Επιστρέφουν τα lockdown στην ανατολική Ευρώπη

Αναζωπυρώνεται ο κορωνοϊός στις χώρες της ανατολικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς είναι λιγότερο εμβολιασμένες, φέρνοντας μαζί και τα lockdown.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Λετονία έγινε την Τετάρτη το πρώτο κράτος-μέλος του μπλοκ που έκλεισε για ακόμη μία φορά κομμάτια της οικονομίας της, καθώς οι αυξημένες λοιμώξεις απειλούν να κατακλύσουν τα νοσοκομεία.

Για τον επόμενο μήνα, η χώρα με τα 1,9 εκατ. κατοίκους θα κλείσει μπαρ και καταστήματα, θα επιβάλει περιορισμούς κυκλοφορίας και θα προχωρήσει σε τηλεκπαίδευση για τους μαθητές.

Η γετονική Εσθονία λέει ότι μπορεί να ακολουθήσει, αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη. Η Ρουμανία, όπου λιγότερο από το ένα τρίτο των 19 εκατ. κατοίκων έχει εμβολιαστεί έχει στραφεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γι αβοήθεια μετά από θανάτους και κρούσματα σε ρεκόρ.

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εκφράσει επαίνους για την εκστρατεία εμβολιασμού του μπλοκ, υπάρχει χάσμα μεταξύ ανατολής και δύσης – οι κυβερνήσεις στην πρώην κομμουνιστική πτέρυγα της ΕΕ δεν καταφέρνουν να πείσουν τους πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού, παρά την άνοδο των θανάτων καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτρα στη Βουλγαρία, το λιγότερο εμβολιασμένο κράτος με μόλις το 20% του πληθυσμού εμβολιασμένο. Η κυβέρνηση εκεί περιορίζει το ποιος μπορεί να πηγαίνει σε εστιατόρια, καταστήματα, ενώ κάποια σχολεία θα κλείσουν.

Στην Πολωνία, οι αρχές παρακολουθούν την αύξηση του ιικού φορτίου και μπορεί να αποφασίσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας «δραστικά» βήματα, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για τους πιο σαρωτικούς περιορισμούς από τον Μάιο, καθώς οι νέες μολύνσεις και οι θάνατοι έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ – ενέκρινε την πρόταση για την καθιέρωση στη χώρα ημερών αργίας από τις 30 Οκτωβρίου έως την 7η Νοεμβρίου.