Κοροναϊός : Ρεβεγιόν με SMS στο 13033 – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τον «οδικό χάρτη» των φετινών ρεβεγιόν σκιαγραφεί σιγά σιγά η κυβέρνηση, αφού πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο πως τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά των προηγούμενων χρόνων

 

Μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις με τα περσινά Χριστούγεννα είναι τα ρεβεγιόν. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε το… ρεβεγιόν στο σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες καταλαβαίνουν ότι είναι δύσκολο, μιας και τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και της οικογένειας.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έχουν θεσπίσει τους κανόνες για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε με λίγους κοντινούς μας ανθρώπους, όντας ασφαλείς απέναντι στον φονικό ιό.

Πρωτόγνωρες οι φετινές γιορτές

Έτσι λοιπόν, ως προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά -παραμονή και ανήμερα- όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων τα οποία θα πρέπει να προέρχονται το πολύ από δύο οικογένειες, ενώ δεν θα αλλάξει τίποτα στην απαγόρευση μετακινήσεων από τις 22:00 έως τις 05:00.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα κάνουμε ρεβεγιόν το μεσημέρι, ή νωρίς το απόγευμα, πολύ μέχρι τις 21:00. Εκείνη την ώρα θα πρέπει θα ξεκινήσει η αποχώρηση της μιας οικογένειας. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να… διανυκτερεύσουν στο σπίτι που θα κάνουν το ρεβεγιόν.

Μάλιστα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι η συμπλήρωση των 9 ατόμων θα πρέπει να γίνει με στενά συγγενικά πρόσωπα και όχι φίλους.

Φοβούνται περισσότερο το ρεβεγιόν παρά το εμπόριο

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, από την κυβέρνηση φοβούνται περισσότερο τα ρεβεγιόν για διασπορά του φονικού ιού, παρά το άνοιγμα του εμπορίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε εχθές με τη μέθοδο του click away.

Το ρεβεγιόν και οι μετακινήσεις και η παραμονή στον ίδιο χώρο των ανθρώπων που δεν είχαν είχαν σχέση μεταξύ τους και δεν είχαν επαφή τον τελευταίο μήνα, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο κύμα διασποράς.

Ρεβεγιόν με… SMS 6 στο 13033

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το MEGA, για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033.

Πρόκειται για τον αριθμό που μέχρι σήμερα στέλναμε, έως τις 22:00, για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο.

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Δέκα μόλις μέρες πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και 17 πριν το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς οι επιστήμονες σπεύδουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή διασπορά του ιού εκείνες τις δυο μέρες.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

«Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια μας, αποτελούν ευκαιρία υπερμετάδοσης ακόμα και σε ένα μόλις βράδυ. Αν ένας από τους καλεσμένους σας είναι ασυμπτωματικός φορέας, τότε πολύ εύκολα η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί σε όλους που είναι εκεί» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως:

«Μιλάμε συνέχεια για την ανάγκη να καθορίσουμε τη «φούσκα» μας, τη μικρή και σταθερή ομάδα συγγενών και φίλων που θα επιλέξουμε να γιορτάσουμε παρέα φέτος. Τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη να είμαστε με μια μικρή παρέα λίγων ανθρώπων όταν είμαστε σε κλειστό χώρο, γιατί απλά έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, προσέξτε, μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά».

«Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων και βλέπετε, σε αυτό το διάγραμμα πόσο εύκολα ένας άνθρωπος και μόνο ένας άνθρωπος, μπορεί να μολύνει τη μια μέρα δύο, αυτοί οι καθένας να μολύνει από άλλους δυο και έτσι να γίνει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Αν, κρατώντας τις αποστάσεις, έχοντας στο μυαλό μας τα μέτρα ατομικής προστασίας, μπορέσουμε και διακόψουμε έστω και έναν από αυτούς τους δύο να μολυνθεί, έχουμε πετύχει πάρα πολλά, γιατί βλέπετε ότι ακριβώς οι μισοί άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι θα μολυνθούν. Θα είναι μεγάλη, θα είναι τεράστια διαφορά. Ακόμα και μία διασπορά σε ένα σπίτι να μειώσουμε, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες» εξήγησε.

«Έτσι, τα μέτρα προστασίας πρέπει να σκεφτόμαστε σαν πολλές ταυτόχρονες ασπίδες που η μία συμπληρώνει την άλλη. Γιατί ξέρουμε ότι κανένα από τα μέτρα ατομικής προστασίας δεν είναι από μόνο του 100% αποτελεσματικό. Πρέπει να εφαρμόζουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα ατομικής προστασίας για να πετύχουμε τον σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από το να παραμείνουμε ασφαλείς» τόνισε.

«Ήρθε ή ώρα, λοιπόν, στην χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων αλλά και την υγιεινή των χεριών, να προσθέσουμε και την αποφυγή του συγχρωτισμού. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι όλοι έχουμε ανάγκη να συναντήσουμε τους φίλους μας και τους συγγενείς μας. Αλλά ας επινοήσουμε ασφαλείς πρακτικές για τις συναντήσεις μας. Καλό αερισμό χώρου, μικρή παρέα, τήρηση των αποστάσεων, όσο γίνεται. Και με όλα αυτά θα πετύχουμε τον στόχο μας, γιατί θα ήταν πολύ κρίμα ενώ παραμένουμε στο σπίτι λόγω της πανδημίας, να χαθούν και να εξανεμιστούν τα προβλήματα, τα αποτελέσματα όλης αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Γιατί είναι βέβαιο ότι μια αύξηση των κρουσμάτων στις μέρες των γιορτών, εύκολα θα κατέστρεφε όλα όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί αυτές τις τελευταίες εβδομάδες» κατέληξε.

tanea.gr