Θέμα ωρών η επιβολή νέων μέτρων στην Κοζάνη – Δυσοίωνες προβλέψεις για 90 κρούσματα την ημέρα μέχρι τέλος του έτους

Πίσω κατά 9 μήνες δείχνει πως θα γυρίσει ο χρόνος για την Π.Ε. Κοζάνης, με την περιοχή να βρίσκεται σε υψηλό δείκτη κινδύνου όσο αναφορά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων ανά ημέρα.

Το τοπικό Lock down που επιβλήθηκε 2 μήνες πριν δεν απέδωσε τα ανάλογα αποτελέσματα, με τους αριθμούς να δείχνουν τις τελευταίες ημέρες μεγάλη έξαρση του φαινομένου με πολλά ανεξέλεγκτα κρούσματα.

Το θέμα της Κοζάνης συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ενώ τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην περιοχή για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.

Κάτι ανάλογο έπραξε και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη χθεσινή τακτική ενημέρωση, ενώ σήμερα στις 9.30π.μ. ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης(Υπουργός Προστασίας του Πολίτη) φτάνει στην Κοζάνη προκειμένου να προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη τοπικών φορέων όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα σχετικά με την πανδημία.

Η Π.Ε. Κοζάνης αναμένεται να είναι μία από τις περιοχές που θα γυρίσουν πίσω το ρολόι βιώνοντας περιορισμό μέτρων ανάλογων της Άνοιξης, με το click away αλλά και τα ρεβεγιόν με την παρουσία 9 ατόμων να μην ισχύουν, ενώ αναμένεται να φανεί τι ακριβώς θα επιτρέπεται με τα γνωστά μηνύματα μετακινήσεων στο 13033.

Η παρουσία Χρυσοχοϊδη στην Κοζάνη, προμηνύει και εντολές για ένταση των ελέγχων σε ότι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις των πολιτών, ειδικά τις νυχτερινές ώρες με την Ελληνική Αστυνομία να καλείται να παίξει αυξημένο ρόλο.

Δήμαρχοι αλλά και συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να ζητήσουν από τον Υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καλύτερη ενημέρωση για την κατάσταση που υπάρχει και εξελίσσεται στις περιοχές ευθύνες του, ώστε να μπορέσουν να συμβάλλουν στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας με στοχευμένη ιχνηλάτηση και παροχή κάθε βοήθειας στους ανθρώπους του ΕΟΔΥ.

Η Π.Ε. Κοζάνης ανέβηκε κατακόρυφα στον πίνακα καταγραφής κρουσμάτων ανά ημέρα, σημειώνοντας περισσότερα από 40 μ.ο., ενώ ανάλογη εκτόξευση παρατηρείται και στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους με την περιοχή να φτάνει τα 39,95.

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος με την ομάδα του παρουσιάζει ένα αλάνθαστο μέχρι στιγμής μοντέλο εξέλιξης της πανδημίας, το οποίο δείχνει πως αν συνεχιστεί η ανάλογη κατάσταση η Π.Ε. Κοζάνης θα φτάσει τα 90 κρούσματα ανά ημέρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του top channel, τόνισε πως με την επιβολή ολικού lock down το φαινόμενο μπορεί να περιοριστεί, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά του σε νέα έρευνα της ομάδας του η οποία θα ελέγξει το κατά πόσο η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, λόγω της λειτουργίας εργοστασίων της ΔΕΗ, συμβάλλει στην αύξηση της μετάδοσης του ιού.

Ζήσης Πιτσιάβας

e-ptolemeos.gr