Τρίτη ευκαιρία για όσους έχασαν τις 120 δόσεις

Τη δυνατότητα να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων θα έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία την περίοδο της πανδημίας. Οσοι λοιπόν θέλουν να επιστρέψουν στην “κανονικότητα” των δόσεων θα πρέπει όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα να υποβάλλουν αίτηση στο mybusinessSupport της ΑΑΔΕ και να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των οφειλών τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανέφερε χθες πως εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν ξανά στη ρύθμισή τους πολίτες που την έχασαν χωρίς δική τους ευθύνη. Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε τη νέα ρύθμιση οφειλών για τα χρέη της πανδημίας τα οποία θα αποπληρωθούν σε περισσότερες δόσεις αλλά χωρίς κούρεμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι οφειλέτες οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία και έχασαν κατά τη διάρκειά της, τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους σε 100 ή και 120 δόσεων μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή. Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή myBusinessSupport της ΑΑΔΕ [aade.gr/mybusinesssupport].   Στις ρυθμίσεις μπορούν να επανενταχθουν, πληγέντες από την πανδημία. Δηλαδή σε αυτούς που έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID19 εφόσον έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Όπως προαναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στη νέα ειδική ρύθμιση για τα κορωνο-χρέη.  Όπως είπε η νέα ρύθμιση θα είναι κατά βάση χρονική) και δεν θα περιλαμβάνει μέτρα όπως κούρεμα. Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης όπως ανέφερε δεν έχουν συζητηθεί ακόμα με τους θεσμούς κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αρκετές αλλαγές στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι Ευρωπαίοι είναι παραδοσιακά αντίθετοι με ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών που δημιουργούν προβλήματα στην εισπραξιμότητα των φόρων και στη δημιουργία κουλτούρας πληρωμών. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές όλων των φόρων είχαν ξεπεράσει το 91%.

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει άτοκες δόσεις για όσους επιλέξουν 24 δόσεις. Οσοι επιλέξουν περισσότερες από 24 μέχρι και 60- 72  δόσεις αυτές θα είναι έντοκες με το επιτόκιο να κυμαίνεται στο 2.5%. Εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ  σχεδιάζεται εφόσον συναινέσει και η Κομισιόν να ενταχθούν και χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης αλλά και του ΕΝΦΙΑ της ίδιας περιόδου.

capital.gr