Στις 12 οι ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Όλα τα ονόματα και οι μετακινήσεις – Ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση

Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να οριστεί ο Μάκης Βορίδης – Στο Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας – Κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Χρήστος Ταραντίλης – Πού μετακινείται ο Στέλιος Πέτσας – Ο Θεόδωρος Λιβάνιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σπήλιος Λιβανός

Λίγη ώρα απέμεινε για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος και οι περισσότερες αλλαγές του «δομικού» ανασχηματισμού φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει».

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, οι ανακοινώσεις του ανασχηματισμού για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν στις 12:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη. Ο Στέλιος Πέτσας αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Μάκης Βορίδης μετακινείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναβαθμίζεται σε υπουργό Εσωτερικών. Ο Κώστας Σκρέκας αναλάμβάνει το υπουργείο Ενέργειας.

Ο Θόδωρος Λιβάνος τοποθετείται σε θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Ο Σπήλιος Λιβανός αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση η προεργασία του Σαββατοκύριακου στο Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει -σύμφωνα με πληροφορίες- σε έναν ανασχηματισμό με δομικά χαρακτηριστικά που ουδεμία σχέση έχει με τις «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, που προτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Αύγουστο.

«Νέο ξεκίνημα, νέα χρονιά», έλεγε από χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τις οποίες ωστόσο, όπως έσπευσε να συμπληρώσει τις «ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός, που είναι εκείνος που θα κρίνει εάν θέλει και πότε θα τις ανακοινώσει».

Στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται η δρομολόγηση των διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων και η επανεκκίνηση μεγάλων έργων σε κρίσιμους τομείς μέσω ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. «Και οι δύο αυτές προτεραιότητες αλλά και άλλες εξίσου ψηλά στην ατζέντα χρειάζονται καλό συντονισμό και γρήγορες ταχύτητες από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη», λέει χαρακτηριστικά έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος υπενθυμίζοντας πρόσφατες αρρυθμίες, αστοχίες ή και συγκρούσεις μεταξύ υπουργών που γκρίζαραν την εικόνα της κυβέρνησης.

Η επιλογή του «επιτελικού κράτους» δεν μπορεί επίσης παρά να «προβλέπει» κινήσεις που να διευκολύνουν την καλή συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργών. «Δεν αποκλείεται να βρεθούν εκτός κυβέρνησης ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σημειώσει «λεπτομέρειες» παρακολουθώντας τη λειτουργία της κυβέρνησης εδώ και 18 μήνες.

«Η πόρτα μου μπορεί να μην είναι πάντα ανοιχτή λόγω κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, αλλά είναι πάντα ανοιχτό το λάπτοπ μου», είχε δε πει απευθυνόμενος πρόσφατα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Έχει ήδη περάσει από «σκανάρισμα» τους βουλευτές του και έχει ήδη επιλέξει ποιους θα αξιοποιήσει στο νέο σχήμα; Οι πληροφορίες λένε «ναι» και προσθέτουν ότι θα αξιοποιηθούν αρκετοί βουλευτές και δύο τουλάχιστον σε θέσεις-κλειδιά.

Θα απομακρυνθούν και γιατί υπουργοί; Πρόκειται για το μεγάλο δίλημμα του εκάστοτε πρωθυπουργού όταν φτάνει η ώρα του ανασχηματισμού. Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται να διατηρήσει στην ίδια θέση υπουργό για να κρατήσει πχ τα προσχήματα απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης. Ωστόσο οι πληροφορίες διαπιστώνουν ότι στο παζλ ξεχωρίζουν σημαντικές μετακινήσεις υπουργών σε άλλα πόστα, αλλαγές στο πλάνο των υφυπουργών και κάποιες …αποχωρήσεις, ενώ δεν αποκλείονται και εκπλήξεις. Το σίγουρο είναι ότι από την πρώτη στιγμή «κλείδωσαν» οι «αμετακίνητοι», δηλαδή οι υπουργοί με ικανοποιητικές επιδόσεις τους δύσκολους μήνες του 2020.

Η ονοματολογία βέβαια δίνει και παίρνει τις τελευταίες ώρες αλλά στην πραγματικότητα ελάχιστοι συνεργάτες του γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. «Μόνο ο πρωθυπουργός ξέρει», επαναλάμβανε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος προσπάθησε να αποφύγει μιλώντας στο Σκάι κάθε ερώτηση σχετικά με τις «ειδήσεις» γύρω από τον ανασχηματισμό…

Αναλυτικά τα ονόματα στο παζλ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πάντως για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου προορίζεται ο κ. Χρήστος Ταραντίλης. Είναι βουλευτής Επικρατείας και έχει διατελέσει Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία από τον Γενάρη του 2017 έως και τις εκλογές του Ιουλίου 2019. Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου παραμένει η Αριστοτελία Πελώνη.

Για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται ότι αναχωρεί ο Μάκης Βορίδης και τα καθήκοντά του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει εκτός απροόπτου, ο μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Σπήλιος Λιβανός.

Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής, Θοδωρής Ρουσόπουλος φαίνεται ότι θα οριστεί υπουργός Τουρισμού, στη θέση του Χάρη Θεοχάρη. Το όνομα του κ. Ρουσόπουλου «έπαιξε» και για τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, για την θέση του Γ. Βρούτση και του Β. Κικίλια αντίστοιχα. Ο κ. Κικίλιας δεν αποκλείεται ωστόσο να παραμείνει στην θέση του. Είναι πιθανό να οριστεί αναπληρωτής υπουργός Υγείας που θα αναλάβει την ενίσχυση του ΕΣΥ κα.

Κυριάκος Πιερρακάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Καραμανλής, Λίνα Μενδώνη είναι μεταξύ άλλων οι «αμετακίνητοι» του υπουργικού συμβουλίου. Συζητήθηκε η μετακίνηση σε άλλο υπουργείο του Κωστή Χατζηδάκη και της Νίκης Κεραμέως αλλά δεν αποκλείεται να παραμείνουν εν τέλει στα κρίσιμα πόστα. Πληροφορίες αναφέρουν μετακίνηση στο Ενέργειας του Κώστα Σκρέκα. Αναμένεται αναβάθμιση του νυν υφυπουργού, Θοδωρή Λιβάνιου όπως και η αξιοποίηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όπως του Τάσου Χατζηβασιλείου, του Γιάννη Μπούγα, του Βασίλη Οικονόμου κα.

Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης εκτός από κάποιους υφυπουργούς; Μεταξύ άλλων ακούγεται ότι θα αντικατασταθούν οι κ.κ Βρούτσης, Θεοχάρης, Θεοδωρικάκος κά.

protothema.gr