Η “offroad” πορεία ενός Δήμου (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Σοβαρές διαστάσεις, με κοινωνικό αντίκτυπο, φαίνεται να παίρνει τελευταία ένας ιδιότυπος επικοινωνιακός ανταγωνισμός, ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους Δήμους του νομού, με αφορμή τις επιδόσεις του καθενός ξεχωριστά, στις εντάξεις έργων στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα των δημοσίων δαπανών.

Το θέμα θα περιορίζονταν στα κωμικά επίπεδα μιας συνηθισμένης πολιτικής “κοκορομαχίας”, αν από την πλευρά του Δήμου Άργους Ορεστικού κυρίως, δεν είχε προσωποιηθεί σε επίπεδο δημάρχων και δεν είχε χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης για την αποτελεσματικότητα ενός εκάστου. Και αυτό έγινε το κυρίαρχο δόγμα σε κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο συγκεκριμένος Δήμος, την οποία φροντίζει να παρουσιάσει ως “αδυναμία” του άλλου

Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατα επιτυχημένη διοργάνωση από τον Δήμο Άργους Ορεστικού του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, την οποία κάποιοι προσπάθησαν αμετροεπώς να αποδώσουν στην… αδυναμία του Δήμου Καστοριάς να αναλάβει παρόμοιες διοργανώσεις!

Βέβαια η κόντρα των δύο Δήμων ξεκίνησε από τότε που ο Δήμος Καστοριάς αρνήθηκε να συμπράξει με τον ομόλογό του του Άργους Ορεστικού, στην εκμετάλλευση του δικού του λατομείου της “Μακεδνός” θεωρώντας ευθεία ανάμειξη στα εσωτερικά του και αμφισβήτησε την προβαλλόμενη αποτελεσματικότητα του άλλου στην διαχείριση της εταιρείας.

Παράλληλα όμως αμφισβήτησε και την… επικυριαρχία του στο νομό της Καστοριάς, που προσπαθεί χρόνια τώρα να επιβάλλει ο δήμαρχος και ο Δήμος Άργους Ορεστικού, ως εμπορικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής, περιορίζοντας την Καστοριά, σ΄ ένα απλό διοικητικό κέντρο, στα πρότυπα Νέας Υόρκης – Ουάσιγκτον!

Πέρα όμως από τις λεκτικές κορώνες και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, γύρω από την αποτελεσματικότητα των δύο Δήμων στις εντάξεις έργων, υπάρχουν οι αμείλικτοι αριθμοί και η αδυσώπητη πραγματικότητα, που λέει ότι από την ένταξη για χρηματοδότηση ενός έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του, μεσολαβεί από μια ημέρα έως μία αιωνιότητα….

Με πιο ακραίο παράδειγμα το Φράγμα του Νεστορίου, που έρχεται δεύτερο μετά το… Γεφύρι της Άργας… Και αν αθροίσουμε τα έργα των Δήμων Καστοριάς και Άργους Ορεστικού που έχουν ολοκληρωθεί (όχι που έχουν ενταχθεί) θα δούμε ότι και οι δύο κινούνται στα ίδια πάνω – κάτω επίπεδα!

Με την διαφορά ότι η δημοτική αρχή του Γιάννη Κορεντσίδη στον Δήμο Καστοριάς μετράει μόλις 22 μήνες θητείας. Ενώ η αντίστοιχη του Πάνου Κεπαπτσόγλου στο Άργος Ορεστικό κάτι παραπάνω από 11 χρόνια!
Και με όλα τα “συμπαραμαρτούντα” που κληρονόμησε η πρώτη από τους προηγούμενους…