Εμβολιασμοί: Από 21 Απριλίου τα ραντεβού για τους 55-59 ετών και από 24 Απριλίου για τους 50-54 ετών

Από την Δευτέρα 19 Απριλίου οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson – Δύο στο εκατομμύριο δόσεις οι πιθανότητες θανάτου από τυχόν θρόμβωση-θρομβοπενία λόγω του εμβολίου AstraZeneca – Από 16-19 Απριλίου σταδιακά το άνοιγμα για τα ραντεβού των ευπαθών ομάδων Β
Στις εξελίξεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού και τις ημερομηνίες για το άνοιγμα νέων κατηγοριών εμβολιασμού αναφέρθηκαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι από 16-19 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού της δεύτερης κατηγορίας πολιτών με υποκείμενα νοσήματα (αφορά 800.000 πολίτες ηλικίας 19 έως 59 ετών). Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, δηλαδή τη μία μέρα μπορεί να προσέρχονται άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, την επόμενη με άλλο νόσημα.

Ακολούθως στις 21 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες ηλικίας 55-59 ετών.

Από τις 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες 50-54 ετών.

Την Τετάρτη 19 Απριλίου θα παραλάβει η Ελλάδα τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Oι εμβολιασμοί με το σκεύασμα αυτό θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

«Αν πάνε όλα βάσει σχεδίου», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν κι άλλες κατηγορίες ώστε τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε και νεότερους συμπολίτες μας».

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca και αν έχει παρατηρηθεί μειωμένη προσέλευση για εμβολιασμό, είπε ότι δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή αλλά τόνισε πως «είναι δικαιολογημένο να υπάρχει μια διστακτικότητα»
. Όμως σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ «είμαστε σε καλύτερο επίπεδο και σιγά-σιγά θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο».

Δεν υπάρχουν περισταστικά θρομβώσεων στη δεύτερη δόση του AstraZeneca

Έντονη ανησυχία σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε, απόψε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε πως η Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά όλα τα τρέχοντα δεδομένα από τους διεθνείς οργανισμούς.

Οι εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca πρόκειται για σπάνια περιστατικά σημείωσε η Μ.Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Είπε ότι «δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000» και τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Όπως είπε στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 380.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ.

Όπως προσέθεσε ήδη στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr έχουν αναρτηθεί οδηγίες για έγκαιρη αναγνώριση του συνδρόμου θρόμβωσης και θρομβοπενίας αλλά και για τη σωστή αντιμετώπιση του.

Επίσης , επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών στη χώρα μας και εξήγησε και ότι δεν ενδείκνυται να γίνονται προληπτικά εξετάσεις ή λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό, όπως επισημαίνει και η αντίστοιχη αιματολογική εταιρεία.

Η ίδια τόνισε ότι ο σπάνιος αυτό συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας δεν έχει να κάνει με κανένα από τα υπόλοιπα εμβόλια που διατίθεται στη χώρα μας και αφορά αυστηρά και μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον εμβολιασμό των παιδιών, θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον, όπως είπε. «Είναι πρόωρο να συζητάμε για εμβόλιο στα παιδιά και τους εφήβους, είναι κάτι που θα δούμε όλοι τον επόμενο χρόνο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια σε αυτές τις ηλικίες και τα εμβόλια αυτά θα έχουν εγκριθεί για τα παιδιά και τους εφήβους από τον ΕΜΑ», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Πάντως, όπως επισήμανε, «το κεφάλαιο εμβολιασμός σε παιδιά και μικρότερες ηλικίες κάτω των 16 ετών έχει ήδη ανοίξει με κλινικές μελέτες που κάνουν οι παρασκευάστριες εταιρείες που έχουν τα εμβόλια». Ωστόσο, όπως επανέλαβε, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εμβολιασμό των παιδιών καθώς «έχουν χαμηλό κίνδυνο από τη νόσο και όλο το θέμα θα μελετηθεί συνολικά εφόσον υπάρξουν νεότερα δεδομένα. Τότε θα κριθεί το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο και την επίτευξη της συνολικής ανοσίας», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

protothema.gr