Μήνυμα του δημάρχου Νεστορίου  Χρήστου Γκοσλιόπουλου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου, 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Οθωμανών, αποτελεί κορυφαίο ιστορικό ορόσημο, πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε ο νέος ελληνισμός με αγώνες και θυσίες, με πράξεις οραματισμού και υψηλοφροσύνης των προγόνων μας.

Εκπέμπει μηνύματα ελευθερίας και εθνικής ανάτασης, αφύπνισης και κινητοποίησης της συλλογικής μας μνήμης και συνείδησης.

Δεν αφορά αποκλειστικά το παρελθόν, αφού το ενσωματώνει στο παρόν, με στόχο να κληροδοτηθεί στο μέλλον.

Ταυτόχρονα η φετινή επέτειος, με τους μεγάλους συμβολισμούς των Ιδανικών του γένους μας, είναι η γιορτή της σύγχρονης Ελληνικής δημοκρατίας με παγκόσμιο κύρος και αντανάκλαση, γιατί το μήνυμα που εξέπεμψε η εξέγερση του ’21 απέκτησε τότε διεθνή αναγνώριση με καταλυτικές συνέπειες για τον κόσμο της εποχής, αφού οι ιδέες που ενέπνευσαν τους Έλληνες  αντήχησαν και σάρωσαν τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, την Αμερική και τον κόσμο ολάκερο.

Σήμερα σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή για την πατρίδα προέχει να χαράξουμε την πορεία μας εμπνεόμενοι από την αγωνιστικότητα και την γενναιότητα των προγόνων μας.

Να παραδειγματιστούμε από τις επιτυχίες αλλά και από τις εσωτερικές αδυναμίες τους, που κάποιες φορές κατέληξαν σε αδελφομαχίες.

Γι’ αυτό οφείλουμε με σαφήνεια και ειλικρίνεια να καθορίσουμε τις όψεις ενός σύγχρονου πατριωτισμού.

Ν’ αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις και δυσκολίες εμφορούμενοι από το αίσθημα της Ιστορικής συνέχειας και εθνικής αυτοπεποίθησης.

Να κυριαρχήσει πνεύμα ομοψυχίας, αλληλεγγύης και συλλογικού οράματος.

Να κάνουμε «το άλμα μεγαλύτερο από την φθορά» όπως λέει ο Οδυσσέας Ελύτης, μια και δεν έχουμε την πολυτέλεια της αποτυχίας.

Έτσι θα σταθούμε άξιοι συνεχιστές της εθνικής κληρονομιάς, αξιοποιώντας τις πιο μεγάλες και δημιουργικές δυνάμεις μας για το ξεπέρασμα των δυσκολιών και την αναγέννηση της πατρίδας.

 

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα και τον παγκόσμιο Ελληνισμό.

 

Ο δήμαρχος Νεστορίου

Χρήστος Γκοσλιόπουλος