Εφ. Αυγή: Κορέστεια / Ετοιμάζουν εκτροφεία μινκ στον ιστορικό τόπο

Νωπές είναι ακόμα στα μάτια μας οι εικόνες της θανάτωσης χιλιάδων μινκ που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό σε εκτροφεία της Δανίας, της Ολλανδίας, ακόμα και της Κοζάνης.

Η διασύνδεση με τον ιό των μικρών αυτών ζώων, που επιπλέον κατά τραγικό τρόπο εξακολουθούν να τροφοδοτούν με βιζόν εκατομμύρια γκαρνταρόμπες στον πλανήτη, οδήγησε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους επιδοτώντας ακόμα και το κλείσιμο εκτροφικών μονάδων τους.

Στη χώρα μας, αντιθέτως, κλείνουμε τα μάτια σ’ αυτό το ζήτημα, όπως και σε αρκετά ακόμα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, ειδικά όταν γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές, επιτρέποντας την εγκατάσταση εκτροφείων μινκ σε μια περιοχή με ιδιαίτερο πολιτισμικό και ιστορικό βάρος και επιπλέον κηρυγμένη ως ιστορικό τόπο.

Τα Κορέστεια, αυτό το σύμπλεγμα των 22 εγκαταλελειμμένων πια χωριών της Καστοριάς και της Φλώρινας, με τους μοναδικούς στη χώρα μας αμιγώς πλινθόκτιστους οικισμούς και τη βαριά ιστορική διαδρομή τόσο στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα όσο και στον Εμφύλιο, δεν κινδυνεύουν μόνο από τη λήθη, αλλά και από τη δρομολογημένη επένδυση εκτροφείων μινκ.

“Θέλουν να κάνουν εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, δηλαδή μινκ, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 400-450 μέτρων από τα τελευταία σπίτια των Κορεστείων και συγκεκριμένα ανάμεσα στον παραδοσιακό οικισμό της Κρανιώνας και τον Νέο Οικισμό των Κορεστείων. Εκτός του ότι βρίσκονται τόσο κοντά στο χωριό, είναι επίσης πολύ κοντά, γύρω στα 200-250 μέτρα, από τον Λαδοπόταμο, από τον οποίο υδρεύεται μεγάλο μέρος της Καστοριάς και πολλά χωριά του νομού” μας λέει κάτοικος του Νέου Οικισμού (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας).

Κτηνοτροφική επένδυση με σαρκοβόρα ζώα!

“Έχουν ονομάσει την επένδυση ‘κτηνοτροφική’, ενώ τα μινκ είναι σαρκοβόρα” προσθέτει εξηγώντας παράλληλα ότι “η λειτουργία των εκτροφείων τους συνοδεύεται από έντονη δυσοσμία, από την οποία δεν μπορείς να ανασάνεις. Προκαλεί έντονη δυσφορία χιλιόμετρα μακριά από φάρμες μινκ. Υπάρχουν τέτοιες φάρμες στον νομό, έχουμε εικόνα των συνεπειών”.

Επιπλέον “η επένδυση θα γίνει σε ένα παρθένο περιβάλλον, σε μία περιοχή όπου εκτός από το Λαδοπόταμο υπάρχουν και πηγές που καταλήγουν σ’ αυτόν. Παρότι υπόσχονται ότι προβλέπεται συγκέντρωση και μεταφορά των λυμάτων σε μονάδα βιοαερίου που θα λειτουργήσει στη Μεσοποταμία Καστοριάς και ότι θα είναι πολύ προσεκτικοί, δεν τους πιστεύουμε, γιατί υπάρχει ένα άλλο εκτροφείο στην ευρύτερη περιοχή των Κορεστείων, για την εγκατάσταση του οποίου δεν είχαμε ενημερωθεί. Τώρα, επειδή ξέρουμε τι σημαίνει εκτροφείο μινκ, έχουμε ξεσηκωθεί” λέει, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της πλειονότητας του χωριού.

“Αφού θέλουν να έχουν τις επιχειρήσεις και τις επιδοτήσεις, να πάνε σε μια περιοχή μη κατοικημένη έτσι που να μην ενοχλούν κανέναν, ούτε με τη δυσοσμία και, κυρίως, ούτε με την καταστροφή του περιβάλοντος και τη μόλυνση των νερών του Λαδοπόταμου, που είναι οι πηγές του Αλιάκμονα” καταλήγει αφήνοντας να εννοηθεί η επιδίωξη της επένδυσης.

Ιστορικός τόπος από το 2016

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρανιώνα, το εγκαταλελειμμένο, όπως και τα υπόλοιπα Κορέστεια, πλίνθινο χωριό, που θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα εκτροφεία και που οι περισσότεροι γνωρίσαμε από την ταινία “Ψυχή Βαθιά” του Παντελή Βούλγαρη, έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος το 2016, επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά, γιατί στα κτήρια της “εντοπίζονται τα πολύ ενδιαφέροντα από αρχιτεκτονική, μορφολογική και τεχνική άποψη χαρακτηριστικά, τα οποία, σε συνδυασμό με τη χωροθέτηση και λειτουργία τους, συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον οικιστικό σύνολο, σημαντικό για την τεκμηρίωση και μελέτη της οργάνωσης και λειτουργίας της γεωργοκτηνοτροφικής αυτής κοινότητας της περιοχής στο τέλος του 19ου αιώνα – αρχές 20ού αιώνα”.

Η συνολική δυναμικότητα της επένδυσης είναι 13.900 ενήλικα μινκ. Για τέτοιας δυναμικότητας επενδύσεις, εάν αφορούν μία εταιρεία, απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, η οποία θέτει επίσης και χωροταξικούς περιορισμούς, όπως τα 800 μέτρα ως ελάχιστη απόσταση της επένδυσης από οικισμούς.

Στην προκειμένη περίπτωση το έργο “έσπασε” και κατανέμεται όχι σε μία, αλλά σε τέσσερις μονοπρόσωπες ΙΚΕ, που εκπροσωπούνται από δύο Δανούς και δύο Έλληνες επιχειρηματίες, προκειμένου οι επενδυτές να τύχουν των ευνοϊκότερων διατάξεων της νομοθεσίας.  Έχουμε δηλαδή τέσσερα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων με την ίδια πάντα συνολική δυναμικότητα 13.900 ενήλικων μινκ.

Έτσι, εφόσον πρόκειται για μικρές μονάδες (μέχρι 4.950 ενήλικα η καθεμιά), δεν απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη και μειώνονται οι απαιτούμενες αποστάσεις από οικισμούς. Η κατάτμηση μιας επένδυσης σε πολλά κομμάτια, όπως είναι γνωστό, αποτελεί συνήθη πρακτική στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Αναπάντητα ερωτήματα για μια ασύμφορη επένδυση

Σε μια περίοδο που ο συνδυασμός της πανδημίας της Covid-19 και οι εύλογες ενστάσεις που εγείρουν το διεθνές οικολογικό κίνημα και η κοινωνία των πολιτών εναντίον της θανάτωσης ζώων για την κατασκευή ενδυμάτων, αν μη τι άλλο προκαλεί έκπληξη η επιμονή για επένδυση σε έναν κλάδο που δείχνει να φθίνει διαρκώς.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη και πολλά ερωτήματα ωστόσο δημιουργούνται από τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή τόσο στο περιβάλλον και τους μοναδικούς πλινθόκτιστους οικισμούς όσο και στις ζωές των κατοίκων της περιοχής. Οι ίδιοι πάντως δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι οι νομοί Καστοριάς και Κοζάνης προορίζονται για “στάβλοι της Ευρώπης” και, όπως εκφράζει σε όλους τους τόνους η Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει όλο το χωριό, δηλώνουν αντίθετοι σε επενδύσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, γιατί ανακόπτουν την οποιαδήποτε ελπίδα για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, και την ανάδειξη και επισκεψιμότητα των ιστορικών πλίνθινων οικισμών.

Οι κάτοικοι επιδιώκουν επίσης να ενταχθεί η περιοχή στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι, να δημιουργηθεί δηλαδή ακόμα ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών με ιδιαίτερη πολιτιστική, φυσική και ιστορική αξία. Την επιστολή διαμαρτυρίας μάλιστα της Συντονιστικής Επιτροπής συνοδεύουν 500 υπογραφές των κατοίκων των Κορεστείων, αλλά και του νομού.

Στο μεταξύ χθες επισκέφθηκε την περιοχή κλιμάκιο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών  Έργων Ηπείρου, Β. Ιονίου και Δ. Μακεδονίας που εδρεύει στα Γιάννενα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην πολύωρη αυτοψία που πραγματοποίησε το κλιμάκιο εντόπισε αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία αναμένεται να εξετάσουν περαιτέρω προκειμένου να χρονολογηθούν και να αποφασιστεί αν χρειάζεται ανασκαφική έρευνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κλιμάκιο στις μετρήσεις που πραγματοποίησε διαπίστωσε ότι η απόσταση από το κέντρο του Νέου Οικισμού Κορεστείων μέχρι τον χώρο όπου πρόκειται να εγκατασταθούν τα εκτροφεία είναι γύρω στα 700 μέτρα.