Βήμα-βήμα η άρση των περιορισμών – Τι θα γίνει με γυμνάσια, λύκεια, εστίαση

Το πρώτο βήμα έγινε χθες. Με την επιστροφή του λιανεμπορίου στην κανονικότητα, μέσω της οδού της αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας, που επιτάσσει η εποχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Και το ερώτημα, μετά από αυτήν την κίνηση, σχετίζεται με τα επόμενα στάδια της άρσης των περιορισμών. Τι μέλλει γενέσθαι με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τι μέλλει γενέσθαι με την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Τι μέλλει γενέσθαι με τους έτερους κλάδους της πραγματικής οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, η εστίαση, που έχει δεχθεί τα πλέον ισχυρά… χτυπήματα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι απαντήσεις θα δίνονται εβδομάδα ανά εβδομάδα.

Το “αποτύπωμα” που θα αφήσει στον επιδημιολογικό χάρτη το άνοιγμα των καταστημάτων, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, σε συνδυασμό με την ατομική υπευθυνότητα έναντι των κανόνων προστασίας, είναι τα “κλειδιά” που θα καθορίσουν τα βήματα της περαιτέρω αποκλιμάκωσης.

“Θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, και πιστεύω ότι θα επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο, να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων- χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Τα σενάρια

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είχε σπεύσει να συστήσει “υπομονή”, όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις.

“Η λογική είναι να συλλέγουμε δεδομένα, να τα δίνουμε στην επιτροπή, αυτή να εισηγείται και η κυβέρνηση να αποφασίζει. Μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε είναι ότι έχουν ανοίξει τα δημοτικά σχολεία από την προηγούμενη εβδομάδα και μόλις σήμερα κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου… Επειδή θέλουμε να ανοίγουμε με ασφάλεια, λαμβάνοντας αποφάσεις εβδομάδα-εβδομάδα, πρώτα θα χρειαστεί μία περίοδος να συλλέξουμε τα δεδομένα, με τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει και, στη συνέχεια, αφού πάρουμε τις εισηγήσεις των ειδικών να λάβουμε και τις ανάλογες αποφάσεις…”, σημείωσε, ο κ. Ταραντίλης.

Εφόσον, λοιπόν, η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου εξελιχθεί ομαλά και μετρηθούν οι επιπτώσεις στο ιικό φορτίο ανά την επικράτεια, στον ορίζοντα θα έρθει το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας, που αναμένεται ότι θα είναι οριζόντιο.

Και αυτό, καθώς δε φαίνεται να προχωρά το σενάριο που διακινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με το οποίο θα επέστρεφαν στη δια ζώσης εκπαίδευση μόνο οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναμένεται να συζητήσει με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων τα δεδομένα της πανδημίας, με τις πληροφορίες να θέλουν την 1η Φεβρουαρίου ως ορόσημο για τις όποιες εξελίξεις.

Από εκεί και πέρα, στις συζητήσεις των ειδικών με την κυβέρνηση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα των χιονοδρομικών κέντρων, με στελέχη να επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει λόγος για τα επόμενα βήματα.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται το άνοιγμα των χιονοδρομικών να πραγματοποιηθεί και αυτό από την 1η Φεβρουαρίου, (υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν το άνοιγμα να πραγματοποιείται ακόμα και στις 25 Ιανουαρίου) με κανόνες και προϋποθέσεις για τη μετάβαση των πολιτών σε αυτά.

Το τελευταίο βήμα άρσης των περιορισμών θα σχετίζεται με την εστίαση. Εφόσον τα δεδομένα της επιδημίας το επιτρέψουν, η εστίαση θα…σηκώσει ρολά με…τραπεζάκια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους προς τα τέλη του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

capital.gr