Κίνηση “υψηλού ρίσκου” η διοργάνωση του πανηγυριού από τον Δήμο Άργους Ορεστικού

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

Κίνηση “υψηλού ρίσκου” με πολλές προεκτάσεις, χαρακτηρίζεται η απόφαση του Δήμου Άργους Ορεστικού να προχωρήσει στην διοργάνωση της ετήσιας Εμποροπανήγυρης, σε μια περίοδο που το ιϊκό φορτίο αυξάνεται επικίνδυνα και η τοπική αγορά περιδινίζεται στην δίνη της πανδημίας.

Μάλιστα ο Δήμος, με μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού, προχώρησε ακόμη από τις αρχές Αυγούστου… στην εγκατάσταση των παραπηγμάτων (παράγκες) στον καθιερωμένο χώρο. Γεγονός που αντανακλά και την έκδηλη αγωνία του, για την τύχη της διοργάνωσης, σαν να ήθελε να προκαταλάβει τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Άργους Ορεστικού Πάνου Κεπαπτσόγλου σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι: “Όπως εδώ και μέρες έχουμε διαμηνύσει, το πανηγύρι φέτος θα πραγματοποιηθεί, αλλά με αυξημένα υγειονομικά μέτρα, με τα οποία προβλέπεται από την πλευρά των εκθετών, η προσκόμιση πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους”.
Όμως από τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο Δήμος απουσιάζει ο έλεγχος και η αποτροπή κατά συνέπεια, του συνωστισμού και της πολυκοσμίας μπροστά από τους πάγκους των μικροπωλητών, κάτι που έγινε “σήμα κατατεθέν” του πανηγυριού όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε ο Δήμος να ελέγξει μια τέτοια αυθόρμητη κατάσταση που θεωρείται πλέον δεδομένη από την πρώτη κιόλας μέρα της Εμποροπανήγυρης; Εκτός κι αν προτίθεται να βάλει σε κάθε πάγκο… τροχονόμο, που θα ρυθμίζει την κυκλοφορία!

Επίσης έρχεται σε αντίφαση με τα μέτρα που λαμβάνονται από τα τοπικά καταστήματα, τα οποία τηρούν αποστάσεις ασφαλείας για όλους τους πελάτες, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στα έσοδά τους. Και επιπλέον δέχονται έναν άνευ προηγουμένου αθέμιτο ανταγωνισμό από ξένους εκθέτες βιομηχανικών προϊόντων που θα πλήξει κι άλλο την ήδη χειμάζουσα τοπική οικονομία! Διότι, κακά τα ψέματα, η οικονομική αφαίμαξη που γίνεται κάθε χρόνο από τον πανηγύρι, είναι συμμέτοχη στην φθίνουσα πορεία του τόπου και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το κλείσιμο εκατοντάδων μικροκαταστημάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του φεγγαριού… Γιατί ο Δήμος του Άργους Ορεστικού εμμένει στην διοργάνωση που πανηγυριού για φέτος, παρόλες τις επιφυλάξεις που εκφράζονται από πολλές πλευρές ως προς το τελικό αποτέλεσμα; Ακόμα και από υποψήφιους εκθέτες που δυσκολεύονται να ρισκάρουν, καταβάλλοντας ένα πολύ υψηλό ενοίκιο στον Δήμο, για ένα αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα για την τσέπη τους…

Διότι ακόμα κι αν γίνει το πανηγύρι, ποιος εγγυάται ότι η προσέλευση του καταναλωτικού κοινού θα είναι η αναμενόμενη, όταν δεν είναι προβλέψιμη η πορεία των κρουσμάτων στο τέλος του μήνα;
Και όταν όλα τα υπόλοιπα πανηγύρια της Περιφέρειας έχουν ματαιωθεί εφέτος γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Ο μόνος που είναι αποφασισμένος να ρισκάρει και να τα παίζει “όλα για όλα” είναι ο Δήμος του Άργους Ορεστικού, διότι το οικονομικό διακύβευμα για τον ίδιο είναι τεράστιο, αφού ο μέσος όρος των εσόδων του τα προηγούμενα χρόνια υπερβαίνει σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς τις 500.000 ευρώ!

Και αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους άλλους δύο Δήμους του νομού, που τον καθιστά πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό στην εκπόνηση μελετών και στις εντάξεις έργων, χωρίς τις δαιδαλώδεις διαδικασίες του γραφειοκρατικού μηχανισμού, που οδηγούν συνήθως τα έργα στις… ρωμαϊκές καλένδες!

Στον αντίποδα τώρα, έχουμε την αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, η οποία με δελτίο τύπου εκφράζει τις επιφυλάξεις της για το τελικό αποτέλεσμα με βάση τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα στην Π.Ε. Καστοριάς. Και μια ματαίωση της τελευταίας στιγμής μπορεί να υπονομεύσει ανεπανόρθωτα το κύρος του θεσμού και την αξιοπιστία του διοργανωτή Δήμου για τα επόμενα χρόνια.