Μήνυμα Ολυμπίας Τελιγιορίδου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στις 25 Μαρτίου 1821.

Η 25η Μαρτίου του 1821 είναι ημέρα ορόσημο για τη διεκδίκηση της ελευθερίας του λαού μας μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα καθοριστικής ιστορικής σημασίας συμβολικό γεγονός. Σήμερα με ιστορική μνήμη τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας. Αγώνες που σφυρηλατήθηκαν μέσα από την ενότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων και οδήγησαν στη νίκη.

Από την προεπαναστατική ακόμη περίοδο ο λαός μας συνειδητοποίησε την αναγκαιότητα της συνεννόησης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Στις 24 Ιουνίου 1798 δύο νέοι φοιτητές  από την Καστοριά ο Ιωάννης και ο Παναγιώτης Εμμανουήλ θανατώθηκαν μαζί με τον Ρήγα στο Βελιγράδι από τους δυνάστες της Ελλάδας.

Στον Ιωάννη Εμμανουήλ ανήκουν οι παρακάτω στίχοι:

«Η Έρις μόνο αν λείψει

και έχω ποθητήν

μετέπειτα Ελπίδα

να ελευθερωθώ».

 

Σπάνια στην ιστορική μας διαδρομή ήταν τόσο φανερό το καθήκον τόσο των ηγεσιών -πολιτικής και πνευματικής- όσο και των πολιτών ώστε να βάλουμε στην άκρη την Έριδα και να χτίσουμε άμεσα μια ευρύτατη κοινωνική συμμαχία για την απόκτηση της πολυπόθητης Ελευθερίας.

Σήμερα με ιστορική γνώση και ιστορική συνείδηση έχοντας ως φάρο το δικό τους παράδειγμα οφείλουμε να αγωνιστούμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις και να περιφρουρήσουμε την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την ελευθερία και την ειρήνη.

Εύχομαι η επέτειος των 200 χρόνων να είναι το ξημέρωμα μιας καλύτερης εποχής για την πατρίδα μας και το λαό μας.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

 

Ολυμπία Τελιγιορίδου