Καστοριά: Κλείνει η δημοτική επιχείρηση “Ορεστειάς” από τις “αμαρτίες” του παρελθόντος!

Την μοίρα του ομώνυμου καραβιού, που σαπίζει παροπλισμένο στην… στεριά, φαίνεται να ακολουθεί και η “πλοιοκτήτρια” εταιρεία του Δήμου Καστοριάς “Ορεστειάς”, η οποία, όπως όλα δείχνουν, διανύει τα τελευταία μίλια του ενεργού βίου της.

Διότι οι διαχειριστικές ανωμαλίες του παρελθόντος, σε συνδυασμό με το τεράστιο έλλειμμα των 600.000 ευρώ, που βαρύνει τον ισολογισμό της, δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στον Δήμο για να κρατήσει ζωντανή την επιχείρηση.

 

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 18 Μαϊου, η κακοδαιμονία της “Ορεστειάδας” ξεκίνησε το έτος 2013, όταν εντοπίστηκε ένα λογιστικό έλλειμμα της τάξης των 25.000 ευρώ το οποίο δεν επέτρεψε στους ορκωτούς λογιστές να “κλείσουν” την οικονομική χρήση του συγκεκριμένου έτους, ακόμα και μέχρι σήμερα!

(σ.σ. Εκείνη την περίοδο δήμαρχος ήταν ο Μ. Χατζησυμεωνίδης και πρόεδρος της “Ορεστειάδος” η Ειρήνη Μισκία)

Δυστυχώς η “μαύρη τρύπα” στα οικονομικά της “Ορεστειάδας” ακολούθησε τις οικονομικές χρήσεις και των επόμενων ετών μέχρι το 2018. Με αποτέλεσμα η νέα δημοτική αρχή  του Γιάννη Κορεντσίδη, να βρεθεί μπροστά σ΄ ένα κυκεώνα άλυτων προβλημάτων και συσσωρευμένου χρέους, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της επιχείρησης.

 

Αυτά που ακούστηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου και δεν υπεισέρχονται  στην ουσία του πορίσματος των ορκωτών λογιστών, που καταλογίζει συγκεκριμένες ευθύνες στους υπεύθυνους εκείνης της περιόδου.

Εκείνο ωστόσο που αναφέρθηκε είναι ότι για την χρήση του 2013 δεν υπάρχει έκθεση ορκωτού λογιστή, διότι όπως  υποστηρίζει ο ίδιος στην αναφορά του προς τον Δήμο Καστοριάς, “δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, γιατί δεν υπάρχει περιεχόμενο με στοιχεία για το έλλειμμα των 25.000 ευρώ”!

 

Ενώ η επιχείρηση κατέβαλε σήμερα το ποσό των 25.000 ευρώ στον ορκωτό λογιστή, για τις χρήσεις 2014-2018 που έχει τακτοποιήσει  μόλις πρόσφατα!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το κλείσιμο της επιχείρησης, θεωρείται από τον Δήμο μονόδρομος, με το σχετικό πλάνο να προβλέπει την πλήρη ενσωμάτωσή της και την απορρόφηση όλων των εργαζομένων από τις υπηρεσίες του Δήμου Καστοριάς.

 

Αναπάντητο, ωστόσο παραμένει το ερώτημα, τι θα γίνει με το χρέος των 600.000 ευρώ της επιχείρησης και πώς σκέφτεται ο Δήμος να το διαχειριστεί, μαζί με τους μισθούς των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, που παραμένουν απλήρωτοι επί 7 μήνες, επειδή η διοίκηση αναγκάστηκε να εξοφλήσει τους μισθούς παρελθόντων ετών, με τα 250.000 ευρώ που επιχορηγήθηκε ο Δήμος από το πρόγραμμα covid – 19