Πρόγραμμα εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο του έπους του 1940 στο χωριό Επταχώρι της ΠΕ Καστοριάς

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητας Καστοριάς  σε λίγες ημέρες θα εορτάσει  την 81η επέτειο του έπους του ’40.Η αντίσταση της μικρής Ελλάδος προκάλεσε το θαυμασμό όλου του κόσμου. Η Ιταλική αυτοκρατορία, μετά από σειρά προκλήσεων, απαίτησε από την πατρίδα μας « γην και ύδωρ». Η απάντηση δεν μπορούσε να είναι άλλη από το ΟΧΙ. Με ελάχιστα μέσα ο Στρατός μας και με τη διαρκή συμπαράσταση του λαού αντιμετώπισε τις μεραρχίες του Μουσολίνι. Το παράδειγμα των πολεμιστών μας στο έπος τού ‘40 αποτελεί για εμάς σήμερα μια φωτεινή πυξίδα για την πορεία μας μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

 

Στο πλαίσιο αυτό και προσδοκώντας να αναδείξουμε τη σημασία του αγώνα των προγόνων μας, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην Π.Ε. Καστοριάς, λαμβάνοντας υπόψιν τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

 

       ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή  31 Οκτωβρίου

Επετειακή εκδήλωση στο χωριό Επταχώρι, όπου ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο της Πίνδου υπό τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη.   

07:30 -10:00 Όρθρος και  Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, της Τοπικής Κοινότητας Επταχωρίου.

10:00-10:30 Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ηρώων του 1940, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, της τοπικής κοινότητας Επταχωρίου.

11:00-11:15 Επιμνημόσυνη δέηση και Κατάθεση στεφάνων, στις προτομές των έξι (6) ηρώων αγωνιστών  του ’40, μεταξύ των οποίων ο  Συνταγματάρχης Δαβάκης.

11:15-11:30 Ομιλία από την κα. Ιωάννα Λουλάκη, Συνταξιούχο Φιλόλογο από το Επταχώρι, με θέμα: «Οι προτομές των έξι ηρώων στο Επταχώρι και η σχέση του Δαβάκη με τους κατοίκους, μέσα από αφηγήσεις όσων έζησαν τα γεγονότα και θυμούνται τον Δαβάκη κατά τους δυο μήνες που παρέμεινε τότε στο Επταχώρι».

11:30-11:40  Σύντομη ενημέρωση για τη δράση «Εύρεση συγγενών των Δυτικομακεδόνων πεσόντων του έπους του 10-41, λήψη δειγμάτων αίματος και ταυτοποίηση οστών μέσω DNA» και αναφορά στο βιβλίο τον Δρ. Γεώργιο Αλευρά με τίτλο: «Δυτικομακεδόνες Πεσόντες  στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-41)», από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γρηγόρη Γρηγοριάδη.

11:40-11:45 Ανάκρουση του Εθνικού ύμνου – τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Θα ακολουθήσει μετάβαση με τα πόδια προς την πλατεία «Δαβάκη», όπου δεσπόζει η οικία που χρησιμοποιήθηκε ως Αρχηγείο (Σταθμός Διοίκησης του Αποσπάσματος Πίνδου).

Επίσκεψη στο «Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο», όπου υπάρχει έκθεση παλιών φωτογραφιών του Επταχωρίου, μεταξύ των οποίων και σπάνιες φωτογραφίες του Συνταγματάρχη Δαβάκη και των επιτελών του στην περιοχή Επταχωρίου.

Το πρόγραμμα δύναται να τροποποιηθεί δεδομένου των καιρικών συνθηκών.

 

 

Το πρόγραμμα αυτό επέχει θέση επίσημης πρόσκλησης.

 

ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

 

 

Δημήτριος Ε. Σαββόπουλος