“Καστοριά… εκτέλεσται”! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Μόνο η γλωσσική ασυναρτησία του τηλεοπτικού “Φατσέα” μπορεί να αποδώσει με την ανάλογη πιστότητα την εικόνα της μεταλιγνιτικής Καστοριάς, σύμφωνα πάντα με το πλάνο της “Δίκαιης Μετάβασης” που ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Διότι πουθενά κατά την μακροσκελή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, δεν υπάρχει ούτε μία παράγραφος που να δίνει προοπτική ανάπτυξης για την Καστοριά. Μια φθίνουσα περιοχή, με τεράστια ποσοστά ανεργίας, που αιμορραγεί πληθυσμιακά και τρέμει στην αποκάλυψη των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής!

 

Αντίθετα το κέντρο βάρους του πρωθυπουργικού ενδιαφέροντος, έπεσε εξ΄ολοκλήρου στην μετάβαση των ενεργειακών δήμων στην μεταλιγντική εποχή. Με έμβαση στο σχέδιο “Δίκαιης Μετάβασης”, το οποίο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό “θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Δυτική Μακεδονία, μετατρέποντας την περιοχή σε επενδυτικό πόλο για την μεταλιγνιτική εποχή”.

Προφανώς εδώ ο πρωθυπουργός δεν ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη ότι το σχέδιο αυτό αφορά αποκλειστικά τους ενεργειακούς δήμους της Κοζάνης και της Φλώρινας. Και ότι με την εφαρμογή του παγιώνεται το μοντέλο της περιφέρειας δύο ταχυτήτων. Γι΄αυτό καλό είναι να μην γενικεύει επί δικαίων και αδίκων… Όπως και ότι οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τις επενδύσεις δεν αφορούν τους ανέργους της Καστοριάς αλλά τα μητρώα του ΟΑΕΔ των νομών Φλώρινας και Κοζάνης. Ακόμα και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους νομούς Καστοριάς και Γρεβενών θα επιδοτούνται για κάθε θέση εργασίας με ποσοστό 75% έως 100% υπό τον όρο ότι θα προσλαμβάνουν αποκλειστικά ανέργους από τους ενεργειακούς δήμους της Περιφέρειας!

 

Μ΄ αυτό το μάλλον… σουρεαλιστικό μοντέλο ανάπτυξης είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρξει επενδυτής που θα προτιμήσει την Καστοριά ή επιχειρηματίας της Καστοριάς που θα εξακολουθήσει από αγνό πατριωτισμό να δραστηριοποιείται στον τόπο του.

Μέχρι τώρα Καστοριά και Γρεβενά πλήρωσαν τον τίμημα της λιγνιτοποίησης, με χαμηλό δείκτη στις επιδοτήσεις των επενδύσεων, λόγω του υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος από την ΔΕΗ σε επίπεδο ενιαίας περιφέρειας.

 

Τώρα καλούνται πάλι οι ίδιοι να πληρώσουν τα τίμημα της… απολιγνιτοποίησης γιατί το σχέδιο “Δίκαιης Μετάβασης” δεν αναγνωρίζει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως ενιαίο σύνολο αλλά σαν… συνομοσπονδία νομών με διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετικές κατευθύνσεις…

Μόνο οι “κυανόκρανοι” της Ν.Δ. απουσιάζουν από το ενδιάμεσο για να πειστούμε όλοι ότι η Περιφέρεια δύο ανισόπεδων επιπέδων γίνεται πλέον πράξη…