Καιρός – Ζέστη με 37αρια και αφρικανική σκόνη σήμερα – Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

Υψηλές για την εποχή οι μέγιστες θερμοκρασίες, τοπικά αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγιδες στα κεντρικά και βόρεια. Άνεμοι δυτικών γενικά διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo.gr, σήμερα Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 αναμένονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 36, στην Ήπειρο από 11 έως 32 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 έως 38, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 30 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 12 έως 33-35 ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 34-36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και Ιόνιο απο νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 36 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς.

«Άρωμα» καλοκαιριού

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγου του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, σήμερα θα είναι μια καλοκαιρινή μέρα μέσα στον Σεπτέμβρη, με ζέστη, σκόνη από την Αφρική και αρκετό ήλιο. Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στα νότια ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στις υπόλοιπες περιοχές, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τα διαστήματα με ήλιο θα είναι μεγάλα.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για την εποχή. Τιμές που θυμίζουν καλοκαίρι πάρα φθινόπωρο. Στους 36 – 37 βαθμούς οι μέγιστες στα ανατολικά ηπειρωτικά, 30 – 32 στα βόρεια, 32 – 34 στα δυτικά και 30 – 33 στο Αιγαίο, τοπικά 34 βαθμούς περιμένουμε στην Κρήτη.

Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 – 5 μποφόρ στο Ιόνιο. Στο Αιγαίο, στα νότια μόνο θα πνέουν δυτικοί μέχρι 6 μποφόρ, γενικά μεταβλητοί και σε ήπιες εντάσεις 2-4 μποφόρ.

Στην Αθήνα ο καιρός θα είναι αίθριος με ήλιο και αραιή συννεφιά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 – 36 βαθμούς, με νοτιά 2 – 4 και μέσα στο λεκανοπέδιο μέχρι 5 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη το σκηνικό θα είναι λίγο πιο συννεφιασμένο όλη την ημέρα, με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει λίγο τοπικά. Στα γύρω ορεινά όμως προβλέπονται μεσημεριανές τοπικές μπόρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 – 31 και οι άνεμοι σε νότιες διευθύνσεις 3 – 4 μποφόρ.

Η βδομάδα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα με παρόμοιο, καλοκαιρινό σκηνικό. Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα και τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια, με λίγες βροχές στα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στους 36 – 37 βαθμούς και 32 – 34 στις υπόλοιπες περιοχές.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα, στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται τοπικές βροχές και κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες .
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης,
κυρίως στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Από τα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση του καιρού προβλέπεται το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Από τα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού προβλέπεται το βράδυ.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν παροδικές νεφώσεις και πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και κατά τόπους 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.