Επεκτείνεται και τον Φεβρουάριο η αναστολή πληρωμής ενοικίου

Απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου κατά το πρώτο δίμηνο του έτους οι κλειστές επιχειρήσεις σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Ειδικότερα, για το συγκεκριμένο διάστημα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τα γυμναστήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και βιβλιοπωλεία τα οποία ήταν κλειστά με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου δεν θα καταβάλουν ενοίκιο ούτε τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της αναστολής του ενοικίου ισχύει ήδη για τον Ιανουάριο. Για παράδειγμα, επιχείρηση με μηνιαίο μίσθωμα 3.000 ευρώ, θα γλιτώσει στο πρώτο δίμηνο του έτους 6.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Δηλαδή στο ανωτέρω παράδειγμα ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα λάβει από το κράτος το ποσό των 4.800 ευρώ. Επίσης, τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι 15 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Αποζημιώσεις

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου θα πιστωθούν και οι αποζημιώσεις των «κουρεμένων» μισθωμάτων του Δεκεμβρίου.Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης πάνω από 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση ενοικίου κατά 40% τον Δεκέμβριο του 2020, έχουν υποβάλει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση COVID. Σημειώνεται ότι η σχετική προθεσμία για την υποβολή της σχετικής δήλωσης εκπνέει στο τέλος του μήνα.Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το 50% των απωλειών από τα «κουρεμένα» ενοίκια θα πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό που έχουν δηλώσει στo Τaxisnet. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να το δηλώσουν και οι επιχειρήσεις που έχουν καταβάλει τα μειωμένα ενοίκια για το Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα υποχρέωση έχουν:• Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ.• Οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία.

• Οι ναυτικοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ναυτολόγησης για την κύρια κατοικία τους.

Δηλώσεις COVID και διορθώσεις λαθών

Δήλωση COVID οφείλουν να υποβάλουν:

• Εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40% με βάση τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημικής κρίσης, προκειμένου να υλοποιηθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις.

• Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, η δήλωση COVID υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει καταθέσει τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που έχει υποβληθεί «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» από όλους τους συνιδιοκτήτες, τότε η δήλωση COVID  θα πρέπει να υποβληθεί μόνο από έναν εκ των συνιδιοκτητών.

• Οταν η δήλωση υποβάλλεται για λογαριασμό του εκμισθωτή, από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστή κληρονομιάς διορισμένο από το δικαστήριο, εκτελεστή διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση  Εθνικών  Κληροδοτημάτων, σύνδικο  πτώχευσης  σε  περίπτωση  πτώχευσης,  προσωρινό  διαχειριστή σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχο σε περίπτωση μεσεγγύησης, επίτροπο ή κηδεμόνα ή δικαστικό συμπαραστάτη σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράσταση, η υποβολή της γίνεται χειρόγραφα στη ΔΟΥ φορολογίας του εκμισθωτή.

Στο μεταξύ, προθεσμία μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια προκειμένου να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις COVID των μηνών Μαρτίου-Αυγούστου 2020. Για να αποζημιωθούν από το κράτος θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες έτσι ώστε να συμψηφιστεί το 30% των «κουρεμένων» ενοικίων. Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση για τους μήνες Μάρτιο έως Αύγουστο έχει τη μορφή επιστροφής φόρου, η οποία θα συμψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και με τον ΦΠΑ που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα. Οι διορθώσεις γίνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν λάβει ειδοποίηση  για υποβολή της «Δήλωσης COVID» ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

kathimerini.gr