Κάλυψη Πάγιων Δαπανών: Πώς θα γίνει, ποιες επιχειρήσεις αφορά

Κομμάτι – κομμάτι σχηματίζεται το πλαίσιο της επιδότησης των πάγιων δαπανών, το οποίο η αγορά περιμένει πώς και πώς για να καλύψει «τρύπες» της πανδημίας, παρά το ότι το υπουργείο Οικονομικών κρατά χαμηλά τους τόνους.

Ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας των αποφάσεων, ωστόσο η Έκθεση της Κομισιόν φώτισε μια πολύ σημαντική πτυχή του πλαισίου, ίσως τη σημαντικότερη: το πώς θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα καλύψουν τα κριτήρια.
Προφανώς μετά από τις τεχνικές διαβουλεύσεις, που είχαν προηγηθεί με την ελληνική πλευρά, η Κομισιόν κάνει λόγο για «αποζημίωση επί των πάγιων δαπανών, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου και ασφαλιστικών εισφορών». Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οι επιχειρήσεις, που θα χαρακτηριστούν επιλέξιμες, δεν θα λάβουν μετρητό για να καλύψουν τις «τρύπες», που δεν μπόρεσαν να κλείσουν με τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» των προηγούμενων μηνών, αλλά θα απαλλαγούν από τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Ποιες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από το νέο πλαίσιο

Η στόχευση του πλαισίου είναι κυρίως οι μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπόρεσαν να καλυφθούν κυρίως από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με πιο χαρακτηριστική ίσως περίπτωση αυτή των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, τα οποία ναι μεν πήραν μερίδιο από τις Επιστρεπτέες, ωστόσο τα σχεδόν μηδενικά τους έσοδα- οι απώλειες π.χ. στην Αθήνα έφτασαν ή ξεπέρασαν το 80%- σε συνδυασμό με τις υψηλές πάγιες λειτουργικές (και όχι μόνο) δαπάνες, άνοιξαν «τρύπες» στους ισολογισμούς τους.

Στο νέο αυτό καθεστώς επιδότησης παγίων δαπανών, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι, κυρίως, επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προσωρινό Πλαίσιο. Στον αλγόριθμο θα συνυπολογιστούν όλες οι ενισχύσεις που έχουν λάβει τους προηγούμενους μήνες, ενώ το ανώτατο όριο επιδότησης/ενίσχυσης φτάνει στα 10 εκατ. Ευρώ.

Ξεκινά το ξεκαθάρισμα για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Εν τω μεταξύ, από σήμερα ξεκινά το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για την Επιστρεπτέα 6. Αν και το κονδύλι είναι περιορισμένο σε σχέση με τους προηγούμενους γύρους- μόλις 500 εκατ. Ευρώ- οι αιτήσεις που είχαν πέσει στο Taxis λίγο πριν από τα μεσάνυχτα είχαν φτάσει στις 720 χιλιάδες!

Από το υπουργείο Οικονομικών θυμίζουν ότι αντίστοιχο ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί και στην Επιστρεπτέα 5, ωστόσο περίπου το 50% των αιτήσεων απορρίφθηκαν είτε επειδή οι ενδιαφερόμενοι είχαν μικρότερη μείωση τζίρου από 20% είτε επειδή είχαν αύξηση κύκλου εργασιών. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην Επιστρεπτέα 6, με τη διαφορά ότι στο προηγούμενο γύρο είχε ληφθεί ως βάση υπολογισμού το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή εστίαση και λιανεμπόριο είχαν προλάβει να κάνουν «γεμάτους» μήνες, ενώ τώρα η βάση υπολογισμού είναι ο Ιανουάριος, όπου ειδικά όσον αφορά στην εστίαση μόνο delivery και take away λειτούργησαν.

Υπενθυμίζεται ότι η ελάχιστη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις εστίασης κυμαίνεται από 1.000 ευρώ (ατομικές επιχειρήσεις) ως 8.000 ευρώ (πάνω από 20 εργαζόμενοι).

Στήριξη ύψους 11,6 δις στις επιχειρήσεις

Με δύο τροπολογίες επιβεβαιώθηκε, επίσης, η πρόθεση των συναρμόδιων υπουργείων να διευρύνουν και να ενισχύσουν την «ομπρέλα» στήριξης, με κόστος που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει στα 11,6 δις ευρώ.

Ειδικότερα:

– Με υπουργικές αποφάσεις θα δοθεί απάντηση στο αίτημα των εμπόρων για παράταση των χειμερινών εκπτώσεων, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεστοκάρουν, να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους και να αγοράσουν νέο εμπόρευμα για άνοιξη και καλοκαίρι

– Μετά τη διάταξη για παράταση και το Μάρτιο της απαλλαγής από την καταβολή ενοικίων, έφτασε στη Βουλή και η διάταξη για «πάγο» 75 ημερών στις επιταγές Μαρτίου και των «κλειστών» και των πληττόμενων με πτώση τζίρου τουλάχιστον 40% στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και η αναστολή πληρωμών ΦΠΑ στους κομιστές αυτών των επιταγών, οι οποίοι, επίσης, δικαιούνται «πάγωμα» και των δικών τους επιταγών

– «Κούρεμα» στα Τέλη Κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων

– Παράταση του προγράμματος επιδότησης μισθών- εισφορών «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ως το τέλος Μαρτίου

– Ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές σε είδος ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2022, για όσους ήταν ασφαλιστικά ικανοί στις 29 Φεβρουαρίου του 2020. Η κάλυψη αυτή αφορά και άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους

Πηγή: iefimerida.gr