Γ. Ζεμπιλιάδου: Οι χαμένοι εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες … Ή αλλιώς

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ»:

Όποιος έχει ακούσει για αυτό το περίεργο παιχνίδι «Το παιχνίδι του καλαμαριού» στο (Netflix) με έπαθλο για τους παίκτες, ένα γιγαντιαίο χρηματικό ποσό, ξέρει ότι η… παγίδα είναι ότι οι χαμένοι «εκτελούνται»  με συνοπτικές διαδικασίες…

 

Κάπως έτσι γίνεται σήμερα με αυτό το Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης,  μόνο που δεν είναι παιχνίδι.

 

Είναι η πραγματικότητα αυτής της express απολιγνιτοποίησης, που με συνοπτικές διαδικασίες «εκτελεί» το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

 

Με μόλις έξι μέρες διαβούλευση, ντύνουν νομοθετικά την  ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΒΙΑΙΗ,  ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΣΥΜΦΟΡΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΠΙΖΗΜΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ και «ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΣΗ.

 

Τίποτε δεν τρομάζει την κυβέρνηση. Ούτε η ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα 100%,  ούτε το πλήγμα στην Εθνική μας ανεξαρτησία, ούτε η εκτόξευση του κόστους του Φυσικού Αερίου και του Πετρελαίου, ούτε η ακρίβεια που έπνιξε τα νοικοκυριά,  ούτε οι φωνές ανησυχίας, που προστέθηκαν στις δικές μας, από οικονομικούς αναλυτές, επιστήμονες και πολιτικούς όλου του πολιτικού φάσματος, ακόμη και κυβερνητικών στελεχών.

 

Δεν γνωρίζουμε τι σοβαρές δεσμεύσεις στους ιδιώτες μετόχους, στα ξένα fund που περιμένουν την αγορά του 17% της ΔΕΗ και στη γερμανική  RWE, έχει αναλάβει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και δεν κάνει το αυτονόητο. Να επιστρέψει δηλαδή στο Ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα απανθρακοποίησης το 2050, όπως όλες οι Ευρωπαϊκές Χώρες.

 

Ξέρουμε όμως ότι, αυτό το Νομοσχέδιο είναι το τελικό «θανατηφόρο χτύπημα» στην υπό κατάρρευση Περιφέρεια μας.

 

Επειδή με αυτό το Νομοσχέδιο:

 

  • 000στρ γης που η ΔΕΗ απέκτησε κυρίως ως Δημόσια (Κρατική) Επιχείρηση,  περνάνε σε μια Α.Ε, την ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε που μπορεί να τα κάνει ότι θέλει

 

  • Η παραχώρηση της ΓΗΣ, γίνεται χωρίς την προηγούμενη ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ Περιβαλλοντικούς Όρους, και έτσι «ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ» η ΔΕΗ από την υποχρέωση αυτή.

 

  • ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ με το παρόν Σχέδιο Νόμου, το ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΥΤΗ. Αξίζει να δει κανείς αυτούς τους δύο χάρτες. Ο χάρτης 1 (κλικ εδώ) δείχνει τι έπρεπε να παραδώσει η ΔΕΗ στην περιοχή (λιμνες, δάση, αγροτική γη, γη για επιχειρηματικες δραστηριότητες), ο χάρτης 2 (κλικ εδώ) δείχνει τι θα παραδώσει (κρατήρες, αποθέσεις τέφρας και στείρων και αποθέσεις λιγνίτη που θα αυταναφλέγεται και Φωτοβολταϊκά)

 

  • Με την «τρίπλα» αυτή, ο μεγαλομέτοχος ιδιώτης της ΔΕΗ Α.Ε, που θα προκύψει με την πώληση του 17%, ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΑΙ έτσι από όλες τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. Κυρίως από το κόστος της Αποκατάστασης, που ωστόσο χρόνια τώρα εισέπραττε η ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών, και τώρα μένει στη πλάτη μας.  

 

  • ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ , ~2 δις€, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. Το ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ (18,1 δις χωρίς την μόχλευση) ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ. Για αποκατάσταση εδαφών προβλέφθηκαν ψίχουλα μόλις 242εκ€, που θα πάνε στην ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε η οποία με την σειρά της θα τα επιστρέψει στη θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε, για να κάνει τις Αποκαταστάσεις στα εδάφη που θα στήσει τα Φωτοβολταϊκά της …

 

  • Η ΔΕΗ Α.Ε έδωσε ήδη ένα μέρος ΓΗΣ στη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ και τον μεγαλομέτοχο της, τη ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ RWE για κατασκευή Φωτοβολταϊκών, και φυσικά θα δοθεί επιπλέον έκταση για να κάνουν το ΓΙΓΑ Φωτοβολταϊκό των 2  GW, χωρίς κανένα όφελος για τη Δυτική Μακεδονία

 

  • Τις ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ θα τις αποφασίζει εφεξής η ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε ΕΡΗΜΗΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. Ανάμεσα στις χρήσεις ονοματίζεται και η δημιουργία ΧΥΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (άρα και Αμιάντου) ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ των ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας.

 

  • Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που μας ήρθε κουτσουρεμένο γιατί το μοιραζόμαστε με τα Νησιά, ΜΕΙΩΘΗΚΕ ακόμη παραπάνω καθώς, ενώ βάση του αρχικού Κανονισμού του Ταμείου, έπρεπε ΝΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ, τελικά με αίτημα της Κυβέρνησης στην ΕΕ, ΕΓΙΝΕ ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ με ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2021. Αυτό αναφέρεται και στην επίσημη έκθεσή του ΙΟΒΕ στο εγκεκριμένο ΕΣΠΑ 2021-2027 της Χώρας ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ (εφόσον βέβαια το αντιληφθούν έστω και τώρα ο Περιφερειάρχης και οι κυβερνητικοί βουλευτές)

 

  • Για τις Τηλεθερμάνσεις που ακυρώνονται πρόωρα και αναπόσβεστες δεν υπάρχει στο νόμο ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ στους πολίτες στα επίπεδα προ Απολιγνιτοποίησης

 

  • Η υποχρέωση Μετεγκατάστασης της Ακρινής ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ, παρότι η Γη της Ακρινής χαρίζεται για Φωτοβολταϊκά

 

  • Οι ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών εξαιρούνται ΣΕ ΚΑΙΡΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ από το Πρόγραμμα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης

 

  • Ο Συντονισμός και η Διαχείριση του Προγράμματος γίνεται ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ από τον Υπουργό και τον ΥΠΕΡΦΟΡΕΑ την ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε με απούσα την Περιφέρεια ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ γεγονός που γεννά πρόσθετα ερωτηματικά για το που έχει σκοπό να διαθέσει τα κονδύλια η Κυβέρνηση….

 

Εν κατακλείδι σε ένα συνολικό πρόγραμμα σχεδόν 20δις€ (1,6 δις το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και 18,1 δις€ το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς την μόχλευση), ΠΟΥ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ, δεν χώρεσαν τα δύο (2) δις ευρώ της αποκατάστασης των Ορυχείων και φυσικά ούτε οι μεγάλες υποδομές του Κάθετου Άξονα, του Σιδηροδρόμου και του Αεροδρομίου, πλην του ενός και μοναδικού έργου της Περιφέρειας του Ε65.

 

Έτσι μας αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση και μένει σε μας να απαντήσουμε:

 

Ο Περιφερειάρχης ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ. Έστω και τώρα ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ και να   ηγηθεί της Προσφυγής  που έχουμε ξεκινήσει και θα συνεχιστεί στο ΣτΕ και στην ΕΕ, γιατί ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ και ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ από την Ελληνική Πολιτεία.

 

Οι Βουλευτές και κυρίως οι Κυβερνητικοί ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟ για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν

 

Οι θεσμικοί Φορείς και όλοι μαζί είναι η ώρα να πουν το δικό τους ΟΧΙ

 

Γιατί κάθε εποχή έχει τα δικά της «ΟΧΙ».

 

Γιατί κάποια στιγμή στη ζωή μας ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ.

 

ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ

 

ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

 

ΩΣ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ  ΕΕ

 

ΩΣ ΑΙΡΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΑ

 

ΩΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

 

ΑΣ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/10 ΣΤΙΣ 5 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

 

 

Για τον Συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής

ΥΓ 1.Η πρόταση μας στο ΠΣ της 15/10/2021 (κλικ εδώ)

  1. Ολόκληρη η εισήγηση (κλικ εδώ)