Εναρξη ΤΑΔΥΜ για Μικρές & Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης, με 2ετή επιδότηση επιτοκίου, λόγω πανδημίας COVID-19

Για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών λόγω της πανδημίας του COVID-19 στην τοπική οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας δημιουργήθηκε με συνεπένδυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) και της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας το: «Ταμείο Συγχρηματοδοτούμενων Δανείων» και συγκεκριμένα η Δράση: «ΤΑΔΥΜ – COVID 19 – Μικρές & Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις: Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης με επιδότηση επιτοκίου» (ΤΑΔΥΜ COVID 19).

Ο αρχικός προϋπολογισμός της Δράσης για, την συγχρηματοδότηση των δανείων και, την καταβολή των επιδοτούμενων τόκων, ανέρχεται αρχικά σε εννέα εκατομμύρια (9.000.000) ευρώ. Τα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια θα χορηγηθούν μέσω επιλεγμένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων, με σκοπό την παροχή νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης με ευνοϊκούς όρους σε επιχειρήσεις της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του COVID – 19.

  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ / ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όλες οι Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, εκτός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους, της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας των εξωχώριων, των εταιριών συμμετοχών σε άλλες εταιρίες, των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους, οι οποίες:

  • είτε δεν είναι προβληματικές σύμφωνα με τον ορισμό του σημείου 18 του άρθρου 2 του Κανονισμού 651/2014 είτε δεν ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, αλλά κατέστησαν προβληματικές κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2021 και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης,
  • δεν έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας ούτε πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση την εγχώρια νομοθεσία στην οποία υπόκειται για να υπαχθούν σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας κατόπιν αιτήσεως των δανειστών τους,
  • έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα,
    κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων,
  • είναι τραπεζικά ενήμερες (έχουν οφειλή < 90 ημερών) κατά την ημερομηνία της αίτησης,
    επιχειρήσεις για τις οποίες δεν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του νόμου 4488/17 (Α 137/139/17), όπως ισχύει,
  • επιχειρήσεις για τις οποίες δεν εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ,
  • εάν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της HDB (πρώην ΕΤΕΑΝ) που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ δεν έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών) ή έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά (καταγγελία δανείου) αλλά έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές τους πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησηςκαι
    μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες ισχύει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΕ) 1407/2013 σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Ήτοι δεν δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας, υδατοκαλλιέργειας και πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής (σύμφωνα με τη σχετική αναφορά στο πεδίο «Εξαιρέσεις δραστηριοτήτων»)
  • ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΔΑΝΕΙΑ

Δάνεια που θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

Δάνεια σε επιχειρήσεις που θα συναφθούν μετά την σύναψη Επιχειρησιακής Συμφωνία μεταξύ HDB- τραπεζών.
Σκοπός χορήγησης των Δανείων είναι το Κεφάλαιο Κίνησης
Δάνεια με διάρκεια έως πέντε (5) έτη συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος

Τα Δάνεια θα αφορούν νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων.
Απαγορεύεται η αναχρηματοδότηση/αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων και πιστωτικών γραμμών, η χρηματοδότηση προγράμματος καταβολής μερισμάτων ή αγοράς μετοχών, η χρηματοδότηση Εξαγορών και Συγχωνεύσεων. Προς επιβεβαίωση τούτου προβλέπονται σχετικές πρόνοιες στην οικεία Δανειακή σύμβαση. Σε περίπτωση που η HDB υποδείξει στην τράπεζα την αντισυμβατική χρήση χρηματοδότησης από Δάνειο και της παράσχει επαρκή σχετικά στοιχεία, η τράπεζα θα προβαίνει στην καταγγελία του Δανείου και θα διεκδικεί ενεργά την ανάκτηση κάθε ποσού οφειλής.

 

ΥΨΟΣ ΔΑΝΕΙΟΥ

Το ύψος του δανείου δεν είναι μικρότερο από € 5.000 και δεν μπορεί να ξεπερνά τις € 50.000 και καθορίζεται:

Για υφιστάμενες επιχειρήσεις, έως το 25% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019.
Για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, έως το 100% των αναγκών ρευστότητας, όπως αυτές τεκμηριώνονται από αναλυτικό πλάνο, για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες. (Επισημαίνεται ότι για τις ανάγκες του προγράμματος, ως νεοϊδρυόμενη ορίζεται η επιχείρηση που έχει ιδρυθεί μετά το έτος 2019).
Επιτρέπεται η έγκριση ενός (1) δανείου ανά επιχείρηση

 

  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΑΝΕΙΟΥ

24 – 60 μήνες

  • ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

6 – 12 μήνες

  • ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΑΝΕΙΟΥ

Το επιτόκιο του δανείου χρηματοδότησης κάθε επιχείρησης καθορίζεται από την εκάστοτε συνεργαζόμενη τράπεζα σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική της και τους παρακάτω πρόσθετους όρους:

α) Το επιτόκιο της συμμετοχής της συνεργαζόμενης τράπεζας στο δάνειο δεν υπερβαίνει το 8%, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό επιδοτείται και

β) Το επιτόκιο του δανείου θα είναι σταθερό για τον χρόνο που αυτό θα επιδοτείται (2 πρώτα έτη).

γ) μετά τη λήξη της περιόδου της επιδότησης των 2 ετών, το επιτόκιο που θα εφαρμόζεται, λαμβάνοντας υπόψη και την ισχύουσα πολιτική της τράπεζας και τις συνθήκες της αγοράς, δεν θα έχει απόκλιση ως προς το τμήμα του περιθωρίου (spread) που εφαρμόζεται στην επιχείρηση.

  • ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ, ΥΨΟΣ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ

Στο πλαίσιο του ΤΑΔΥΜ – COVID 19, επιδοτείται το επιτόκιο της συμμετοχής της Τράπεζας, το οποίο καθορίζεται ως ανωτέρω. Το επιτόκιο συμμετοχής της συνεργαζόμενης τράπεζας για κάθε δάνειο θα επιδοτείται κατά 100% από πόρους του Ταμείου. Δεν επιδοτείται τυχόν εισφορά Ν. 128/75 καθώς και ενδεχόμενοι τόκοι υπερημερίας.

 

  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ

Οι τόκοι του δανείου επιδοτούνται για τα δύο (2) πρώτα έτη από την εκταμίευση. Με τη λήξη των δύο ετών, οι τόκοι καταβάλλονται από την επιχείρηση.

 

  • ΈΞΟΔΑ ΦΑΚΕΛΟΥ

Το ποσό των πάγιων εξόδων φακέλου επιβαρύνει τον Δανειολήπτη και εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική της κάθε συνεργαζόμενης τράπεζας, ωστόσο δεν θα υπερβαίνει το 0,5% του ποσού του δανείου.

  • ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ

Σε εξασφάλιση της απαίτησης από τα δάνεια λαμβάνονται ενοχικές ή/και εμπράγματες εξασφαλίσεις, σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική των συνεργαζόμενων τραπεζών.

Ειδικά για τις εμπράγματες εξασφαλίσεις, το ποσοστό κάλυψης δεν μπορεί να είναι ανώτερο του 50% του ποσού του δανείου, όπως αυτό συνομολογείται στην δανειακή σύμβαση.

Δεν επιτρέπεται η προσημείωση της μόνιμης και μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη.

 

  • ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Το δάνειο θα καλύπτει δαπάνες που θα σχετίζονται με τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και το συναλλακτικό της κύκλωμα. Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος ως δαπάνη.

Δεν υπάρχει υποχρέωση τεκμηρίωσης της χρήσης του δανείου Κεφαλαίου Κίνησης με σχετικά παραστατικά δαπανών.

 

  • ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

 

Προϋπόθεση λήψης του ποσού των επιδοτούμενων τόκων είναι:

η επιχείρηση να μην εμφανίζει, κατά τον χρόνο απαίτησης των επιδοτούμενων τόκων, ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Η επιχείρηση να διατηρεί τον ίδιου αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 30/04/2021 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για δύο έτη.

Η HDB θα πραγματοποιεί έλεγχο τον Ιανουάριο για τα έτη 2022 και 2023 ή και 2024 (εάν απαιτείται), με ημερομηνία κλεισίματος 31-12-2021, 31-12-2022 ή του επόμενου έτους, ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα ενημερώνονται ανάλογα οι συνεργαζόμενες τράπεζες.

Διευκρινίζεται ότι, στον έλεγχο διατήρησης εργαζομένων που θα γίνεται, θα εξαιρούνται οι περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων, θανάτων, συμβάσεων έργου.

  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Για την ένταξη στη Δράση η επιχείρηση υποβάλει, αρχικά, αίτημα χρηματοδότησης στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr

Στο αίτημα επιλέγει την τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί. Στη συνέχεια υποβάλει το αίτημα χρηματοδότησης στην Τράπεζα της επιλογής της, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν.

  • ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • ALPHA BANK
  • EUROBANK
  • ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • ΠΩΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ: Η Υποβολή αιτήσεων ξεκινά την 2α Ιουνίου 2021.

 

  • Βήμα 1ο:

Αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Η επιχείρηση μπαίνει στο www.ependyseis.gr/mis με τους προσωπικούς κωδικούς της (σε περίπτωση μη ύπαρξης κωδικών θα πρέπει να γίνει εγγραφή).
Συμπληρώνει στην αίτηση τα στοιχεία της.
Επιλέγει την συνεργαζόμενη τράπεζα για την υποβολή του αιτήματός της.
Οριστικοποιεί και υποβάλει την αίτηση στο σύστημα.

  • Βήμα 2ο:

Αίτηση χρηματοδότησης σε κατάστημα της συνεργαζόμενης τράπεζας

Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής του αιτήματος στο www.ependyseis.gr/mis,  η επιχείρηση μεταβαίνει σε ένα από τα υποκαταστήματα της τράπεζας της επιλογής της με εκτυπωμένο το έντυπο αίτησης από το ΠΣΚΕ, για να ενημερωθεί για τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλλει στη Τράπεζα