Ενεργοποιείται ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός

Με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέτει σε ισχύ τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, ο οποίος προβλέπει αυξημένους ελέγχους

και κατασχέσεις για όσους χρωστούν στην Εφορία. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου χιλιάδες επιχειρήσεις να μη βρεθούν προ εκπλήξεως και αντιμέτωπες με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, προχωρά (έπειτα από διάστημα περίπου 18 μηνών) στην εφαρμογή του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός επρόκειτο να εφαρμοστεί τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά η πανδημία ανέστειλε όχι μόνο το μέτρο, αλλά και τις κατασχέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στο δεκάμηνο του 2020 έγιναν 40.308, ενώ στο σύνολο του 2019 είχαν πραγματοποιηθεί 83.222 κατασχέσεις.

Με στόχο τη μείωση της παραοικονομίας αλλά και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το σχέδιο που ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ προβλέπει την αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού πάνω από 1.250 ευρώ, εφόσον βέβαια ο οφειλέτης είναι συνεπής στη ρύθμιση που υποχρεούται να κάνει για την τακτοποίηση των χρεών του.

Επί της ουσίας, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγων χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού έπειτα από κατάσχεση. Στελέχη της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την Εφορία.

Με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών η φορολογική διοίκηση θα θέσει σε εφαρμογή εντός του πρώτου τριμήνου τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό, με στόχο να εισρεύσουν χρήματα στον κρατικό κορβανά αλλά και να προφυλαχθούν σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις των οποίων οι λογαριασμοί μπλοκαρίστηκαν κατόπιν κατάσχεσης από την Εφορία.

Πώς θα λειτουργεί ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός

1. Φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση θα πρέπει να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και, καταβάλλοντας τουλάχιστον δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

2. Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

3. Όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής, ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση, εξοφλώντας για παράδειγμα 5 δόσεις των 500 ευρώ, μπορεί να “κερδίσει” συντελεστή 3,8, αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ. Για παράδειγμα:

– Στην περίπτωση που κάποιος έχει χρέη 10.200 ευρώ και ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών αποπληρώνοντας την οφειλή του σε 12 δόσεις. Το ποσό που καλείται να πληρώσει ανέρχεται σε 850 ευρώ τον μήνα. Το ακατάσχετο όριο, από τα 1.250 ευρώ, θα ανέλθει στα 2.550 ευρώ (850×3). Όσο πληρώνει κανονικά τις δόσεις του, τόσο θα αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής και, κατ’ επέκταση, το ακατάσχετο όριο. Στις τελευταίες δόσεις, για παράδειγμα στη 10η δόση, ο πολλαπλασιαστής θα φτάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 3.825 ευρώ.

4. Τα όρια του ακατάσχετου αποφασίζονται κάθε μήνα. Ισχύουν για έναν μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνονται μηνιαίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

5. Αν ο φορολογούμενος, ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων), χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Σημειώνεται ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:

α) Έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

β) Έχουν εξοφληθεί εμπρόθεσμα δύο δόσεις.

γ) Για τα φυσικά πρόσωπα έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Στην περίπτωση που το χρέος αποπληρωθεί νωρίτερα, η Εφορία οφείλει να προχωρήσει σε επανυπολογισμό της οφειλής, αφαιρώντας τους μη δεδουλευμένους τόκους.