Λένε ότι η ιστορία συνήθως επαναλαμβάνεται ως φάρσα… Ή φαρσοκωμωδία.
Στην περίπτωση της Καστοριάς, όσες φορές επαναλήφθηκε, δυστυχώς κατέληξε σε τραγωδία!

Στις 13 Ιουλίου 2006 προτείνεται από την Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με πρόεδρο τον κ. Χ. Μασσαλά, η ίδρυση σχολής στην Καστοριά, με τον διακριτικό τίτλο “Επιστήμες της Αρχιτεκτονικής και αποκατάστασης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς”.

Στην Καστοριά σήμανε συναγερμός. Ένα όραμα ετών πλησιάζει στην πραγματοποίησή του. Αμέσως μετά αποστολή από την Καστοριά, αποτελούμενη από τον βουλευτή Ανέστη Αγγελή και τον νομάρχη Κώστα Λιάντση, εκστρατεύει στην Αθήνα, διεκδικώντας έγγραφες διαβεβαιώσεις από την υπουργό κ. Γιαννάκου – Κουτσίκου ότι το τμήμα της Αρχιτεκτονικής σχολής θα συμπεριληφθεί στα μηχανογραφικά του έτους 2007.

Αντί γι΄ αυτές, επιστρέφουν κραδαίνοντας ένα δελτίο τύπου, του υπουργείου, που έκανε λόγο, γενικώς και αορίστως, στην “εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης της Νέας Δημκρατίας, για την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στην Καστοριά”.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι οι “επαφές” που είχαν οι παράγοντες της Καστοριάς με το υπουργείο Παιδείας, ήταν πάντα σε επίπεδο τμηματάρχη Β΄ και κάτω… Το θέμα “πάγωσε” για τρία ολόκληρα χρόνια, μέσα από αντιπαραθέσεις και αμφιθυμίες των τοπικών παραγόντων, που διεκδικούσαν ο καθένας για λογαριασμό του τα “εύσημα” από μια τέτοια επιτυχία!

Και φτάνουμε στο “σωτήριον” έτος 2010 όπου με το Π.Δ. 13/9-2-2010 ιδρύεται επιτέλους η Αρχιτεκτονική Σχολή, η οποία κατά έναν… μεταφυσικό τρόπο “μεταλλάσσεται” σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος τους Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και… μετακομίζει στην Κοζάνη!

Ενώ η Αρχιτεκτονική ως αυτόνομη σχολή ενσωματώνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωάννινων . Μικρή λεπτομέρεια: υπουργός Παιδείας η κοζανίτισσα Άννα Διαμαντοπούλου και πρόεδρος της Διοικούσας ο γιαννιώτης Χρήστος Μασσαλάς.

Έτσι φτάνουμε στο – επίσης – σωτήριο έτος 2021, όπου δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη “ξεπαγώνει” το βόρειο τμήμα του Ε65, που θα συνδέσει την Κεντρική Ελλάδα με την Εγνατία.

Και ενώ σύμφωνα με την επίσημη χάραξη του οδικού άξονα, ο Ε65 θα “κουμπώσει” με την Εγνατία στο ύψος του Κηπουργιού στα Γρεβενά, τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Τρίκαλα, παρουσίασαν χάρτη, που εμφανίζει το “αντάμωμα” με την Εγνατία λίγο πριν το Μέτσοβο. Τυχαίο; Δεν νομίζω…

Τέτοια “παρεκτροπή” δεν επιτρέπεται και μάλιστα σε μια τόσο επίσημη ημέρα για τον Ε65. Ειδικά όταν υπάρχει το (κακό) προηγούμενο με την Αρχιτεκτονική σχολή, που χάθηκε για την Καστοριά εν μία νυκτί, με την σύμπραξη Κοζάνης και Ιωαννίνων…