Το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να συνεχίσει τις παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά και για τα εισοδήματα του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες απαλλάσσονται από τα τεκμήρια, αλλά και από τη συγκέντρωση αποδείξεων ίσων με το 30% του εισοδήματος, όσοι επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, καθώς σχεδόν το πρώτο πεντάμηνο του έτους η οικονομία ήταν κλειστή. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές τους επόμενους έτους και αφού προηγουμένως εξεταστούν τα στατιστικά δεδομένα των δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος και αφορούν τα εισοδήματα του 2020.  Με βάση τα ανωτέρω, όπως όλα δείχνουν, θα παγώσουν τα τεκμήρια για όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα οι πληγέντες δεν θα έχουν υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων. Ειδικά προς το τελευταίο, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του ποσοστού των ζητούμενων αποδείξεων, ακόμα και στη μείωση του πέναλτι 22% που ισχύει για όσους μαζέψουν λιγότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις. Για ποιους παγώνουν τα τεκμήρια:

– Όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που εντός του 2021 χαρακτηρίστηκε, με βάση τον ΚΑΔ, ως πληττόμενη λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού ή ανεστάλη η λειτουργία της, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος αναστολής,

– Εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020.

– Ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε διαστήματος εντός του 2021.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2021, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID-19.

Για τους ανωτέρω δεν θα ισχύσουν τα τεκμήρια, υπό προϋποθέσεις:

Α) Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Β) Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.

Γ) Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, ακόμα και εάν υπέστησαν ζημιά και δεν ανήκουν σε πληττόμενους ΚΑΔ, θα φορολογηθούν κανονικά και θα υπολογιστούν και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Τι εξετάζεται για τις αποδείξεις

Τις σκέψεις της κυβέρνησης είναι είτε να επαναφέρει τη ρύθμιση που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2020 είτε να ισχύσει μειωμένο ποσοστό για όσους έχουν πληγεί, με παράλληλη μείωση του πέναλτι 22% στη διαφορά μεταξύ ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκεντρώθηκαν. Ωστόσο, δεν εξετάζεται να ισχύσει μικρότερο ποσοστό για τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως έγινε για τα εισοδήματα του 2020.

Το πρώτο σενάριο: Φορολογούμενοι 60 ετών και άνω, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την πανδημία, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία” θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσων με το 30% του εισοδήματος.

Το δεύτερο σενάριο: Όλοι οι ανωτέρω φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδείξεων ίσο με το 20% του εισοδήματός τους. Παράλληλα, το πέναλτι 22% περιορίζεται κατά 50%, ανάλογα με το ύψος των αποδείξεων που δεν έχουν συγκεντρωθεί, δηλαδή “πέφτει” στο 11%.

Σημειώνεται ότι πέρυσι (εισοδήματα 2020) έκπτωση είχε το σύνολο των φορολογούμενων, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για τα φετινά εισοδήματα.

capital.gr