Τέλος στην ταλαιπωρία: Τα ακίνητα θα αλλάζουν χέρια εντός 24 ωρών – Όλο το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης θα ενεργοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ η οποία θα μετατρέψει σε ηλεκτρονική τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων.

Αντί ο υποψήφιος αγοραστής ακινήτων να χρειάζεται να κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού με τη Δ.Ο.Υ προκειμένου να καταθέσει τη δήλωση μεταβίβασης και να χρειάζεται να περιμένει ακόμη και πάνω από 15 ημέρες προκειμένου να λάβει την έγκριση της Δ.Ο.Υ για την υπογραφή του συμβολαίου, η διαδικασία θα γίνεται μέσω των υπολογιστών του συμβολαιογράφου και των ενδιαφερόμενων δηλαδή του υποψήφιου αγοραστή και του υποψήφιου πωλητή. Το έργο της “ψηφιοποίησης” των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση η διαδικασία θα αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Αρχικά, η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης θα είναι προαιρετική και από τις αρχές Ιουνίου θα γίνει υποχρεωτική όπως θα προβλέπει και η σχετική υπουργική απόφαση που θα αναμένεται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα στο ΦΕΚ. Στην 2η φάση, θα γίνουν ψηφιακές όλες οι δηλώσεις: γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, συστάσεις οριζοντίου ιδιοκτησίας και κάθε άλλη μεταβίβαση αφορά σε περιουσία είτε πρόκειται για ακίνητο είτε ακόμη και για δωρεά σε χρήμα.

Πριν ξεσπάσει η πανδημία, οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων –είτε με δωρεά είτε με γονική παροχή είτε και με αγορά- υποβάλλοντας αυτοπροσώπως στις Δ..Ο.Υ είτε από τους υποψήφιους αγοραστές είτε από τους δικηγόρους τους. Το αποτέλεσμα ήταν να σχηματίζονται τεράστιες ουρές ειδικά σε περιόδους αλλαγής των αντικειμενικών αξιών που όλοι έσπευδαν να προλάβουν τις αυξήσεις φόρων. Μόλις ξέσπασε η πανδημία, οι αυτοπρόσωπες επισκέψεις σταμάτησαν και οι υποψήφιοι αγοραστές υποχρεώθηκαν να υποβάλλουν τις δηλώσεις στο… πρωτόκολλο. Το αποτέλεσμα ήταν η αναμονή μέχρι να ανάψει το πράσινο φως για τη μεταβίβαση, να φτάσει ακόμη καις τους… δύο μήνες οδηγώντας πολλές φορές και σε ακύρωση της συναλλαγής.

δου

Η πλατφόρμα δεν θα αφορά μόνο στις δηλώσεις ακινήτων

Αυτό το… δράμα που περνούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιχειρήσει να διορθώσει η Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων Εσόδων λανσάροντας την ηλεκτρονική εφαρμογή για τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων. Η πλατφόρμα δεν θα αφορά μόνο στις δηλώσεις ακινήτων. Σταδιακά, ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται όλες οι δηλώσεις, ακόμη και οι γονικές παροχές σε χρήμα. Απλώς, η αρχή θα γίνει με τις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς αυτό ενδιαφέρει τους περισσότερους συναλλασσόμενους. Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση γίνονται πάνω από 300.000 επισκέψεις στις Δ..Ο.Υ μόνο για αγοραπωλησίες.

Εκτός από την υποβολή της δήλωσης, την ίδια στιγμή θα μπορεί να πληρωθεί και ο φόρος μεταβίβασης. Η “συνεργασία” του συμβολαιογράφου με τον αγοραστή και τον πωλητή, θα γίνεται ηλεκτρονικά και οι υπογραφές θα πέφτουν επίσης ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών Taxis. Όσον αφορά στην αγορά κύριας κατοικίας που απαλλάσσεται από τον φόρο μεταβίβασης αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο αγοραστής θα υποβάλλει ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση ότι πληροί τα κριτήρια ενώ στη συνέχεια η εφορία θα μπορεί να κάνει έλεγχο.