Lockdown: Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο νομό

Διευκρινίσεις για τα όσα ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες και στοιχεία για τις ανακοινώσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες έδωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες», απάντησε για τους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Σημειώνοντας ότι συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, τόνισε ότι, «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου».

‘Σχετικά με την καραντίνα στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό, είπε ότι θα μένουν στο σπίτι τους, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μέτρο που σκοπό έχει την αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αφού χαρακτήρισε «λίγο υπερβολικό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβετία, αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά». «Θα είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα», είπε σχετικά.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον για να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι καταναλωτές», είπε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα είναι από τις 21:00.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου. Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Ειδικά για τις Εκκλησίες είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις».