Να ανοίξουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι ανεξαρτήτως ιικού φορτίου

Αύριο νέα συνεδρίαση για τον χρόνο επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου

Άνοιγμα των σχολείων σε ολόκληρη την επικράτεια, ακόμη και στις περιοχές που εμφανίζουν μεγάλο ιικό φορτίο, εισηγήθηκαν οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγεία για την πανδημία, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, εκτάκτως, σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη.

Επίσης, αύριο θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το πότε θα επαναλειτουργήσει το εμπόριο.

Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση θα τη λάβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο το απόγευμα, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Δεδομένης της σημερινής εισήγησης των λοιμωξιολόγων, το σχέδιο επαναλειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των ειδικών σχολείων προβλέπει τα εξής από τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου:

· Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης.

· Αύριο Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, προσέρχονται στα σχολεία όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

· Εκκινούν αύριο τα μαθήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (σ.σ. Γυμνάσια, Λύκεια), μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση, βάζοντας τέλος στις αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το άνοιγμα των σχολείων και τις δημόσιες τοποθετήσεις μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όπως της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτέλιας Πελώνη και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου. Ειδικότερα η κ. Πελώνη δήλωσε σήμερα το πρωί ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, ενώ ο κ. Εξαδάκτυλος τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων.

Να σημειωθεί ότι η επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα συνοδεύεται από τα εξής μέτρα:

· Ταχεία τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, στοχευμένα σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

· Κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων.

· Xρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρχει μαζική προσέλευση, ή αποχώρηση.

· Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.

protothema.gr