Σήραγγα της Κλεισούρας: Το άγνωστο παρασκήνιο και ο “καυγάς” για την μελέτη των 2 εκατ. ευρώ

Πολλοί πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι η Σήραγγα της Κλεισούρας μπορεί να είναι η “πανάκεια” που θα επιλύσει, ως διά μαγείας, όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα της Καστοριάς κατά την τελευταία 20ετία.

Και άλλοι πάλι ότι η “απόψυξη” της μελέτης ενός έργου, που βρίσκονταν στο “ψυγείο” επί 12 χρόνια, απλά εξυπηρετεί στενά πολιτικά και συντεχνιακά συμφέροντα και τώρα ήρθε η ώρα να εξοφληθούν τα “γραμμάτια”! Ενώ, όπως αποκαλύφθηκε τελευταία, από πληρωμένες καταχωρήσεις σε “επιλεγμένα” τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Σήραγγα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επικοινωνιακό “αντίβαρο” στην απένταξη της Καστοριάς από το Πρόγραμμα της Μεταλιγνιτικής Περιόδου.

Επί της ουσίας όμως η μεταχρονολογημένη κατασκευή της σήραγγας, δεν πρόκειται να συνεισφέρει το παραμικρό στην “άρση της απομόνωσης της Καστοριάς” και άλλα παρόμοια ηχηρά, που ακούγονται τελευταία, διότι εν τω μεταξύ έχουν… αρθεί και οι λόγοι που επέβαλαν την υλοποίηση της αρχικής ιδέας.

 

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΦΑΣΓΑΝΟ…

Πρώτος εμπνευστής της κατασκευής της Σήραγγας ήταν ο αείμνηστος βουλευτής Καστοριάς Κωνστανίνος  Σημαιοφορίδης, ο οποίος από την θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Κωσνταντίνου Μητσοτάκη το έτος 1993, ήθελε να προσφέρει στην εκλογική του περιφέρεια, ένα μεγαλόπνοο έργο, που θα συνδέσει με το όνομά του στους αιώνες των αιώνων.

Εκτός από αυτό όμως υπήρχαν και οι πρακτικοί λόγοι που επέβαλαν την διασύνδεση της Καστοριάς με την Πτολεμαϊδα, η οποία ασφυκτιούσε τότε στην σκιά της Κοζάνης και έψαχνε διέξοδο στις όμορες πόλεις, για να αναπτύξει την κυριαρχία της στην Περιφέρεια, ως ενεργειακό και οικονομικό κέντρο αυτής.

Η Καστοριά από την άλλη, ήθελε πάση θυσία να συνδεθεί με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μέσω Πτολεμαϊδας, όχι μόνο για την ασφαλή μεταφορά εμπορευμάτων και προϊόντων, αλλά και για την αξιοποίηση του δασικού πλούτου του Γράμμου, που τώρα καρπώνονται οι γείτονες Αλβανοί!
Μια ακόμα παράμετρος, που συζητιόταν τότε στην Καστοριά, χωρίς όμως καμιά τεκμηρίωση, ήταν το ενδεχόμενο πολλοί Πτολεμαδιώτες, λόγω της ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης από τον λιγνίτη, να… μεταναστεύσουν στην Καστοριά ως μόνιμη κατοικία και να πηγαίνουν στις δουλειές τους στα εργοστάσια της ΔΕΗ σε 20 λεπτά, μέσω της Σήραγγας της Κλεισούρας.

Το όραμα του πρώην βουλευτή και πολλών άλλων από τις δύο πλευρές του τούνελ – διακόπηκε άδοξα, με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη!
Και στα χρόνια που ακολούθησαν κανείς δεν είχε το πολιτικό ανάστημα να το επαναφέρει…

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Το θέμα της κατασκευής της Σήραγγας επανήλθε στο προσκήνιο το έτος 2008 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, όταν η αρχική αναγκαιότητα που την επέβαλε, είχε αποδυναμωθεί από τις εξελίξεις στον οδικό χάρτη της περιοχής, γιατί εν τω μεταξύ είχε κατασκευαστεί ο κάθετος άξονας, που συνδέει την Καστοριά με την Εγνατία.

Παρ΄ όλα αυτά στο τέλος του 2008, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καστοριάς, κατάφερε να εντάξει την μελέτη του έργου στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, ύστερα από ένα έντονο παρασκήνιο, ως προς την διαδικασία του, χωρίς όμως να εξασφαλίσει και την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την κατασκευή του.

Η μελέτη του έργου χρηματοδοτήθηκε από το 3ο ΠΕΠ, με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ και όταν ανατέθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, προκάλεσε “σχίσμα” στις σχέσεις του τότε περιφερειάρχη Α. Λεούδη με τον νομάρχη Κ.  Λιάντση, ύστερα από ένα έντονο παρασκήνιο, που αποτυπώθηκε σε μια ανώνυμη επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την οποία αποκάλυψε τότε κατ΄ αποκλειστικότητα η Εφημερίδα Καστοριανή Εστία (υπάρχει στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου)

Η ιστορία γράφτηκε πριν από δώδεκα χρόνια περίπου, όταν στο γραφείο της πρώην βουλευτού Βίβιαν Μπουζάλη, έφτασε μια ανώνυμη επιστολή με την οποία καταγγέλθηκε ένα απίστευτο παρασκήνιο, που προηγήθηκε από την ανάθεση της μελέτης των 2 εκ. ευρώ, για την σήραγγα της Κλεισούρας!
Η επιστολή που κατηγορούσε  τον τότε Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας και τον τότε νομάρχη Καστοριάς έφτασε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος με την σειρά του την παρέπεμψε στην εισαγγελία της Καστοριάς  αλλά η υπόθεση τελικά  μπήκε στο αρχείο!

 

Το περιεχόμενο της επιστολής ωστόσο, ουδέποτε διαψεύστηκε από κανένα!
Απλά όλοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν για “ίδιον όφελος” και ο καθένας σε βάρος του άλλου…
Το ερώτημα όμως παρέμεινε αναπάντητο. Και η αλήθεια βρίσκεται στα σχόλια του τύπου εκείνης της περιόδου.

 

Η ανώνυμη αυτή επιστολή, που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατηγορούσε τους εμπλεκόμενους ότι προσπάθησαν “να εκφοβίσουν τα μέλη της επιτροπής και να οδηγήσουν την ανάθεση της μελέτης προς τα εκεί που ήθελαν οι ίδιοι”!

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής, ο νομάρχης Κ. Λιάντσης, κάλεσε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, με την οποία προσπάθησε να υποβαθμίσει, λόγω ανωνυμίας, το περιεχόμενο της επιστολής ως “αναληθές”, που σκοπό είχε να πλήξει πολιτικά τον ίδιο, ενώ δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του εναντίον της βουλευτού Β. Μπουζάλη, την οποία κατηγόρησε ότι εντελώς άκριτα, έδωσε μεγάλη βαρύτητα σε μια ανώνυμη επιστολή!

Αντίθετα ο περιφερειάρχης Α. Λεούδης, απέρριψε ως “αστειότητες” το περιεχόμενο της επιστολής και απέφυγε επιμελώς να δώσει συνέχεια στο θέμα.

 

Η τότε κυβερνητική βουλευτής Β. Μπουζάλη, απέφυγε να εμπλακεί στην δημόσια αντιπαράθεση και προτίμησε να δώσει διευκρινίσεις για την στάση της, μέσω ενός δελτίου τύπου, που διένειμε στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Σύμφωνα μ΄ αυτό: «Στις 19 Αυγούστου 2008 περιήλθε στο Πολιτικό μου Γραφείο ανώνυμη επιστολή που περιείχε συγκεκριμένες καταγγελίες για το διαγωνισμό ανάθεσης της μελέτης του έργου της Σήραγγας Κλεισούρας. Στις 20 Αυγούστου 2008 ενημέρωσα τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Α. Λεούδη και τον Νομάρχη Καστοριάς, κ. Κ. Λιάντση για το περιεχόμενο της επιστολής, το οποίο διέψευσαν κατηγορηματικά και με διαβεβαίωσαν για την ορθότητα των διαδικασιών. Κατόπιν την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο της αυτονόητης νομικής μου υποχρέωσης και σύμφωνα πάντα με τις αρχές της διαφάνειας, κατέθεσα την επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ως αποκλειστικά αρμόδια για την αξιολόγηση των καταγγελιών και η οποία στο εξής επιλήφθηκε του ζητήματος.»

Το θέμα της επιστολής είχε απασχολήσει και το τότε νομαρχιακό συμβούλιο, έπειτα από ερώτηση του κατέθεσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας Π. Παπαδιαμαντόπουλος, στην οποία αναφέρονταν τα εξής:

κ. πρόεδρε
Πληροφορηθήκαμε ότι διενεργείται προανάκριση από τον κ. Εισαγγελέα σχετικά με τον διαγωνισμό ανάθεσης της μελέτης της σήραγγας της Κλεισούρας.
Ως μέλος της 1ης Νομαρχιακής επιτροπής αλλά και ως ομάδα της μειοψηφίας της Ν.Α. Καστοριάς, ρωτάμε τον Νομάρχη

– Τί γνωρίζει για το θέμα, από ποιον έγινε η καταγγελία στον Εισαγγελέα και ποιο είναι το περιεχόμενό της;

– Ποιοί εμπλέκονται στην όλη υπόθεση υπάλληλοι ή πολιτικά πρόσωπα;
Κατόπιν αυτών, εκφράζουμε την βαθύτατη αγωνία και ανησυχία μας για την τύχη της υπό ανάθεσης μελέτης. Οι επιπλέον καθυστερήσεις της συνδέονται άμεσα με την ένταξη του έργου στην 4η προγραμματική περίοδο και για όλα αυτά οι ευθύνες είναι κυρίως πολιτικές.

Σήμερα που όλα αυτά πέρασαν στην ιστορία κάποιοι βαυκαλίζονται ότι προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία στο τόπο τους με την κατασκευή μίας σήραγγας που έχει ξεπεραστεί από τον χρόνο…

 

Έρευνα: Καστοριανή Εστία