Η ανεξέλεγκτη υλοτομία συνεχίζει να πληγώνει τα δάση Καταγγελίες για νέα κρούσματα στην περιοχή Βυθού – Πενταλόφου

Η ανεξέλεγκτη υλοτομία συνεχίζει να πληγώνει τα δάση

Καταγγελίες για νέα κρούσματα στην περιοχή Βυθού – Πενταλόφου

Η  ανεξέλεγκτη και η λαθραία υλοτομία εξακολουθεί να θερίζει σε όλη τη χώρα. Οι πιέσεις και τα χτυπήματα που δέχονται τα δάση, αλλά και τα περιαστικά άλση, δεν έχουν τέλος Τα λαθραία κυκλώματα υλοτομίας αποψιλώνουν ολόκληρες εκτάσεις, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τα δασαρχεία, και οι καταγγελίες είναι πλέον καθημερινές. Λιγότερο οδυνηρές αλλά υπαρκτές είναι και οι αυθαιρεσίες ορισμένων επαγγελματιών ξυλοκόπων, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους νομοταγείς και αυξάνει την αγανάκτηση και την οργή των τελευταίων.

Οι τελευταίες καταγγελίες έρχονται από το Βόιο (περιοχή Πενταλόφου – Βυθού), όπου τα αλυσοπρίονα επελαύνουν λεηλατώντας το δασικό μας πλούτο. Το πλουσιότερο σε δάση βουνό του νομού μας, το Βόιο, υποφέρει εδώ και χρόνια από την υπερ-υλοτόμηση, παράνομη ή «νόμιμη».

Πιο συγκεκριμένα ο συμπολίτης μας Χατζηγούλας Φώτης,  ο οποίος υπερασπίζεται σταθερά τα βουνά και τα δάση του Βοΐου καθώς και το χωριό του τον Βυθό, σε επιστολή του προς κάθε αρμόδιο, καταγγέλλει την αλόγιστη υλοτομία γύρω από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας, στην περιοχή του Αηλιά Πενταλόφου, καθώς και σε πολλά σημεία δίπλα στους δασικούς δρόμους. Ακολουθεί απόσπασμα της καταγγελίας του:

‘‘Με λύπη μου πληροφορήθηκα ότι κατά την διάρκεια της γενικής απαγόρευσης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε παράνομη υλοτόμηση περιμετρικά του δρόμου που οδηγεί στην Ιερά Μονή. Κόπηκαν, αλόγιστα, δέντρα εκατοντάδων ετών, χωρίς να υπάρχει καμία σήμανση του δασαρχείου (ταμπελάκια στους κορμούς) σε μεγάλες εκτάσεις. Οι δράστες παράτησαν κλαδιά, μπάζα και σκουπίδια στο ρέμα δίπλα από τον δρόμο που καταλήγει στον ποταμό Πραμόριτσα. Όλα αυτά σε δασική έκταση η οποία έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο της Μονής!!! Μετά από αντίδραση κατοίκων και την παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας το έγκλημα αυτό σταμάτησε και οι παράνομοι υλοτόμοι εξαφάνισαν τα μηχανήματα τους σε μια νύχτα, εγκαταλείποντας εκεί τους κομμένους κορμούς και τα πεσμένα δέντρα’’.

«.. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι στο βωμό του κέρδους, του χρήματος και της εύκολης λύσης να καταστρέφουν το περιβάλλον και να εγκληματούν εις βάρος των επόμενων γενεών»

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης είχε ασχοληθεί και παλιότερα με κρούσματα ανεξέλεγκτης ή αυθαίρετης υλοτομίας από την περιοχή αυτή του Άνω Βοίου. Θυμίζουμε τις αντιδράσεις και  τις καταγγελίες των κατοίκων Πενταλόφου – Βυθού πριν μερικά χρόνια για την αποψιλωτική υλοτόμηση κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και πάλι.

Τα θέματα αυτά είναι γνωστά στις Δασικές Υπηρεσίες, στους Δήμους, την Περιφέρεια κλπ. Καλούμε λοιπόν για άλλη μια φορά όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να κάνουν το αυτονόητο: Να προστατέψουν το ΦΥΣΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ του τόπου και να τιμωρήσουν αυστηρά όσους το υφαρπάζουν ή το καταστρέφουν.   

ΥΓ. Η Οικολογική Κίνηση έχει προτείνει προ πολλού τον χαρακτηρισμό του Βοίου σε Εθνικό Πάρκο, όμως τα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου έχουν κυριολεκτικά τοποθετηθεί λίγες δεκάδες μέτρα πριν. Είναι καιρός το αίτημα αυτό να ξαναμπεί στο τραπέζι και να προχωρήσει.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

20-1-2021