Κορέστεια: Φρένο στην μονάδα γουνοφόρων ζώων αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των κατοίκων

Την πλήρη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση μονάδα εκτροφής γουνοφόρων ζώων, δίπλα στο ποτάμι και σε απόσταση αναπνοής από τον Νέο Οικισμό, εξέφρασαν οι κάτοικοι των Κορεστείων στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε εχθές Σάββατο στο θεατράκι του χωριού, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, Τρύφωνα Σαραμπίνα.

 

Στην συνέλευση κλήθηκαν και ήταν παρόντες οι δύο βουλευτές Ζήσης Τζηκαλάγιας και Ολυμπία Τελιγιορίδου, οι οποίοι μάλιστα συνυπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας των κατοίκων και δεσμεύθηκαν να φέρουν το θέμα στην βουλή, αν παραστεί ανάγκη.  Καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, ο οποίος υποσχέθηκε να επανεξετάσει με τις υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ, το θέμα από την αρχή και μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας να προστατέψει από την υποβάθμιση την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

Ενώ απουσίαζε η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την έκδοση της άδειας στην συγκεκριμένη επιχείρηση.

Εκ μέρους των κατοίκων τοποθετήθηκε επίσης ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Βασίλης Χρηστίδης ο οποίος υπογράμμισε τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί ο ιστορικός και πολιτισμικός πλούτος της περιοχής. Όπως και να επιδράσει αρνητικά στην επισκεψιμότητα του παραδοσιακού οικισμού του Άνω Κρανιώνα που απέχει μόλις λίγα μέτρα από τον χώρο εγκατάστασης της μονάδας.

 

Βασικό επιχείρημα των κατοίκων για την αποτροπή της εγκατάστασης και λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας, είναι πρώτον ότι απέχει ελάχιστα από τις όχθες του Λαδοπόταμου, ο οποίος τροφοδοτεί με καθαρό νερό τις πηγές της Κορομηλιάς, απ΄ όπου υδρεύεται η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό κλπ. Και δεύτερον ότι υπάρχει το κακό προηγούμενο με την εγκατάσταση παρόμοιας μονάδας πολύ κοντά στον οικισμό του Αγίου Αντωνίου, όπου η δυσοσμία που αναδύεται από αυτή επηρεάζει την ατμόσφαιρα σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων.

Μετά την συνέλευση οι δύο βουλευτές επισκέφθηκαν με την συνοδεία κατοίκων τον χώρο που πρόκειται να εγκατασταθεί η μονάδα και διαπίστωσαν πράγματι ιδίοις όμμασι τα όσα υποστήριξαν προηγουμένως οι κάτοικοι στην Γενική Συνέλευση.

 

Δείτε τα βίντεο με τις δηλώσεις των πολιτικών