Οι “νενέκοι” της Καστοριάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, όλα τα δεινά της Καστοριάς που πηγάζουν από την ενσωμάτωσή της σαν διοικητικό υποσύνολο στην αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, να τα αποδίδουμε σ΄ έναν αόρατο μηχανισμό που ονομάζουμε “κοζανοκεντρικό κράτος”!

Επί της ουσίας όμως μεγενθύνουμε την παρεμβατικότητα της Κοζάνης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Περιφέρειας, για να δικαιολογήσουμε την ανεπέρκεια των υπολοίπων – και της Καστοριάς – στην διεκδίκηση των τοπικών συμφερόντων.

Διότι η Περιφέρεια σαν διοικητικός οργανισμός, συναπαρτίζεται από πολιτικά και διοικητικά στελέχη που προέρχονται αναλογικά απ΄ όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Και μπορεί μεν η Κοζάνη να έχει την πλειοψηφία στο Περιφερειακο Συμβούλιο, δεν αποκλείει όμως σε κανένα το δημοκρατικό δικαίωμα να ακούγεται η φωνή του εντός αυτού και να διεκδικεί το καλύτερο, για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας που τον εκλέγει και εκπροσωπεί.

Όλα τ΄ άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και ανεπίτρεπτοι “δονκιχωτισμοί” από κάποιους που αρέσκονται να ανακαλύπτουν φανταστικούς εχθρούς, για να δικαιολογήσουν την δική τους ανεπάρκεια.

Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρόσφατο αποκλεισμό της Καστοριας (και των Γρεβενών) από το πρόγραμμα της κατ΄ ευφημισμόν “Δίκαιης Μετάβασης” στην μεταλιγνιτική εποχή. Όπου εδώ και καιρό, που το πρόγραμμα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, επικρατεί γενική αφωνία – ή καλυτερα η σιωπή των αμνών – τόσο ανάμεσα στους αιρετούς της Π.Ε. Καστοριάς όσο και στα διοικητικά στελέχη από την Καστορια που υπηρετούν στην έδρα της Περιφέρειας.

Και μόνο όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης πήγε προς έγκριση στην Κυβερνητική Επιτροπή, τότε άρχισαν να αφυπνίζονται ορισμένες συνειδήσεις εν υπνώσει και να καλούν τον κόσμο σε επαγρύπνηση, με παλαιοεπαναστατικά συνθήματα λατινοαμερικανικού τύπου.
Ατυχώς οι ίδιοι άνθρωποι που κάποτε έκλειναν για “ψύλλου πήδημα” με μπλόκα τους δρόμους, τώρα που διακυβεύονται και δίκαια των νέων αγροτών της Καστοριάς, από το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης, σφυρίζουν αδιάφορα και στο Π.Σ. “ποιούν την νήσσσα”!

Όπως και εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι από την Καστοριά που αναρριχήθηκαν σε υψηλά αξιώματα και τώρα καλούνται να διαχειριστούν σε βάρος της Καστοριάς, το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης, μέσα από τον θεσμικό τους ρόλο!

Και όπως είπε στο Π.Σ. ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης “Οι ευθύνες για τις συνέπειες του προγράμματος σε βάρος της Καστοριάς, έχουν ονοματεπώνυμο”! Αρκεί να καταλάβουν κάποιοι ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε και ότι δεν κατοικούμε στην χώρα των λωτοφάγων…