showthumb

Εισηγήσεις για σκληρό lockdown 3 εβδομάδων και άνοιγμα σχολείων στις 25 Ιανουαρίου

Ένα lockdown «τύπου Μαρτίου» για τρεις εβδομάδες θα βοηθούσε στη δραματική συρρίκνωση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον καθηγητή Μανώλη Δερμιτζάκη

Ενα σκληρό lockdown διάρκειας δύο – τριών εβδομάδων, ανάλογο αυτού που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, θα μπορούσε να ρίξει τα κρούσματα του κορονοϊού σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να μη χρειαστούν νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη. Άποψη που ενστερνίζεται και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που προτείνει άνοιγμα των σχολείων στις 25 και όχι στις 11 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι δύο καθηγητές έκριναν ως σωστή την απόφαση για ένα σκληρό lockdown έως τις 11 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον  κ. Δερμιτζάκη,σε αντίθεση με τον Μάρτιο που υπήρχε πιο διάχυτος φόβος, στο lockdown Νοεμβρίου ο κόσμος έκανε στο έπακρο χρήση των δυνατοτήτων μετακίνησης που είχε στη διάθεσή του. Ο κ. Σαρηγιάννης από την πλευρά του αναφέρθηκε σε ανάλυση μοντέλων που προβλέπουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων με συνεχές lockdown.

Το νέο lockdown χαρακτηρίστηκε επιβεβλημένο ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, που χαρακτηρίστηκαν ως «μία από τις πιο ασφαλείς» δραστηριότητες.

O κ. Δερμιτζάκης προέβλεψε ότι η λογική του ανοίγματος – κλεισίματος θα μας ακολουθεί για καιρό, τουλάχιστον μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. «Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό lockdown επιπέδου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή την λογική και πως είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά όλες όλες οι χώρες μαζί που το αντιμετωπίζουν», ανέφερε.

«Είτε θα ανοίγουμε και κλείνουμε, είτε σκληρό lockdown ως τον Μάρτιο» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης έκρινε σωστή τη λήψη νέων μέτρων κατά της πανδημίας, τονίζοντας ότι έχει αρχίσει να καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων από τις γιορτές, ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Υποστήριξε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 και όχι στις 11 Ιανουαρίου, με δεδομένο όπως ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία.

«Ο συνδυασμός λιανεμπορίου –click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συμφώνησε δε με τον κ. Δερμιτζάκη πως είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε νέο κλείσιμο, αντίστοιο αυτού του περασμένου Μαρτίου.

imerisia.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες