Νέα μέτρα στο τραπέζι από την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Με τα κρούσματα να αυξάνονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα.

Το μεγάλο ατού του φετινού χειμώνα, τα εμβόλια, φαίνεται πως δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην Ανατολική Ευρώπη, όπου κρούσματα και θάνατοι καταγράφουν εκθετική αύξηση, την ίδια στιγμή που στη Λετονία, επιβλήθηκε το πρώτο για φέτος lockdown.

Επιπλέον, από σήμερα η Ρουμανία θα επαναφέρει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και θα καταστήσει υποχρεωτικά τα δελτία υγείας για τους περισσότερους χώρους.

Δεν είναι όμως καλύτερα τα πράγματα στη δυτική Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Εκεί, όμως, ενώ τα κρούσματα καταγράφουν σημαντική άνοδο, οι εμβολιασμοί έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Η Ευρώπη είναι το μόνο μέρος του κόσμου που καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων Covid-19 παγκοσμίως, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα που η περιοχή καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων, πρόσθεσε.

Η χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας, το κρύο που έχει κάνει την εμφάνισή του, οι εσωτερικοί χώροι που έχουν ανοίξει ξανά για τους εμβολιασμένους, αλλά και η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα η οποία είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στην περιοχή, ευθύνονται για τα ποσοστά κρουσμάτων που κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Μπορεί, βέβαια, η Δυτική Ευρώπη να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, εντούτοις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Βρετανία καταγράφει τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα, αναμενόμενο ως ένα βαθμό, αφού από το καλοκαίρι και μετά δεν επικρατεί κανένας περιορισμός λόγω covid στη χώρα.

Εξ ού, εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας και ιατρικά συνδικάτα ζήτησαν από τη βρετανική κυβέρνηση να επαναφέρει μέτρα όπως η χρήση μάσκας ή το υγειονομικό πάσο, για να μη φτάσουν αργά ή γρήγορα σε νέα lockdowns.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην Ελλάδα, όπου οι ειδικοί πλέον όλο και πιο έντονα παρεμβαίνουν για να συστήσουν εμβολιασμούς, αλλά και αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Τα εμβόλια από μόνα τους δε θα φέρουν την αλλαγή, είναι αναγκαία και τα μέτρα αποτροπής περιττών επαφών. Η παραλλαγή Δέλτα είναι εύκολα αερομεταφερόμενος ιός.

Ο ιός όταν βρει ευκαιρία χτυπάει και του δίνουμε ευκαιρίες να εκδηλώνεται. Θα το κάνει όλο το χειμώνα αν δεν αλλάξει αυτή η τακτική, λένε οι επιστήμονες.

Από την άλλη, έχει φτάσει η εποχή της γρίπης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε ανακοίνωση ότι ο κύριος τύπος του ιού της γρίπης, που ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη τον τελευταίο μήνα, είναι ο Α (και συγκεκριμένα το στέλεχος Η3Ν2), που πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα και έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα απέναντι στα εμβόλια.

Στη σκιά όλων αυτών, στις συσκέψεις των ειδικών επιστημόνων δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, δύσκολα όμως θα δεχτεί κάτι τέτοιο η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση, μετά και τη ζημιά που έχει υποστεί η εγχώρια Οικονομία.

Της Σοφίας Κωστάρα