Συνέντευξη Κασαπίδη: Τα στατιστικά στοιχεία διαψεύδουν τα κριτήρια αξιολόγησης των επιχειρήσεων

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη και των συνεργατών του,  να εξωραϊσουν  στην συνέντευξη τύπου τις “στρεβλώσεις” του προγράμματος Ενίσχυσης Μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι αμείλικτοι αριθμοί έρχονται να αποκαταστήσουν την πραγματική εικόνα και να αιτιολογήσουν απόλυτα τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου της Περιφέρειας ότι “κάτι σάπιο υπάρχει εις το βασίλειον της Δανιμαρκίας”.

Συγκεκριμένα από τα τρία κριτήρια αξιολόγησης που ήταν  α) Μείωση τζίρου τριμήνου Απριλίου έως Ιουνίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019 β) Θέσεις απασχόλησης και  γ) Κερδοφορία σε σχέση με το 2019, ο συνεργάτης του Περιφερειάρχη κ. Σκοτίδας, παραδέχθηκε ότι σχεδόν καμία επιχείρηση που εντάχθηκε στο πρόγραμμα δεν πληρούσε και τα τρία κριτήρια.

Τουτέστιν από τις 1782 επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί την επίμαχη περίοδο, οι 688 δηλαδή ποσοστό 40% δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο. Οι 846 δηλαδή ποσοστό 46% απασχολούσαν από 1-5 εργαζόμενους. Και μόνο 195 επιχειρήσεις δηλαδή 15% απασχολούσαν πάνω από 5 εργαζόμενους.

Επίσης οι 512 από αυτές επιχορηγήθηκαν με το ανώτατο όριο των 40.000 ευρώ. Ενώ αρκετές εμφανίζονται σε δύο κατηγορίες και έλαβαν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Ο συνεργάτης του Περιφερειάρχη θεωρεί “αέναη και αναποτελεσματική” τη συζήτηση γιατί μία επιχείρηση που λειτουργεί κανονικά, θεωρείται από το πρόγραμμα “πληττόμενη” και μία άλλη που με κυβερνητική εντολή παρέμεινε κλειστή θεωρείται “μη πληττόμενη” .

Ο κ. Κασαπίδης υπεραμύνθηκε του τεκμηρίου της εντιμότητας του προγράμματος, όταν του ετέθη το ερώτημα αν εκτός από νόμιμο, θεωρεί ηθικό να επωφελούνται από αυτό δύο αντιπεριφερειάρχες και τα μέλη των οικογενειών τους.  Η απάντησή του ήταν ότι η επιλογή “έγινε με κριτήριο τις θέσεις εργασίας” κάτι που είχε αναιρέσει πριν από λίγο ο συνεργάτης του κ. Σκοτίδας για το 40%   των επωφελουμένων επιχειρήσεων.

Ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί στο δημοσίευμα της Καστοριανής Εστίας για την ένταξη στο πρόγραμμα επιχειρήσεων της Καστοριάς που είχαν εισπράξει προηγουμένως, τερατώδη ποσά από το το πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής με… μη επιστρεπτέο το 50% τουλάχιστον.

Ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ωστόσο ότι θα πραγματοποιηθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι στις ωφελούμενες επιχειρήσεις που θα πρέπει με παραστατικά να αποδείξουν την κάλυψη των εξόδων τους από το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους. Διαφορετικά θα πρέπει να επιστραφούν και μάλιστα έντοκα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ενώ υποσχέθηκε ένα δεύτερο πρόγραμμα που θα καλύπτει την περίοδο μέχρι 31-12-2020 με το οποίο θα ενισχυθούν οριζόντια όλες οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας.

https://youtu.be/zY4TeXrNA_o