Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα ενόψει ρεβεγιόν – Rapid test και για εμβολιασμένους

Η ραγδαία επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον» στην χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη φαίνεται ότι «υποχρεώνει» την κυβέρνηση στην επιβολή νέων μέτρων.

Ειδικά, λόγω της εορταστικής περιόδου στην οποία βρισκόμαστε και θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, η ανησυχία ειδικών και κυβέρνηση για αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών είναι μεγάλη.

Όπως δήλωσε την Δευτέρα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τα κρούσματά της διπλασιάζονται κάθε 2 με 3 ημέρες.

Μετά το lockdown στην Ολλανδία, το Λονδίνο ακύρωσε χθες όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ προσωρινά ρολά κατεβάζουν στο Κεμπέκ του Καναδά σχολεία, γυμναστήρια, μπαρ και καζίνο, λόγω της ταχείας μετάδοσης της νέας παράλλαξης.

Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει νέο πακέτο μέτρων σε συνεννόηση με τους επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του έκτακτου κυβερνητικού σχεδίου για τις γιορτές αναμένεται να ανάψει σήμερα -η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων (στις 10 το πρωί η υποεπιτροπή και ακολούθως στη 1 μετά το μεσημέρι η Ολομέλεια) του υπουργείου Υγείας- με τις σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς της κυβέρνησης να μην αποκλείονται και εντός της ημέρας.

Στις 11 το πρωί, άλλωστε, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια της συνεδρίασης του οποίου ενδέχεται να αποτυπωθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της νέας δέσμης μέτρων.

Τα «εορταστικά» έκτακτα μέτρα

Την ώρα που  το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά, θέση που επανέλαβαν χθες τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όσο και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε νέα μέτρα.

Μπορεί να απέκλεισε την αυστηροποίηση των περιορισμών ή τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άλλων μέτρων.

Έτσι εξαιρετικά πιθανό φαντάζει το μέτρο της επίδειξης βεβαίωσης αρνητικού Rapid test για την είσοδο σε κλειστούς χώρους κατά το ρεβεγιόν, μέτρο δηλαδή που αφορά στους εμβολιασμένους πολίτες.

Μιλώντας στο Mega, ο Γ. Οικονόμου ανέφερε ότι «εξετάζουμε μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων, θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά, εκτός από το ό,τι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test».

Η επιλογή του «έκτακτου» αυτού μέτρου αποβλέπει στο να «εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο “στεγανοποιημένος” ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί», ώστε να αποφευχθεί, κατά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η υπερμετάδοση του ιού.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι «είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα αλλά και οι συστάσεις κι από κει και πέρα κάνουμε περαιτέρω σημειακές παρεμβάσεις σε πράγματα που καταλαβαίνει ο καθένας ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα», όπως σημείωσε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας ως προς το κόστος του Rapid test για το ρεβεγιόν ότι «είναι μία επιβάρυνση. Κάθε επιβάρυνση είναι δυσάρεστη».

Ο Γ. Οικονόμου, όμως, αντέτεινε πως «νομίζω ότι χρειαζόμαστε αυτή την επιπλέον εξασφάλιση για τη μία μόνο αυτή μέρα» και υπενθύμισε ότι ισχύει το πλαφόν ως προς τις τιμές των διαγνωστικών τεστ.

Ο ρόλος της αστυνομίας

Τέλος, στο «σαφάρι» ελέγχων για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων θα συμμετάσχουν 10.000 αστυνομικοί κατά τις ημέρες των γιορτών, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση περιφρούρησης της δημόσιας υγείας, ώστε να οριοθετηθεί τυχόν μαζική διασπορά του ιού, τόσο κατά τις ημέρες των ρεβεγιόν, αλλά και όσες μεσολαβούν αυτών.
Στο πλαίσιο αυτό, «η Ελληνική Αστυνομία, στην πραγματικότητα, όλη αυτήν την περίοδο πραγματοποιεί το 95% των ελέγχων. Έχει πάρει πάνω της πολύ μεγάλο βάρος και το ίδιο θα κάνουν οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ, με αυταπάρνηση, τις επόμενες γιορτινές μέρες» περιέγραψε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Δέκα χιλιάδες αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους όλη αυτήν την περίοδο, καθημερινά, από τώρα μέχρι και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, όλες τις γιορτινές ημέρες με μία διπλή αποστολή: Την τάξη και την ασφάλεια και ταυτόχρονα την εφαρμογή των μέτρων ενάντια στην επιδημία του κορωνοϊού», πρόσθεσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος .

topontiki.gr