Σκιαμαχίες με… ανεμογεννήτριες! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Σε μια παραλλαγή του θρυλικού ήρωα του Μιγκουέλ Θερβάντες Δον Κιχώτη, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανακάλυψε αίφνης ως “φανταστικούς εχθρούς” τις… ανεμογεννήτριες και άρχισε να σκιαμαχεί εναντίον τους!

Όπως έκανε εκείνος πριν από εκατοντάδες χρόνια με τους ανεμόμυλους…
Ύστερα βέβαια και από τις σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, που θεωρούν αδιανόητο να θυσιάζονται βουνοκορφές και δάση, στον βωμό της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης”! Με τα φαραωνικού τύπου αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που όχι μόνο αλλοιώνουν την φυσιογνωμία της περιοχής αλλά αναστέλλουν και τις παραδοσιακές δραστηριότητες των κατοίκων που συντηρούνται από αυτές.

Όπως γίνεται εδώ και χρόνια στη κοιλάδα του Αλιάκμονα, όπου οι αγρότες παραχωρούν σταδιακά καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε εταιρείες φωτοβολταϊκών, για να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα που δεν τους εγγυάται το κράτος.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να αναστείλει την έγκριση εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Δυτική Μακεδονία, αν δεν είναι υποκριτική, έχει αποκλειστικά επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Διότι η χορήγηση αδειών έγινε προ ετών από τα συναρμόδια υπουργεία σε πολυεθνικούς ομίλους και ο ρόλος της Περιφέρειας περιορίζεται μόνο στην έγκριση “περιβαλλοντικών όρων” για κάθε αδειοδότηση έργου ξεχωριστά.
Ήταν το 2014 όταν ο συμπαθής κύριος με τα βαριά πρωσικά χαρακτηριστικά, που άκουγε στο όνομα Ιωακείμ Φούχτελ, διέτρεχε ως απεσταλμένος της κ. Μέρκελ, ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να εντοπίσει “επενδυτικές ευκαιρίες” για τις βιομηχανίες της πατρίδας του. Στα πλαίσια μιας ομιχλώδους “Ελληνογερμανικής Φιλίας” που μοίραζε “καθρεφτάκια” τότε στους “φύλαρχους” της περιοχής!

Το κυρίαρχο δόγμα της εποχής ήταν να γίνει η Ελλάδα η “μπαταρία” της Ευρώπης στην μεταλιγνιτική εποχή. Κι αυτό έγινε…

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί γύρω στις 87 τέτοιες άδειες  για ολόκληρη την Περιφέρεια, στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, με την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας για τέτοιου είδους “επενδύσεις”!
Επομένως, οι … ετεροχρονισμένες “ανακλήσεις” αδειών από την Περιφέρεια είναι άνευ αντικρύσματος και γίνονται σε μια περίοδο που η διαχείριση του προγράμματος “Δίκαιης Μετάβασης” καρκινοβατεί και οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες που θα επιφέρει, απειλούν την κοινωνική συνοχή της Περιφέρειας

Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή την στιγμή ο τόπος, είναι να αποκτήσει αυτόκλητους Δον Κιχώτες στην Ιεραρχία της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα αποπροσανατολίσουν τον κόσμο με σκιαμαχίες απέναντι αόρατους εχθρούς. Όταν αυτοί βρίσκονται εντός των πυλών…
Τουλάχιστον ο αυθεντικός κυνηγούσε μόνο ανεμόμυλους….