Πλήρως αφορολόγητες οι ενισχύσεις μέσω Επιστρεπτέας -Τι σχεδιάζουν για τον 6ο και 7ο γύρο

«Ούτε κατά διάνοια» είναι η απάντηση αρμόδιας πηγής, στο ερώτημα του iefimerida, αν οι επιχορηγήσεις μέσω Επιστρεπτέας θα προσμετρηθούν στα έσοδα των επιχειρήσεων, άρα αν θα υπαχθούν και σε φορολογία εισοδήματος.

Με φόντο τη «βροχή» αιτήσεων για τον 6ο γύρο- χθες το βράδυ είχαν ξεπεράσει τις 280 χιλιάδες- η ίδια πηγή παρέπεμψε κατ’ αρχάς στις Αποφάσεις που αφορούν στους όρους των Επιστρεπτέων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διατύπωση, που να προκαλεί τέτοια ανησυχία σε όσους έχουν ή πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από αυτό το «εργαλείο» Όσο για το πώς θα απαλλαγούν στην πράξη από το φόρο, οι εν λόγω επιχορηγήσεις είτε θα εξαιρεθούν από τα έσοδα επιχειρήσεων- επαγγελματιών είτε θα αποτυπωθούν σε ειδικό κωδικό, προκειμένου να μην συνυπολογιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Μεγάλη η ζήτηση στην Επιστρεπτέα προκαταβολή 6
Κι ενώ η Επιστρεπτέα 5 «κλείνει» με τις τελευταίες πληρωμές- χθες πιστώθηκαν άλλα 162 εκ. Ευρώ σε λογαριασμούς δικαιούχων- η Επιστρεπτέα 6 έχει τέτοια ζήτηση, που ενδεχομένως θα «σπρώξει» λίγο πιο πίσω από τις 22 Φεβρουαρίου την καταληκτική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων. Ο… κράχτης αναμφίβολα είναι τα ελάχιστα ποσά που προβλέπει για τις επιχειρήσεις εστίασης, τα οποία ξεκινάνε από τα 1.000 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις, ανεβαίνουν στις 4.000 ευρώ για τη μεγάλη μάζα αυτών των επιχειρήσεων (αυτές που απασχολούν από 6 ως εργαζόμενους) και φτάνουν ως τις 8.000 ευρώ για τις μεγαλύτερες από αυτές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «αρχιτεκτονική» και του 6ου γύρου δεν πρόκειται να αλλάξει, συνεπώς το βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση τζίρου κατά 20%, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα προκύπτει από τη σύγκριση του φετινού με τον περσινό Ιανουάριο. Αντιθέτως, προβληματίζει η βάση σύγκρισης για τον 7ο γύρο, με δεδομένο ότι η πτώση τζίρου θα πρέπει να καλύπτει το πρώτο τρίμηνο του έτους. Με δεδομένο ότι το πρώτο lockdown επιβλήθηκε στο τρίτο δεκαήμερο του περσινού Μαρτίου, είναι πιθανό και η βάση σύγκρισης να προσαρμοστεί αναλόγως.

Κόστος 1,5 δις κάθε 15νθημερο που μένει κλειστό το λιανεμπόριο
Την ίδια ώρα, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι δεν θα χρειαστεί να παραταθεί η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων πέρα από το τέλος Φεβρουαρίου, όπως εισηγούνται λοιμωξιολόγοι. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι κάθε 15νθήμερο με κλειστό λιανεμπόριο κοστίζει γύρω στο 1,5 δισ ευρώ στον Προϋπολογισμό, δεδομένο που αναδεικνύει την ανάγκη να επαναλειτουργήσει η αγορά από τις αρχές Μαρτίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η στοιχειώδης ταμειακή ροή στα κρατικά ταμεία. Αν και η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα του προηγούμενου μήνα συγκρατήθηκε σε διαχειρίσιμα επίπεδα, αυτή αποδίδεται κυρίως στις ετεροχρονισμένες εισπράξεις από τα Τέλη Κυκλοφορίας και δευτερευόντως στις εμπρόθεσμες πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει ως βαρόμετρο και για τον Προϋπολογισμό, οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν από τα περίπου 41 δισ ευρώ απωλειών τζίρου την περασμένη χρονιά στο σύνολο των επιχειρήσεων, τα 10 δισ αφορούν στο εμπόριο. Σημειωτέον ότι κύκλος εργασιών του χονδρικού και λιανικού εμπορίου καλύπτει το 46% του τζίρου όλων των επιχειρήσεων.

Πηγή: iefimerida.gr