Μαύρα μαντάτα στα μαύρα μεσάνυχτα ( Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Για τους προληπτικούς η επιλογή του περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη να ανακοινώσει στους αντιπεριφερειάρχες τηλεφωνικά την αποπομπή τους τα… μεσάνυχτα της Κυριακής, έχει μια ιδιαίτερη σημειολογία.

Ενώ για τους πραγματιστές είναι μια απλή σύμπτωση, που έχει να κάνει περισσότερο με την αναποφασιστικότητα που τον διακρίνει να αντιμετωπίσει κατάματα την πραγματικότητα και υπό το φως της ημέρας.

Και στις δύο περιπτώσεις η αλήθεια είναι ότι ο περιφερειάρχης με τον τρόπου που επέλεξε να ασκήσει ένα αναφαίρετο δικαίωμά του, μόνο αλώβητος δεν θα βγει πολιτικά απ΄ όλη αυτή την διαδικασία.  Διότι δεν φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος για τις επιλογές του και άφηνε να αιωρείται η εντύπωση ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι στοχευμένες και δεν θα διαταράξουν την ηρεμία και την συνοχή της Περιφερειακής ομάδας.

Αντίθετα ο Γ. Κασαπίδης, αφού εξάντλησε όλα τα χρονιά περιθώρια και διέψευσε όλες τις… τηλεμαντείες, προχώρησε σ΄ ένα σαρωτικό ανασχηματισμό, με μοναδικό κριτήριο να δοκιμαστούν όλοι επί του πεδίου και να ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες των περισσοτέρων, για να μην υπάρξουν προβλήματα εσωτερικής συνοχής στην πορεία…   Παραβλέποντας βέβαια το γεγονός ότι οι “αποδιοπομπαίοι” δεν θα δεχθούν να επωμισθούν επ΄ουδενί τις αποτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής του περιφερειάρχη και φυσικά δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια…

 

Η αλήθεια είναι ότι οι εναλλαγές προσώπων σε θέσεις εξουσίας εμπεριέχουν κι ένα τόνο ανανέωσης του διοικητικού σχήματος. Χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται απαραίτητα και το στοιχείο της αποτελεσματικότητας στην επιτάχυνση του παραγόμενου έργου.  Αντίθετα η έλλειψη  εμπειρίας  των “νεοφώτιστών” μπορεί να οδηγήσει στην επιβράδυνση της παραγωγικότητας ακόμα  και πολύ πιο πέρα από την “περίοδο χάριτος” του ενός εξαμήνου που δικαιούνται.

 

Ειδικά μάλιστα αν λάβουμε υπόψη μας ότι η δέσμευση του περιφερειάρχη αναφέρεται σε θητεία  ενός μόλις έτους, για τους νέους αντιπεριφερειάρχες. Γεγονός που αποκαλύπτει και τις προθέσεις του να ικανοποιηθούν  όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης με μια έμμισθη θέση! Ανεξαρτήτως προσόντων…  Ειδικά μάλιστα αυτοί που συνδέονται με εξωθεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι προωθούν προσωπικά οικονομικά συμφέροντα και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν στραφεί εναντίον αυτών που αρνήθηκαν να “συνδράμουν” από θέσεις ευθύνης…

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο περιφερειάρχης επέλεξε την μεταμεσονύχτια (τηλεφωνική) επικοινωνία με τους αντιπεριφερειάρχες  για να τους ανακοινώσει την αποπομπή τους! Αρκεί από τα “μαύρα μαντάτα” να μην περάσουμε σύντομα στα “μαύρα μεσάνυχτα”