Καλπάζει η μετάλλαξη “Δέλτα” στην Καστοριά – Οι συνέπειες στην κοινωνίά

ΠΑΡΑ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ LOCKDOWN

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πώς στην Π.Ε. Καστοριάς υπάρχει τόσο μεγάλη διασπορά
κρουσμάτων της μετάλλαξης “Δέλτα”, όταν το 57,15% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με την Α΄
δόση και το 53,78% με την δεύτερη. Αλλά η περιοχή να βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή σε καθεστώς μίνι – lockdown!
Όπως επίσης αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι… καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη πριν λίγες μέρες από την Κοζάνη, όταν υποστήριξε με έμφαση, ενώπιον του… ανεμβολίαστου περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη ότι: “Ήρθαμε για πρόληψη και όχι για νέα μέτρα”! Αλλά πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις… η Πολιτική Προστασία, που είχε προαποφασίσει τα μέτρα, χωρίς να ενημερώσει προφανώς τον υπουργό, επέβαλε την   απαγόρευση κυκλοφορίας, μόνο στην Καστοριά, σε επίπεδο Περιφέρειας!

Και παρόλα αυτά τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση με ανεξέλεγκτους πλέον ρυθμούς, που σε αναλογία πληθυσμού, ανεβάζουν την Καστοριά μέσα στην πρώτη πεντάδα σε πανελλήνιο επίπεδο!
Ενώ το Νοσοκομείο της Καστοριάς δοκιμάζει τα όρια της αντοχής του, τα ενεργά κρούσματα αυτή την στιγμή στην Π.Ε. Καστοριάς είναι περίπου 400 σε σύνολο 1.091 σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Σε άλλη περίπτωση η Περιφέρεια θα σήμανε συναγερμό όχι μόνο για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού αλλά και να αποτρέψει τις συνέπειες που θα πλήξουν την τοπική οικονομία. σε μια περίοδο που ο χειμώνας προβάλλει απειλητικός και η ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, για πρώτη φορά, έχει “χτυπήσει” κόκκινο!
Αλλά εδώ είναι Δυτική Μακεδονία και η περιφερειακή αρχή του Γιώργου Κασαπίδη αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων να διαχειρστεί παρόμοιες κρίσεις, που απειλούν την κοινωνική συνοχή και προκαλούν φτώχεια και ανεργία.

Άλλωστε η Καστοριά, όπως αποδείχθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν, βρίσκετια στην άλλη πλευρά του “τείχους” που βάζει διαχωριστικές γραμμές σε μια Περιφέρεια δύο ταχυτήτων! Όμως και σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει εσωτερική συνοχή, για την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από την ετεροβαρή πολιτική της Περιφερειακής Αρχής του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη.
Ούτε σε βουλευτικό επίπεδο, όπου μαίνεται άγριος ένας επικοινωνιακός πόλεμος, μεταξύ της πρώην βουλευτού Μαρίας Αντωνίου και του νυν βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια, με την πρώτη να επιχειρεί να “καπελώσει” ο,τιδήποτε θετικό γίνεται σ΄ αυτό τον τόπο!

Ούτε σε δημοτικό επίπεδο, όπου αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα φέρνουν αντιμέτωπους τους δύο μεγαλύτερους Δήμους του νομού, σ΄ έναν ακήρυχτο πόλεμο χωρίς νικητή!
Ειδικά όταν αυτά παραβιάζουν ξένα “οικοπεδα”, που υπονομεύουν τα συμφέροντα του άλλου, όπως στην περίπτωση του λατομείου της “Μακεδνός” που έπεσε θύμα ενός αθέμιτου ανταγωνισμού και παραμένει ανενεργό τα δύο τελευταία χρόνια, προκαλώντας οικονομική ζημιά στον Δήμο Καστοριάς της τάξης των 240.000 ευρώ ετησίως τουλάχιστον.
Αλλά και η εικόνα στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι καλύτερη.
Διότι τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν από Κυβέρνηση και Περιφέρεια όχι μόνο δεν περιόρισαν τις συνέπειες της πανδημίας στις επιχειρήσεις της Καστοριάς, αλλά διεύρυναν τα χάσμα ανάμεσα σ΄ αυτές που ευεργετήθηκαν από τον…. αλγόριθμο της Περιφέρειας και σ΄ αυτές που βρέθηκαν εκτός “νυμφώνος”, γιατί δεν πληρούσαν τα… κριτήρια του περιφερειάρχη!
Ένα δεύτερο κύμα, μπορεί να αποβεί ολέθριο για πολλές από τις εναπομείνασες επιχειρήσεις της Καστοριας, αυξάνοντας τα λουκέτα και “μεταφέροντας” την εικόνα ερήμωσης της Μητροπόλεως στην Κάτω Αγορά της
πόλης!
Τι κάνουν μπροστά σ΄ αυτό το ενδεχόμενο οι άρχοντες του τόπου;
Απολύτως τίποτα! Παρακολουθούν ενεοί τις εξελίξεις, όπως θα έβλεπε ένας ανήμπορος τερμτοφύλακας,
την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα…
Όπως και η τοπική επιχειρηματικότητα, που ακροβατεί συνεχώς τα τελευταία πολλά χρόνια, δίχως δίχτυ προστασίας…
Και “χωρίς μπούσουλα και χάρτα”,΄όπως θα έλεγε κι ο ποιητής της θάλασσας, έτοιμη να πέσει στα βράχια…

 

Δημήτρης Ιατρίδης