Ολυμπία Τελιγιορίδου στη Βουλή: Ο λαός εύχεται αυτός να είναι ο αποχαιρετιστήριος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022.

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πέρα από την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης που βιώνουμε από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχει μία κοινή παραδοχή στην συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ζούμε σε μία καταθλιπτική πραγματικότητα. Παρά τις προβλέψεις σας για την ανάπτυξη, η οποία δεν καλύπτει ούτε την ύφεση της προηγούμενης χρονιάς, η καθημερινότητα των πολιτών συνεχώς χειροτερεύει σε όλους τους τομείς καθώς η ανεπάρκεια της Ν.Δ. να διαχειριστεί την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την έκρηξη της ακρίβειας, οδηγεί σε μία γενικευμένη ανασφάλεια για την αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και για την ίδια τη ζωή.

Όσοι και όσες αφήνουν τον ιδρώτα τους στα χωράφια της ελληνικής επαρχίας,

Όσοι και όσες μοχθούν στα εργοστάσια,

Όσοι και όσες κοπιάζουν με το μεροκάματο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

Όσοι και όσες δεν μπορούν να γεμίσουν το καλάθι της νοικοκυράς,

Όσοι και όσες αγωνίζονται να σπουδάσουν σε αντίξοες και αυταρχικές συνθήκες ή που τους κλείσατε τα όνειρα έξω από το δικαίωμα της μόρφωσης,

Όσοι και όσες ψάχνουν εναγωνίως για μία θέση εργασίας,

Όσοι και όσες ανήκουν στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και παραμένουν στο περιθώριο.

Όσοι και όσες ψάχνουν μία μονάδα εντατικής θεραπείας,

Εύχονται, όλοι και όλες μαζί, ένα πράγμα: αυτός ο προϋπολογισμός να είναι ο αποχαιρετιστήριος προϋπολογισμός αυτής της ανάλγητης κυβέρνησης.

 

Και το εύχονται αυτό γιατί απουσιάζει η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας, ως συνέχεια του πτωχευτικού σας νόμου, που θα οδηγήσει χιλιάδες οφειλέτες σε πτώχευση μέσα στο 2022 με συνοπτικές διαδικασίες.

 

Απουσιάζουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αφήνετε απροστάτευτους τους πολίτες. Κι ενώ σε άλλες χώρες ελέγχουν το φαινόμενο της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας και αυξάνουν τον κατώτατο μισθό, εσείς παραμένετε πιστοί στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, που λέτε ότι θα τα ρυθμίσει όλα, και προτιμάτε μία χώρα φθηνής εργασίας και φτωχοποιημένων εργαζομένων.

Απουσιάζουν αποτελεσματικές πολιτικές κοινωνικής στήριξης, στήριξης της εργασίας και αντιμετώπισης της ανεργίας. Απουσιάζουν 53 εκατομμύρια από πολιτικές για τα ΑΜΕΑ. Απουσιάζει η 13η σύνταξη και χρυσώνετε το χάπι στους χαμηλοσυνταξιούχους, λέγοντας ότι θα τους δώσετε 250 ευρώ. Και όχι σε όλους. Σε 800 χιλιάδες από τα 2,5 εκατομμύρια των χαμηλοσυνταξιούχων.

Από τον προϋπολογισμό απουσιάζουν 820 εκατομμύρια από τον τομέα της υγείας, αποδεικνύοντας την αδιαφορία σας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Μια αδιαφορία που αποδείχθηκε περίτρανα από την αποκάλυψη του επιδημιολόγου κυρίου Λύτρα ότι η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο μελέτη του ίδιου και του κυρίου Τσιόδρα, που ανέφερε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός, λίγες μέρες πριν, από το βήμα της Βουλής έλεγε ότι δεν υπάρχουν μελέτες για μεγαλύτερη θνητότητα εκτός ΜΕΘ κι αν τις έχουμε να του τις δώσουμε. Τις είχε, όμως, ο ίδιος. Θα αναλάβει την ευθύνη του για αυτό το συνειδητό ψέμα που στοίχισε ανθρώπινες ζωές;

Απουσιάζει από τον προϋπολογισμό οποιαδήποτε αύξηση για την εκπαίδευση, γιατί προτεραιότητα της Ν.Δ. εδώ και δύο χρόνια είναι η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της.

Απουσιάζει η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα σε μία εποχή που οι δήμοι και οι περιφέρειες καλούνται να αντιμετωπίσουν τεράστιες καταστροφές και ακραία φυσικά φαινόμενα.

Απουσιάζει η στήριξη περιβαλλοντικής πολιτικής και αυτό φάνηκε από την αρχή αυτής της κυβέρνησης με την κατάργηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, όπως έγινε με την κατάργηση του φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά. Και μάλιστα στην εποχή της απολιγνιτοποίησης, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει με προχειρότητα, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς χρονοδιαγράμματα, οδηγώντας στη Δυτική Μακεδονία χιλιάδες ανέργους σε αδιέξοδο.

Κι αν αυτός ο προϋπολογισμός χτυπάει τους ευάλωτους, εκεί που πραγματικά είναι απροκάλυπτος είναι στην πολιτική σας για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Μια πολιτική που ήδη έχει οδηγήσει τους αγρότες μας σε απόγνωση. Εδώ και 2,5 χρόνια, μπάχαλο στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, μπάχαλο στον σφετερισμό της κατανομής του Εθνικού Αποθέματος, όπως καταγγέλλουν επανειλημμένα αγροτικοί φορείς. Μπάχαλο με τις μειωμένες επιδοτήσεις, μπάχαλο με τα προβλήματα στους ΑΤΑΚ και τους βοσκοτόπους, με την μείωση 63 εκατομμυρίων από τη βασική ενίσχυση, με τη μείωση στις πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών, με τις καθυστερήσεις μηνών για τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο της χώρας και αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Οδηγεί την αγροτιά σε απόγνωση, τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδο και την ύπαιθρο σε μαρασμό. Η Ν.Δ. είναι ανεπαρκής να καταρτίσει ένα οραματικό σχέδιο εθνικής στρατηγικής πολιτικής ενόψει της νέας ΚΑΠ και ενώ πρέπει να το παρουσιάσει μέχρι το τέλος του χρόνου, σε λίγες ημέρες, δεν έχει παραλάβει ακόμη το πόρισμα που έδωσε με απευθείας ανάθεση στην Παγκόσμια Τράπεζα για συμβουλευτική προς αυτόν τον σκοπό, που στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Αντί να στηρίξετε την επισιτιστική επάρκεια, την ποιότητα και την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων και τη βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων, παίρνετε δύο ημίμετρα: 50 εκατομμύρια – και τελειώνω κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ – για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που δεν είναι καθολικό για όλους τους αγρότες και μείωση στην αγορά των ζωοτροφών κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η αύξηση αγγίζει το 70%. Κι αδιαφορείτε για τις αυξήσεις στα υπόλοιπα αγροεφόδια ή στα λιπάσματα. Κανένα ουσιαστικό μέτρο για την έκρηξη της ακρίβειας στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος.

Και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, θέλοντας να σας πω το εξής: όσοι και όσες πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητά τους δεν συμβιβάζονται μοιρολατρικά με την παρακμή στην οποία τους έχετε καταδικάσει. Μπορούν να πάρουν και θα πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Κι εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε και θα είμαστε μαζί τους. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σας. Ευχαριστώ».

 

Ο σύνδεσμος με το σχετικό βίντεο: https://youtu.be/U6y4L1cN6HQ

 

Γραφείο Τύπου