Άγνωστες πτυχές του αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας, με πρωταγωνιστές λιγότερο γνωστούς ήρωες που δεν αναγνωρίστηκε όμως η προσφορά τους από την Ελεύθερη Ελλάδα, αναδείχθηκαν μέσα από τα κείμενα που διάβασαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βράχου στη  σημερινή εκδήλωση – αφιέρωμα.

 

Την εκδήλωση επιμελήθηκε ο καθηγητής φιλόλογος Θεόδωρος Βραγγάλας ο οποίος στο τέλος απήγγειλε συγκινημένος το γνωστό ποίημα του Στρατή Στρατήγη “Ματρώζος” με το οποίο διεκτραγωδείται η κατάληξη του ομώνυμου ήρωα που έσωσε τον Κανάρη από βέβαιο θάνατο σε μια ναυμαχία με τους Τούρκους.  Αλλά ο ίδιος μετά την απελευθέρωση κατάντησε πένης και επαίτης να ζητά την βοήθεια του υπουργού πλέον Κωνσταντή Κανάρη.

 

Ενώ τα μέλη του συλλόγου Παρασκευή Ιωάννου Βραγγάλα, Ζήσης Θεμελής και Μιλτιάδης Κυρκόπουλος, διάβασαν άγνωστα κείμενα που αναφέρονταν στον τραγικό θάνατο του Ρήγα Φεραίου και των Καστοριανών συντρόφων του Αδελφών Εμμανουήλ. Όπως επίσης και στην τραγική ιστορία της Μαντώς Μαυρογένους  η οποία δώρισε όλη την περιουσία της στον αγώνα αλλά η ίδια εγκαταλείφθηκε μετά την απελευθέρωση από το επίσημο κράτος και πέθανε πάμφτωχη στην Μύκονο.

 

Η τέταρτη αφήγηση αφορούσε την ιστορία ενός τυφλού γέροντα που επέζησε από την έξοδο του Μεσολογγίου και όταν ο εγγονός του ζήτησε να συμμετέχει στα πανηγύρια της επετείου, εκείνος αρνήθηκε μόλις άκουσε το μοιρολόι ενός ζητιάνου που αποτύπωνε την πραγματική εικόνα εκείνης της ηρωικής αλλά απεγνωσμένης πράξης.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου, μέλη του συλλόγου και αρκετοί κάτοικοι του χωριού.