Νέο «Γέφυρα ΙΙ» μόνο για μικρές επιχειρήσεις;

Εκκλήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επέκταση του προγράμματος. Θα αφορά μόνο όσους έχουν περιουσία έως 250.000 ευρώ

Εισηγήσεις δέχεται τις τελευταίες ώρες το υπουργείο Οικονομικών για επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα», που θα προβλέπει την επιδότηση της δόσης του δανείου χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Τονίζεται πως το ισχύον πλαίσιο αφορά μόνο τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Γέφυρα ΙΙ» θα αφορά μόνο όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με περιουσία έως 250.000 ευρώ και έχουν πληγεί από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο έχουν εισηγηθεί οι τράπεζες, αλλά και οι φορείς των εμπόρων, ενώ για το θέμα πραγματοποιήθηκε και κλειστή σύσκεψη τραπεζικών φορέων με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα πριν από ελάχιστα 24ωρα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να επιδοτεί για διάστημα εννέα μηνών τη δόση του δανείου των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές τονίζουν πως στο τελικό σχέδιο θα υπάρχουν αυστηροί «κόφτες», προκειμένου να επωφεληθούν της επιδότησης μόνο όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Φαίνεται πως η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος «Γέφυρα», που θα περιλαμβάνει όλους τους δανειολήπτες με επιχειρηματική δραστηριότητα, ακόμα και εκείνους που δεν έχουν εξασφαλίσεις στο δάνειό τους, προσκρούει στους θεσμούς, που δεν έχουν δώσει την έγκριση σε ένα νέο μέτρο επιδότησης δόσεων δανείων. Άλλωστε, στον Προϋπολογισμό του 2021 δεν προβλέπεται κανένα επιπλέον κονδύλι για κρατική επιδότηση, πέραν των εκταμιεύσεων προς τους δικαιούχους που έχουν καταστεί ήδη επιλέξιμοι. Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του «Γέφυρα» έκλεισε στο τέλος Οκτωβρίου.

Η νέα κρατική στήριξη αποκλειστικά προς μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες κρίνεται αναγκαία, καθώς οι εν λόγω δανειολήπτες έχουν υπαχθεί στο μέτρο αναστολής πληρωμής δόσεων έως το τέλος του 2020. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως με το νέο έτος θα κληθούν να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους, εν μέσω lockdown.

Ωστόσο, μείζον θέμα αποτελεί το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ» βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και θεωρείται αμφίβολο αν θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2021, καθώς μεσολαβούν οι εορτές των Χριστουγέννων. Τονίζεται πως το σχέδιο δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια των αρμόδιων στελεχών του οικονομικού επιτελείου, ώστε να αρχίσουν ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», στον σχεδιασμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης βρίσκεται και το σενάριο επιδότησης των τόκων που βαρύνουν τις δόσεις των δανείων για τις μικρές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ένα τέτοιο μέτρο, με στόχο την ελάφρυνση των δανειοληπτών έναντι των τραπεζών.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ