Προβάδισμα παίρνει η Καστοριά στην σιδηροδρομική σύνδεση με την Αλβανία

Την τακτική του Πόντιου Πιλάτου, επιλέγει η ΕΡΓΟΣΕ στην διασύνδεση με την Αλβανία, ύστερα από την δημοσίευση διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας, για την πρόσληψη ειδικού συμβούλου, στην αξιολόγηση και επιλογή της “βέλτιστης λύσης σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας – Αλβανίας”

 

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΡΓΟΣΕ σκοπεύει, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, να αναθέσει τις απαραίτητες υπηρεσίες και μελέτες, οι οποίες θα καθορίσουν την βέλτιστη  επενδυτική επιλογή, για  την κατασκευή σιδηροδρομικού συνδέσμου Ελλάδος και Αλβανίας μέσω της ευρύτερης περιοχής Κρυσταλλοπηγής – Ιεροπηγής, ο οποίος θα υλοποιηθεί μέσω διασυνοριακής συνεργασίας.

 

Η ομιχλώδης αυτή διατύπωση, με τη αμφισημία μεταξύ Κρυσταλλοπηγής και Ιεροπηγής, ξεκαθαρίζει πιο κάτω στην ίδια ανακοίνωση που αναφέρει επί λέξη: “Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο έργο “CB RAILWAY” του στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου για την σύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας, μέσω νέας σιδηροδρομικής γραμμής δυτικά από την Κρυσταλλοπηγή (ή την Ιεροπηγή) προς το Πόγραδετς και νοτιοανατολικά προς το Αεροδρόμιο Καστοριάς, συνολικού μήκους περίπου 130 χλμ.

 

Αυτό το τελευταίο θεωρείται “φωτογραφικό” για την γραμμή  Σιάτιστα – Καστοριά – Αλβανία, που αποτελεί συνέχεια της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” Θεσσαλονίκη – Βέροια – Κοζάνη  – Σιάτιστα με κατεύθυνση προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

 

Σ΄ αυτή την επιλογή σημαντικό ρόλο θα παίξει και το οικονομικό κόστος του έργου σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πρόταση που κυκλοφορεί στα πολιτικά γραφεία.

Κι ενώ σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, προβάδισμα έχει η γραμμή Σιάτιστα – Καστοριά – Αλβανία  με μήκος 78 χλμ και κόστος 270 εκατ.

Σε αντίθεση με την γραμμή Φλώρινα – Αλβανία με μήκος 54 χλμ και κόστος 390 εκατ. λόγω των πολλών τούνελ σε Βίγλα – Πισοδέρι που απαιτούνται.

Ενώ τελευταίες πληροφορίες, από την συνάντηση του δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, με τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο της Καστοριάς πληροί όλες τις προδιαγραφές για να αναβαθμιστεί σε περιφερειακό αεροδρόμιο, με παράλληλη λειτουργία εμπορευματικού σταθμού στην περιοχή του Άργους Ορεστικού.