Δήμος Καστοριάς: Σε ιδιώτη το Λατομείο της “Μακεδνός” με μίσθωμα 240 χιλ. ευρώ το χρόνο

Αίσιο τέλος για τον Δήμο Καστοριάς, είχε η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του λατομείου της “Μακεδνός” σε ιδιώτη, με την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει να το λειτουργήσει, με ετήσιο μίσθωμα 240.000 ευρώ.

 

Έτσι μπαίνει οριστικό τέλος σ΄ ένα “σήριαλ” που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων, κυρίως λόγω της σπουδαιότητας του λατομείου, γιατί είναι το μοναδικό στο νομό που προμήθευε με αδρανή υλικά τα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Αλλά παρέμεινε κλειστό τα δύο τελευταία χρόνια, επειδή είχε λήξει η άδεια λειτουργίας του πριν από πέντε χρόνια και τα χρέη που είχαν σωρευθεί ήταν δυσβάσταχτα και μη διαχειρίσιμα, για την δημοτική επιχείρηση!

 

Έτσι από την πρώτη στιγμή, η δημοτική αρχή του δημάρχου Γιάννη Κορεντσίδη, έβαλε σαν στόχο να βρεθεί λύση που και τα συμφέροντα του Δήμου θα εξυπηρετεί αλλά και το λατομείο θα λειτουργήσει προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής.

 

Όμως σ΄ αυτή την προσπάθεια βρέθηκε αντιμέτωπη με το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία απέρριπτε ασυζητητί την πρόταση του δημάρχου, για παραχώρηση του λατομείου σε ιδιώτη και επέμενε στην δική της πρόταση για λειτουργία του λατομείου από τον Δήμο.

 

Ενώ λίγο αργότερα ήρθε πάλι από την μειοψηφία του Δ.Σ. στο τραπέζι της διαβούλευσης, η πρόταση του Δήμου Άργους Ορεστικού, για μετασχηματισμό της “Μακεδνός” σε πολυμετοχική εταιρεία, για να μπορεί κι ο ίδιος να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο, διεκδικώντας μάλιστα ποσοστό 52% έναντι του ποσού των 500 χιλ. ευρώ.

Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ. της “Μακεδνός” και η εταιρεία προχώρησε κανονικά στην διαγωνιστική διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, όπου από τέσσερις εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά, νικητής αναδείχθηκε η εταιρεία των Γάρου – Κοχλιάδη. Ανεβάζοντας το ετήσιο μίσθωμα του λατομείου στις 240 χιλ. ευρώ, με δεύτερη προσφορά από άλλη εταιρεία τις 140 χιλ. ευρώ, προς μεγάλη ικανοποίηση όλων των εμπλεκομένων αφού η αρχική τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού, που τέθηκε από την “Μακεδνός” ήταν οι 110.000 ευρώ.