Κομματική Οργάνωση Βελβεντού Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Πιέρια

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού στις 19/7/2021, έγινε συζήτηση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Πιέρια με πέντε ανεμογεννήτριες στα όρια της περιοχής του νομού Κοζάνης και άλλες οκτώ στα όρια του νομού Πιερίας.  Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιταχύνουν την έγκριση αιτημάτων επιχειρηματικών ομίλων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών, ζητώντας τη συναίνεση επί της ουσίας της περιφερειακής αρχής Δυτικής Μακεδονίας και της δημοτικής αρχής Βελβεντού.

Η Κομματική Οργάνωση Βελβεντού του ΚΚΕ σημειώνει ότι η περιφερειακή αρχή Δυτικής Μακεδονίας και η δημοτική αρχή Βελβεντού που γνωμοδοτούν αρνητικά στις συγκεκριμένες ΑΠΕ, στην ουσία στηρίζουν την υλοποίηση άλλων επιχειρηματικών επενδύσεων, αφού συμφωνούν με την πολιτική της Ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης.

Η Κ.Ο. Βελβεντού του ΚΚΕ, δηλώνει την αντίθεσή της σε κάθε σχεδιασμό εγκατάστασης ανεμογεννητριών που προωθείται στα βουνά των Πιερίων, αλλά και συνολικά στην πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς δεν γίνεται να έχεις ισόρροπη ανάπτυξη για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού από τη μία, και από την άλλη την ικανοποίηση των κερδών του  κεφαλαίου θυσιάζοντας γι’ αυτό και το φυσικό περιβάλλον.

Οι «επενδύσεις» αυτές, γίνονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την Ενέργεια και το πράσινο “new deal”  , έχοντας ως αποκλειστικό στόχο να βρουν κερδοφόρα διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια που λιμνάζουν. Αυτός είναι ο στόχος που προωθεί και εφαρμόζει πρόθυμα με την αντιλαϊκή της πολιτική η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παραλαμβάνοντας την σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η πολιτική σε καμιά περίπτωση δεν συμφέρει τα λαϊκά  συμφέροντα, γιατί θα κλείσουν λιγνιτικές μονάδες από την περιοχή, θα αυξηθεί η ανεργία, θα σμπαραλιαστούν οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, θα πληρώνει ο λαός όλο και ποιο ακριβά το «πράσινο» ρεύμα. Δεν ωφελεί ούτε το περιβάλλον όπως ισχυρίζονται, γιατί καταστρέφουν δάση, την χλωρίδα και την πανίδα, δημιουργούν πλημυρικά φαινόμενα. Αντίθετα ωφελεί μόνο τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια που είναι έτοιμοι από καιρό να επωφεληθούν για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι «ναι ή όχι στα αιολικά πάρκα». Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων, ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η Ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό και γενικότερα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Καλούμε το λαό του Βελβεντού να παλέψει και με τον αγώνα του να επιβάλει:

  • Να μην παραδοθούν τα δάση και τα βουνά της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους! Να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στην οροσειρά των Πιερίων!
  • Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης και να μην ξεκινήσουν εργασίες για τα αιολικά πάρκα.
  • Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά σπίτια με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του “πράσινου” τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
  • Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία και τη συντήρησή του.

Βελβεντό 22/7/2021