Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η ΝΔ είναι επικίνδυνη και για τα ζώα και για τον άνθρωπο

Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια της Βουλής στο σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών: «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις».

 

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πριν από λίγο, από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσαβδαρίδης, επειδή προφανώς αισθάνεται κατηγορούμενος και μάλιστα ένοχος στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, μετά από την γενική κατακραυγή γι’ αυτό το νομοσχέδιο, ως κοινός συκοφάντης αναφέρθηκε στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που δεν έχει σχέση με αυτό που συζητάμε σήμερα – και δε θα αναφερθώ παραπάνω λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος – και σαν ένας απατεώνας που επειδή είναι ένοχος προσπαθεί να ξεφύγει, είπε την μισή αλήθεια. Ξέχασε να πει ότι τότε για την αναθεώρηση του Συντάγματος και οι 84 Βουλευτές της ΝΔ, μηδενός εξαιρουμένου, στην ίδια ψηφοφορία είχαν ψηφίσει «όχι» στην αναθεώρηση αυτού του άρθρου. Εγώ δεν θα αραδιάσω σαν αυτόν τα ονόματα, τον προκαλώ όμως να διαβάσει τα ονόματα και των 84 βουλευτών του κόμματός του που καταψήφισαν και έναν προς έναν να τους απευθύνει αυτό που είπε από το Βήμα της Βουλής, με πολύ πομπώδες ύφος, ότι δεν δικαιούνται να ομιλούν.

Κύριε Πέτσα, ερχόμενοι στο νομοσχέδιο, ειλικρινά πώς τα καταφέρατε έτσι; Πετύχατε να στρέψετε όλους τους φορείς εναντίον σας. Διαφωνούν όλοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, διαφορετικούς λόγους, αποδεικνύοντας όμως ότι δεν υπήρξε ούτε συγκεκριμένη στόχευση, ούτε ουσιαστική διαβούλευση για το νομοσχέδιο αυτό.

Αν υπήρχε συγκεκριμένη στόχευση, κάποιος από όλους τους φορείς θα έλεγε ότι συμφωνεί μαζί σας. Κι ακόμη κι αν εμείς διαφωνούσαμε, εσείς θα είχατε στόχο. Αν υπήρχε ουσιαστική διαβούλευση, θεωρώ ότι θα ήταν ένα νομοσχέδιο ισορροπημένο, που θα έλυνε και δεν θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε.

Αποδεικνύεται η προχειρότητα αλλά και η άγνοια στον τρόπο που νομοθετήσατε. Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Βρούτσης, όπου είπε με πολύ έντονο ύφος ότι για πρώτη φορά έρχεται στην Ελληνική Βουλή νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει το θέμα. Ο 4039 δεν ήτανε νομοσχέδιο που αφορούσε τα ζώα συντροφιάς; Και συνέχισε με το ίδιο ύφος. Για πρώτη φορά νομοσχέδιο, για πρώτη φορά κυρώσεις για την κακοποίηση. Κι άντε οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχανε κάνει κυρώσεις για την κακοποίηση. Ούτε την νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Βορίδη του κόμματός του δεν ξέρει;

Έχω την εντύπωση ότι σήμερα μιλάτε για να μιλάτε και νομοθετείτε για να νομοθετείτε. Υπάρχει αποδεδειγμένη άγνοια του θέματος και αυτό αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής που, μετά από τη γενική κατακραυγή, ομολογουμένως κάποιες από αυτές είναι στη θετική κατεύθυνση.

Επιχειρήσατε με αυτό το νομοσχέδιο να ικανοποιήσετε μία προεκλογική υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη που έγινε, κατά την γνώμη μου, με καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα και με προχειρότητα. Χωρίς να έχετε γνώση τι πάτε να κάνετε. Επιλέξατε μία διαδικασία που δεν έχει αρχή, δεν έχει μέση, δεν έχει τέλος, δεν έχει καμία αναφορά στην αντιμετώπιση της αιτίας που δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Δεν έχει καμία αναφορά στη διασφάλιση μέσω της διαχείρισης αυτού του προβλήματος της Δημόσιας Υγείας. Και εκτός όλων των άλλων, προσβάλλατε τους πάντες. Προσβάλλατε τους αρμόδιους επιστήμονες, την πλειοψηφία των φιλοζωικών οργανώσεων, την τοπική αυτοδιοίκηση. Και τους προσβάλλατε γιατί αγνοήσατε τις προτάσεις όλων.

Ένα από τα βασικά σημεία της αιτιολόγησης αυτού του νομοσχεδίου είναι η απαράδεκτη, κατά τη γνώμη μου, διατύπωση από στελέχη σας ότι το πρόβλημα των αδέσποτων οφείλεται σε συντεχνιακά συμφέροντα. Και δη στα συμφέροντα των κτηνιάτρων. Ως κτηνίατρος θεωρώ ότι η απαξία του ρόλου των Ελλήνων κτηνιάτρων αποτελεί μια κατάφωρη αδικία και μια άθλια συκοφαντία απέναντι σε έναν επιστημονικό κλάδο που αποτελεί βασικό συνομιλητή σε παγκόσμιο επίπεδο και για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων αλλά και των σύγχρονων προκλήσεων. Αποτελεί πραγματικά μια άδικη στάση απέναντι στον κλάδο μας.

Αφού λοιπόν πετάξατε, εκ προοιμίου, τις απόψεις του στον κάλαθο των αχρήστων, γίνεται αρπαγή της αρμοδιότητας από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και μεταφορά σε ένα υπό ίδρυση και υπό αμφισβήτηση αποτελεσματικότητα τμήμα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Γιατί, λέει, οι Δήμοι έχουν τα καταφύγια. Οι Δήμοι έχουνε και τα κτίρια των σχολικών μονάδων. Να πάμε και την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας στους Δήμους; Και νομίζετε ότι παρόλο που αυτό δείχνει μια ασχετοσύνη με το θέμα, εσείς πράττετε ορθά με τον κατακερματισμό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Κι εγώ σε αυτό, επειδή ειπώθηκαν πολλά θα κάνω μόνο μία ερώτηση: όταν η χώρα θα εκπροσωπείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου με βάση τον κανονισμό 625/2017 πρέπει να εκπροσωπείται από μία ενιαία κτηνιατρική αρχή, ποιος θα πηγαίνει; Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ που θα είναι αρμόδια για τα παραγωγικά ζώα ή το τμήμα το υπό ίδρυση στο Υπουργείο Εσωτερικών που θα είναι για τα αδέσποτα; Και εν πάση περιπτώσει όλες οι χώρες θα εκπροσωπούνται από ειδικούς επιστήμονες και η Ελλάδα θα εκπροσωπείται από αναρμόδιους, ίσως, του επιτελικού κράτους;

Κι άντε δεν σας ενδιαφέρουν οι επιστήμονες και οι κτηνίατροι. Τα είπανε και οι ίδιοι, τα είπε και το ΓΕΩΤΕΕ. Σας ενδιαφέρουν άραγε οι προτάσεις από τις φιλοζωικές οργανώσεις; Που φτάσατε και στο σημείο να αφαιρέσετε ακόμη και το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής που τους δόθηκε με προσθήκη στο άρθρο 20 του νόμου 4039 από το νόμο 4509 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Ευτυχώς το αλλάξατε την τελευταία στιγμή. Αυτό όμως δείχνει ότι πραγματικά αυτό το νομοσχέδιο έχει πολλά κενά και πολλές γκρίζες ζώνες.

Εγώ αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα που προέκυψε από τις διαφορετικές απόψεις των διάφορων φορέων. Προσπαθήσατε στην πρόταση των φιλοζωικών οργανώσεων για την υποχρεωτική στείρωση να δώσετε μία λύση για όσους δε θέλουν να στειρώνουν τα ζώα τους. Και είπατε ότι πρέπει να αποστέλλουν τα δείγματα του γενετικού υλικού DNA στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης γενετικού υλικού. Εντελώς ανεφάρμοστο. Θα πάρετε DNA από τα εκατομμύρια αδέσποτα της χώρας για να βρείτε την μάνα τους και τον πατέρα τους;

Με έναν ευφάνταστο τρόπο, που έχει ένα επιστημονικό περιτύλιγμα, βάζετε στην ουσία ένα μέσο εισπρακτικό. Και πραγματικά θεωρώ ότι αυτό το βάζετε και σε μια στιγμή οικονομικής ασφυξίας για την μέση Ελληνική οικογένεια. Και θεωρείτε ότι, ακούσαμε πάλι από τον κ. Βρούτση, ότι θα λύσετε και το οικονομικό πρόβλημα γιατί μειώσατε, λέει, τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%. Όταν ο μέσος όρος αύξησης των ζωοτροφών είναι 40%. Δηλαδή πιστεύετε ότι με στημένες φιέστες, όπου ο πρωθυπουργός ρωτάει αν το άλογο είναι αρσενικό ή θηλυκό, θα αλλάξετε τα πράγματα; Δεν γνωρίζετε να ξεχωρίσετε το φύλο ενός ζώου και δεν λαμβάνετε υπόψη σας την άποψη των επιστημόνων που σας λένε ότι για να γίνει ιχνηλασιμότητα DNA στα ζώα είναι πάρα πολύ δύσκολο για συγκεκριμένους λόγους και μπορούμε να έχουμε μόνο ένδειξη; Κι έχετε την εντύπωση ότι λέγοντας τα όλα αυτά μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα;

Πολλές γκρίζες ζώνες στο νομοσχέδιο, δεν έχω το χρόνο να το πω. Από τον ανάδοχο, από τα καταφύγια, από την πώληση ζώων. Δεν πήρατε την πρωτοβουλία και το θάρρος να πείτε ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα. Δεν είναι δώρα. Ακόμη και στην πώλησή τους θα πρέπει να είναι σε ενδιαιτήματα βραχείας διάρκειας κι όχι να πουλιούνται σαν δώρα.

Εθνικό Μητρώο Συντροφιάς. Πολλά προβλήματα, επιπλέον διοικητική και γραφειοκρατική δουλειά και το κόστος στους ιδιώτες.  Κι αναθέτετε στους δήμους την απόλυτη ευθύνη χωρίς να προσδιορίζετε τίποτε άλλο πέρα από τους πόρους που εξασφάλισε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, με το Φιλόδημος ΙΙ για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση. Γι’ αυτό εκφράζουν έντονη ανησυχία  και για τη χρηματοδότηση και για τη διαδικασία και για τους κανόνες.

Και θέλω, τέλος, να πω ότι είναι θετικό ότι αλλάζει η διάταξη στο άρθρο 23 για το Ινστιτούτο Παστέρ, αν και είναι ημιτελής.

Και τελειώνοντας θέλω να σας πω ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι φιλοζωικό. Κάνει κακό στα ζώα αλλά και στους ανθρώπους που τα αγαπούν. Και μετά από τις αντιδράσεις των φορέων, καλό θα ήτανε να αποσυρθεί άμεσα για να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος που θα ευνοεί τη συνεργασία, τη συνεννόηση και όχι τον διχασμό. Ευχαριστώ.»

Γραφείο Τύπου