Το πρόγραμμα Γέφυρα 2 για επιδότηση δόσεων σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να τεθεί υπόψη των δανειστών την Δευτέρα

Πρόγραμμα «Γέφυρα 2» και για μικρομεσαίες επιχειρήσειςαλλά και επαγγελματίες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το πρόγραμμα θα είναι ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα για τους μισθωτούς που έχουν στεγαστικό δάνειο, ανεξάρτητα αν είναι ενήμερο ή όχι.

Μοναδική προϋπόθεση οι δανειολήπτες, να έχει πληγεί από την πανδημία.

Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοικτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ. Όπως σημείωσε ο υπουργός υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα αντίστοιχο του πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα τεθεί υπόψη των δανειστών την Δευτέρα που ξεκινάει η 9η αξιολόγηση.

Το «Γέφυρα 2»

Βασική επιδίωξη του νέου προγράμματος θα είναι να καλυφθούν οι δόσεις από τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός δανείων από αυτά, ήταν ενταγμένα στο μορατόριουμ μη πληρωμής, που είχε μπει σε εφαρμογή από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο. Το μορατόριουμ αυτό έληξε στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020.

Στην περίπτωση λοιπόν που δεν υπάρξει νέα ρύθμιση θα πρέπει οι επιχειρηματίες αυτοί να προχωρήσουν στην πληρωμή της δόσης του Ιανουαρίου, ακόμα και αν παραμένουν κλειστές, με κρατική εντολή.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπουν υπό καθεστώς προστασίας οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και έχουν χάσει ένα σημαντικό κομμάτι του ετήσιου τζίρου τους.

Να σημειωθεί ότι το νέο ΓΕΦΥΡΑ, είναι πολύ πιθανό να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι αυτό που ισχύσει για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά θα έχει την ίδια φιλοσοφία. Θα υπάρχει κλιμάκωση, αλλά με το πλήγμα που έχει δεχθεί η κάθε επιχείρηση.

Πληρώθηκε η επιδότηση

Το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, τη δεύτερη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ».

Καταβλήθηκαν συνολικά 13,3 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 57.205 δανείων και 38.054 δικαιούχων. Έτσι, συνυπολογίζοντας και την πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε τον μήνα Νοέμβριο του 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, στους δικαιούχους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι είναι δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής. Οι δανειολήπτες που έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας αναστολής, θα επωφεληθούν από την κρατική επιδότηση μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της αναστολής.

Η κρατική επιδότηση καλύπτει τη μηνιαία δόση των δανείων τους σε ποσοστό έως 90%, για χρονικό διάστημα 9 μηνών, με τους δικαιούχους να καλούνται, πλέον, να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης του δανείου που τους αναλογεί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως τώρα.

Θα ακολουθήσει και νέα φάση πληρωμών της επιδότησης, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 160.000 μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Επισημαίνεται ότι οι δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, καταγγελμένο ή μη, θα πρέπει άμεσα να έρθουν σε επαφή με την τράπεζά τους, ή την εταιρεία διαχείρισης δανείων αντίστοιχα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Αφού συμφωνηθεί η ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να είναι βιώσιμη και με μακροχρόνιο χαρακτήρα, εν συνεχεία θα δρομολογηθεί η καταβολή της κρατικής επιδότησης.

Το Κράτος επιδοτεί τη μηνιαία δόση του δανείου για διάστημα εννέα μηνών, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου:

  • Για τους ενήμερους δανειολήπτες, η επιδότηση ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 80% το β΄ τρίμηνο και το γ΄ τρίμηνο διαμορφώνεται στο 70, με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 600 ευρώ.
  • Για τα «κόκκινα» δάνεια η επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από το 80% το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 70% το β΄ τρίμηνο και στο 60% το γ΄ τρίμηνο. Το ανώτερο ποσό επιδότησης ανέρχεται στα 500 ευρώ.
  • Για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί, ο αιτών θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα ή άλλον χρηματοδοτικό φορέα, προκειμένου να ρυθμιστεί το δάνειο. Στη συνέχεια, η τράπεζα καλεί τον οφειλέτη για μια κοινά αποδεκτή αναδιάρθρωση του δανείου του. Ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει τα έγγραφα που θα του ζητηθούν μέσα σε διάστημα 15 ημερών και μετά την κοινοποίηση της συμφωνίας έχει περιθώριο 15 ημερών για να αποδεχθεί ή να απορρίψει την πρόταση. Σε περίπτωση αποδοχής, ενεργοποιείται η διαδικασία της κρατικής επιδότησης για διάστημα εννέα μηνών.

Υπενθυμίζεται πως ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης δανείου, το οποίο δεν καλύπτει το κράτος.

Μετά τη λήξη της επιδότησης, θα πρέπει να καταβάλει εμπρόθεσμα τη μηνιαία δόση του δανείου, για διάστημα από 6 έως και 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κληθεί να επιστρέψει την επιδότηση που έλαβε από το κράτος

imerisia.gr