Ανακοίνωση Ταξικής Ενότητας για το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς

Το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου:

-Η κυβέρνηση της ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο ψηφίζοντας νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα», ένα έκτρωμα βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ, το οποίο στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που ψήφισαν πλήθος άρθρων του νομοσχεδίου. Το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί εξαθλιωμένους εργαζόμενους για να εξασφαλίσει την ανάκαμψή του, δηλαδή τα κέρδη του. Γι’ αυτό θέλουν να ξεμπερδεύουν μία και καλή με το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη συνδικαλιστική δράση.

– Για άλλο ένα καλοκαίρι για λογαριασμό των κερδών των μεγαλοξενοδόχων, αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών βλέπουμε τα πρωτόκολλα υγείας απέναντι στην πανδημία να γίνονται καπνός, ο λαός και οι εργαζόμενοι είναι για άλλη μια φορά εκτεθειμένοι με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Αντί να στηριχτεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει η κυβέρνηση τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχυθεί η ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση για την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, επιδιώκει με την πολιτική της να αναγάγει την προστασία της Υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων.

– Με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2022-2025 εντείνουν την επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στο φόντο της καπιταλιστική κρίσης. Καλούν τους εργαζόμενους να ζήσουν με τα 534 ευρώ της αναστολής που έχουν γίνει κανόνας και το ύψος του μισθού για την πλειοψηφία των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών την ίδια στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα, το εισόδημα εξανεμίζεται, οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών είναι προ το πυλών.

– Η ανεργία στο Νομό ξεπερνάει το 50%, η αβεβαιότητα στους γουνεργάτες όλο και μεγαλώνει. Προ το πυλών για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματίες του κλάδου ετοιμάζονται απολύσεις και εκ περί τροπής εργασία, για άλλη μια φορά θα πληρώσουν τα σπασμένα οι εργαζόμενοι.

–  Η κυβέρνηση ενισχύει το «νέο επιτελικό κράτος», που πέραν όλων των άλλων στρώνει το έδαφος για να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση στα καμένα. Προωθούν το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, που μέσω της λεγόμενης «αυτονομίας» προωθεί την κατηγοριοποίηση των σχολείων φέρνει ένταση των ταξικών φραγμών και τη δημιουργία ενός σε όλα τα επίπεδα ταξικά διαχωρισμένου σχολείου. Θέλουν τα παιδιά των εργαζομένων με λίγες γνώσεις και γρανάζι στις μηχανές των κερδών τους.

– Προκαλούν το λαό και τους εργαζόμενους με τα σχέδια τους για το «νέο ΕΣΥ» που εκτός των άλλων συγχωνεύει νοσοκομεία μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Τη στιγμή που όλοι βιώσαν ξεκάθαρα την «απάτη» της συνύπαρξης του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στην Υγεία η κυβέρνηση βρίσκοντας στρωμένο έδαφος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δίνει νέα προνόμια στον Ιδιωτικό τομέα της Υγείας και εις βάρος των αναγκών της Δημόσιας Υγείας. Τα κενά στο Νοσοκομείο Καστοριάς , τα ΚΥ και τα αγροτικά ιατρεία είναι πολλά με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του λαού μας.

Συνάδελφοι

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση σήμερα αποτελεσματικό είναι το κάθε σωματείο, ο κάθε εργάτης και εργάτρια αποφασιστικά και οργανωμένα μέσα στους χώρους εργασίας να καταργήσουν στη πράξη την εφαρμογή του άθλιου νομοσχεδίου, να διεκδικήσουν την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και να αντεπιτεθούν στοχεύοντας τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Σε αυτές τις συνθήκες η Ταξική Ενότητα καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να μαζικοποιηθούν τα σωματεία, να φτιαχτούν νέα, να βελτιωθεί η λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων.

Να χτιστεί τείχος απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και να περάσουμε στην αντεπίθεση, με μαζικούς αγώνες, με ανέβασμα των μορφών πάλης. Τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί.

Με τη δράση μας αποδυναμώνουμε τον εργοδοτικό- κυβερνητικό συνδικαλισμό μέσα στους χώρους δουλειάς. Ταυτόχρονα καλούμε κάθε προβληματισμένο και τίμιο συνδικαλιστή να συμπορευτεί με τις ταξικές δυνάμεις όποιες επιφυλάξεις και να έχει.

Τα φαινόμενα εκφυλισμού, νοθείας, η καλλιέργεια του «κοινωνικού εταιρισμού» και διαλόγου που παπαγαλίζουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των εργοδοτών αποτελούν θανάσιμο αντίπαλο των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Οι αυταπάτες που καλλιεργούν ότι με «υγιείς» επιχειρήσεις θα υπάρχει και ευημερία των εργαζομένων τσακίζονται από την ίδια τη πραγματικότητα αφού η ανάπτυξη των επιχειρηματιών προϋποθέτει εργάτες χωρίς δικαιώματα.

Σήμερα που βαδίζουμε στην εποχή του 5G, της ρομποτικής δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια χούφτα επιχειρηματίες να ζουν μέσα στη χλιδή και εμείς που με τον κόπο, τον ιδρώτα και την ίδια μας τη ζωή παράγουμε τα πάντα να ζούμε μια ζωή κόλαση. ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ!

Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη της Καστοριάς, σε κάθε άνεργο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή και αντιπρόσωπο των εργαζομένων που κατανοεί την άσχημη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και συμφωνεί ότι τα εργατικά σωματεία και το ΕΚΚ πρέπει να ανασυνταχθούν και να παλέψουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων κόντρα στα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα οι αντιπρόσωποι εργαζόμενοι του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της Ταξικής Ενότητας για να μην αποδεχτούμε να ζούμε με μισθούς – ψίχουλα και κουτσουρεμένα δικαιώματα. Να παλέψουμε για να έχουμε ΣΣΕ με μισθούς που να αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαμε όλη την περίοδο της κρίσης. Να έχουμε συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σταθερό ωράριο εργασίας που να μην εξοντώνει. Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για εμάς και τις οικογένειές μας. Σχολείο που να μορφώνει πραγματικά τα παιδιά μας. Να παλέψουμε να κατακτήσουμε ότι πραγματικά δικαιούμαστε και ότι έχουμε πραγματικά ανάγκη.