Το δίλημμα Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο

Η έξοδος από την πανδημία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, έχουν φουντώσει το τελευταίο διάστημα τις πολιτικές συζητήσεις και τα σενάρια για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο. Βουλευτές της ΝΔ εκτιμούν πως σε αυτό το χρονικό σημείο η κυβέρνηση θα έχει σημαντικά οφέλη, προκειμένου ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στην συγκεκριμένη κίνηση.

Μάλιστα, δικαιολογώντας αυτή την άποψη, υποστηρίζουν πως, μέσω των εμβολιασμών – οι οποίοι θα έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό – θα έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό. Παράλληλα, ο τουρισμός θα έχει ανοίξει και τα έσοδα θα “ζεστάνουν” τα κρατικά ταμεία, ενώ και η ψυχολογία των πολιτών θα έχει αλλάξει, καθώς η χώρα θα επιστρέφει στην κανονικότητα.

Ενας ακόμη θετικός παράγοντας, τον οποίο βάζουν στο τραπέζι “γαλάζια” στελέχη, που τάσσονται υπέρ των εκλογών αμέσως μετά την έξοδο από την πανδημία, είναι η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης που εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως θετική, διατηρώντας διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπενθύμιζαν, ωστόσο, πως η άποψή τους θα ήταν διαφορετική, αν δεν υπήρχε η απλή αναλογική, η οποία θα πρέπει να “καεί” προκειμένου να ξαναστηθούν κάλπες αμέσως μετά, ώστε να ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ΝΔ, που δεν οδηγεί την χώρα σε ακυβερνησία.

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο “Βήμα της Κυριακής” έβαλε φρένο στην εκλογολογία, επαναλαμβάνοντας πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. “Στόχος είναι να κριθούμε για τη συνολική πολιτική μας και για τα συγκεκριμένα ‘παραδοτέα’ που αφορούν στην ανάπτυξη της χώρας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας η χώρα να γυρίσει σελίδα και να μπει όσο το δυνατό γρηγορότερα σε τροχιά ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα, που εξακολουθεί να προκαλεί η υγειονομική κρίση. Με “όπλο” του και τους σημαντικούς πόρους που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης στοχεύει, στο τέλος της κυβερνητικής πορείας, σε μια καλύτερη χώρα. “Θέλω στην τετραετία να παρουσιάσω στους Έλληνες μια αλλαγμένη χώρα. Και να θέσω το ειλικρινά το ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι από αυτήν την πορεία. Εάν θέλουν να τη συνεχίσουμε πιο δυναμικά και με καλύτερα αποτελέσματα, ή αν θα πάρουν το ρίσκο να τη διακόψουν”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην συνέντευξη του στο “Βήμα της Κυριακής”.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, σημειώνοντας πως η χώρα βρίσκεται “στο τέλος του πολέμου με τον κορονοϊό και θα βγούμε νικητές“. Το γεγονός αυτό ενισχύεται από την πρόοδο των εμβολιασμών, καθώς κάθε εβδομάδα εμβολιάζονται 200 χιλιάδες πολίτες και ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί από τον Απρίλιο και μετά, λόγω των περισσότερων δόσεων που θα έρθουν στην χώρα μας.

“Ο Τσίπρας λέει “ναι” στο δρόμο, “όχι” στον νόμο”

Ιδιαιτέρως επικριτικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην αντιπολιτευτική στρατηγική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας, μάλιστα, την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για πολιτικό μορατόριουμ, υποστήριξε πως η αντιπολίτευση θέλει τη Δημοκρατία σε καραντίνα. “Αυτό που εννοεί ως μορατόριουμ ο κ. Τσίπρας, είναι να μην νομοθετεί η Βουλή και να μην αποφασίζει η κυβέρνηση υπό την απειλή διαδηλώσεων. Με άλλα λόγια, λέει ‘ναι’ στον δρόμο και ‘όχι’ στον νόμο. Να μην ψηφίζονται νομοσχέδια, για τα οποία έχει εκλεγεί η κυβέρνηση και να μην λειτουργεί το κράτος. Θέλει δηλαδή τη Δημοκρατία σε καραντίνα. Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί”, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση της απέναντι στις διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, κατηγορώντας την πως βάζει πάνω από την δημόσια υγεία το κομματικό συμφέρον. “Πρώτος ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα των διαδηλώσεων. Πρόκειται για μια κυνική επιλογή που υποτάσσει τη δημόσια υγεία στο κομματικό συμφέρον. Για να υπάρξουν νέοι ‘αγανακτισμένοι’ ας πολλαπλασιαστούν οι διασωληνωμένοι. Αυτό σημαίνει στην πράξη η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ”.

“Η Δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του Κουφοντίνα”

Ιδιαίτερη αναφορά στην συνέντευξη του στο “Βήμα της Κυριακής” έκανε ο πρωθυπουργός και για την αλλαγή στάσης του τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έβαλες τέλος στην πολυήμερη απεργία πείνας. “Ο Κουφοντίνας τελικά αναμετρήθηκε με τη Δημοκρατία και με την έκφραση της που είναι το Κράτος Δικαίου. Και προσαρμόστηκε ακριβώς γιατί η Δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του. Διαφορετικά, θα είχαμε μια σημαντική έκπτωση στην ισονομία και στο Κράτος Δικαίου. Κάτι το οποίο, προσωπικά, δεν θα δεχόμουν να συμβεί ποτέ”.

Όσον αφορά τα κρούσματα αστυνομικής βίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τους νέους. “Δεν μπορεί να εξισώνει κανείς κάποια μεμονωμένα περιστατικά με την ανοχή στην οργανωμένη βία. Ούτε να εξισώνεται η αστυνομική βία με τον κουκουλοφόρο που ρίχνει τη μολότοφ. Δεν κουνώ το δάχτυλο, αλλά ανοίγω τα αυτιά μου για να ακούσω τους νέους. Να υποδεχθώ τη γόνιμη αμφισβήτησή τους. Αλλά όχι την καταστροφή και την τυφλή βία”, σημείωσε.

thetoc.gr