Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο Δήμος Καστοριάς με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καστοριάς και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπέγραψαν σήμερα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Γιάννης Κορενστίδης και ο πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης. Κατά την υπογραφή του Μνημονίου παρόντες από την πλευρά του Δήμου ήταν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κίμων Μηταλίδης και οι αντιδήμαρχοι Αθ. Ρήμος και Όλγα Θεοχάρη. Ενώ από την πλευρά του Πανεπιστημίου η καθηγήτρια Μάρκετιγκ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Ασπασία Βλάχβεη.

 

Το Μνημόνιο συνεργασίας Συνεργασίας περιλαμβάνει: Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας καθώς επίσης και Τμήμα Αγγλόφωνων σπουδών με έδρα της Καστοριά.

Αναφερόμενος στην υπογραφή του Μνημονίου,  ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης δήλωσε ότι: ” Το Μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα, διαμόρφωση κοινών θέσεων, συμμετοχής σε δράσεις πληροφόρησης, καθώς επίσης και θέματα εκπαίδευσης – κατάρτισης, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στον εμπορικό κόσμο της Καστοριάς.  Μέσα από αυτό σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια ενημερωτική πλατφόρμα, ένα marketplace, που σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Καστοριάς, θα μπορούν να ενταχθούν σ΄ αυτή όσες επιχειρήσεις της Καστοριάς το επιθυμούν”.

Για την παρακολούθηση της συνεργασίας αυτής έχει δημιουργηθεί ένα όργανο το οποίο θα ονομάζεται Κοινή Επιτροπή Συνεργασίας.

Εκτός όμως από το Μνημόνιο Συνεργασίας ο Δήμος Καστοριάς προτίθεται να αξιοποιήσει το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, που έχει μεν έδρα την Καστοριά αλλά δεν βρίσκεται εδώ και είναι κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχοντικά – βυζαντινές εκκλησίες κλπ)

Ο Δήμος Καστοριάς στηρίζει  το Πανεπιστήμιο και όπως δήλωσε ο δήμαρχος, σύντομα θα έχουμε την ανέγερση ενός νέου κτηρίου που θα στεγάσει το μαθηματικό τμήμα της Καστοριάς.

Στην αντιφώνησή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Θεοδουλίδης, τόνισε ότι: “Η Καστοριά είναι ο τέταρτος Δήμος της Δυτικής Μακεδονίας, με τον οποίο υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας. Θέλω να τονίσω τον ιδιαίτερο αναπτυξιακό ρόλο που έχει το Πανεπιστήμιό μας, πρωτίστως όμως ως ένα περιφερειακό Πανεπιστήμιο που έχει έντονη την αίσθηση του τόπου στον οποίο βρίσκεται και βέβαια τον ρόλο αυτό που γίνεται ακόμα πιο ιδιαίτερος με την συμμετοχή του ως στρατηγικού εταίρου της Πολιτείας στην διαδικασία για την “Δίκαιη Μετάβαση” στην μεταλιγνική εποχή.

Εκτός από το σημερινό Μνημόνιο, υπάρχει κι ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας με την πόλη  κα τον Δήμο της Καστοριάς όπως υπάρχει και από την πλευρά της Περιφέρειας πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι μελέτες για το νέο τμήμα των μαθηματικών. Επίσης έχει ετοιμασθεί και ο φάκελος για την δημιουργία φοιτητικών εστιών σε όλες τις πόλεις  της Δυτικής Μακεδονίας και έχει κατατεθεί στην Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης. Ώστε να γίνει το Πανεπιστήμιο και τα τμήματα της Καστοριάς ακόμα πιο ελκυστικά για να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές τα επόμενα χρόνια.

 

Στην συνέχεια ο κ. Θεοδοουλίδης ενημέρωσε τον κ. Κορεντσίδη ότι εκτός από το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, έχει ιδρύσει πρόσφατα το Πανεπιστήμιο και ένα Ινστιτούτο για την επιχειρηματικότητα που θα έχει έδρα την Καστοριά και θα ξεκινήσει πολύ σύντομα να λειτουργεί.