Γιορτές με κλειστά τα εμπορικά καταστήματα – ανοιχτά τα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η τηλεδιάσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία είχε ως θέμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου και συνεπώς το πώς θα… γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι προέχει η διασφάλιση της πτωτικής πορείας της επιδημιολογικής καμπύλης και η αποσυμπίεση των νοσοκομείων, τη στιγμή που το lockdown αναμένεται να διατηρηθεί έως τις 7 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισαν με γνώμονα τη δημόσια υγεία και τον στόχο για έξοδο από το δεύτερο κύμα της επιδημίας, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να ανοίξουν συγκεκριμένοι κλάδοι οι οποίοι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχουν συμβάλει την διασπορά του ιού.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων από το Σάββατο. Οσο για τα εμπορικά καταστήματα θα είναι κλειστά για τους καταναλωτές, θα ισχύσει το μέτρο της παραγγελίας εκ των προτέρων και εξ αποστάσεως και παραλαβή εκτός του καταστήματος, στην είσοδό του, όπου και θα γίνεται η πληρωμή ή θα έχει προπληρωθεί κατά την παραγγελία. Μια μέθοδος που έχει γίνει γνωστή ως click away.

Αρα δεν θα μπορούν οι καταναλωτές να εισέρχονται στα καταστήματα, να βλέπουν τα προϊόντα, να τα δοκιμάζουν και να βρίσκονται γενικότερα εντός του χώρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα ανοίξουν βεβαίως και τα εμπορικά κέντρα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα γίνεται η παραλαβή των προπαραγγελιών σε καταστήματα εντός του εμπορικού κέντρου;

Είναι δύσκολο να μπορούν να περιμένουν οι πελάτες εντός του mall αλλά εκτός καταστήματος. Ενδεχομένως η παραλαβή να γίνει εκτός του χώρου του εμπορικού κέντρου.

Πρόκειται για τις εισηγήσεις των ειδικών, τις οποίες η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο πως θα υιοθετήσει, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο, Παρασκευή, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Αλαλούμ με τα κομμωτήρια: Ανοίγουν λέει το Επιμελητήριο, δεν έχει ληφθεί απόφαση απαντά ο Γεωργιάδης

Την ίδια στιγμή, νωρίτερα επικράτησε ένα μικρό αλαλούμ αναφορικά με το άνοιγμα των κομμωτηρίων, το οποίο προανήγγειλε σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, όμως στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έβαλε φρένο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του ΕΕΑ, είπε πως «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει κάνει μια ανακοίνωση αλλά κακώς έκανε ανακοίνωση. Δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση».

Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο ίδιος παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν, το πιθανότερο, αύριο Παρασκευή.

in.gr